Taip rašoma Europos transliuotojų sąjungos (EBU) rašte LRT generaliniam direktoriui Audriui Siaurusevičiui.

„Nors visuomeninės žiniasklaidos skaidrumas, atvirumas ir atsakingumas prieš visuomenę yra pagrindiniai visuomeninio transliuotojo valdymo principai, mes manome, kad informacijos, kurios pareikalavo Seimo nariai, paskelbimas viršija tai, ko pagrįstai galima tikėtis iš visuomeninio transliuotojo “, – teigiama laiške, kurį pasirašė EBU teisės direktorius Richard Burnley.

Kaip rašoma laiške, išlaidų skaidrumas yra svarbus, bet duomenys dažniausiai yra paskelbiami suvestine forma ir laikantis asmens duomenų bei slaptos komercinės informacijos, įskaitant komercinių paslapčių, apsaugos.

„Kaip nurodoma ES valstybės pagalbos taisyklėse, skaidrumo reikalavimas yra ribotas, atskiriant viešųjų paslaugų teikimo apskaitą nuo komercinės veiklos apskaitos. Vieša apskaita dažniausiai skirstoma pagal programą ir žanrą ir neapima sisteminės informacijos apie individualias programas“, – pažymima EBU, vienijančios Europos šalių visuomeninius transliuotojus, teisės direktoriaus laiške.

Anot EBU teisininkų, specifinių LRT išlaidų detalių paviešinimas galėtų neigiamai paveikti jos poziciją būsimose komercinėse derybose, ypač su nepriklausomais prodiuseriais ir teisių turėtojais, suteikiant konkurencinį pranašumą kitiems transliuotojams. Be to, slaptos komercinės informacijos atskleidimas pažeidžia daugumos teisių turėtojų nustatytas sutarčių standartines sąlygas.

Laiške taip pat pažymima, kad, vadovaujantis Europos Vadovų Tarybos nustatytais Europos standartais dėl visuomeninės žiniasklaidos nepriklausomumo, visuomeninės žiniasklaidos priežiūrą turi atlikti nepriklausomi subjektai.

„Kitaip tariant, priežiūra turi būti vykdoma neįtraukiant politinių jėgų ir neturi būti vykdoma tiesiogiai politinių institucijų, nesvarbu ar vyriausybės, ar parlamento. Priešingu atveju būtų per didelė nepagrįsto politinio įsikišimo rizika“, – pažymi EBU teisės direktorius.

Laiške taip pat teigiama, kad redakcinis ir institucinis visuomeninio transliuotojo nepriklausomumas privalo būti efektyviai apsaugotas ir tais atvejais, kai visuomeninis transliuotojas yra tiesiogiai finansuojamas iš valstybės biudžeto.

„Tokiais atvejais būtini konkretūs saugikliai prieš politinį įsikišimą. Tai liečia ir Seimo prašymą suteikti informaciją apie valstybės biudžeto lėšų naudojimą“, – rašo R. Burnley.

Kaip pažymima laiške, reikalavimas suteikti detalią finansinę informaciją apie konkrečias programas ar konkrečių dalyvių atlyginimą negali būti pateisinamas kaip indėlis, kurio reikia objektyvioms diskusijoms apie tinkamą valstybės biudžeto lėšų naudojimą ar apie efektyvias viešųjų paslaugų įvykdymo pareigas. Jis kelia rizikas, vedančias prie politizuotų diskusijų apie konkrečių programų vertę ir kokybę, tokiu būdu pažeidžiant programų autonomijas.