„Vakar labai įdomiai praleidau dieną, daug sužinojau apie žemės ūkį. Geras dalykas yra feisbukas, ypač privatus messengeris. Pabendravau su LŽUA dėstytojais pensininkais, stambiais sėkmingais ūkininkais, smulkiais sėkmingais ūkininkais, bankrutavusiais ūkininkais, elevatoriaus insaideriais, malūno insaideriais, kiaulininkais, vištininkais. Labai geri žmonės Lietuvoj gyvena, smalsūs, pastabūs, protingi. Ir atmintis pas žmones gera.

Kelios išvados. Nu, Ramūnas tyli, ką daryt.

Trąšos. Čia yra legali schema permesti rusišką azotą per ES sieną išvengiant antidempingo muito. Savaime tos pseudokompleksinės trąšos nieko blogo, tam tikrom gamtinėm sąlygom, tam tikriem augalam gal net ir naudingos, bet iki kokių 2010 apie jas niekas negirdėjo. (data gal ir netiksli, čia ekspertų nuomonės išsiskyrė) Fun Fact – trašose NP 30.3 fosforo pentoksidas supiltas su šiupeliu. Ta prasme, granulėje jo nėra. Paėmei granulę, nuplovei – gryna amonio salietra. Nu, tiek gryna, kiek rusas sugeba padaryt, čia didelių expektacijų neturėkim. Tai RK įmonės jomis prekiauja ir šitoj legalioj schemoj dalyvauja. Turiu ir skaičius, skaičiai auga. Rezultatas – gali labai smarkiai padidėti emigracija iš Jonavos.

Grūdai. Čia sudėtingiau, pirma mintis – turėčiau daug pinigų, pirkčiau elevatorių. Man priminė pigaus blended viskio gamybą. Maišai gerus viskius su visokiais nepavykusiais ir pilstai tokį vidutinį Ballantine.

Tai kviečiai buva Ekstra klasės, pirmos, antros, trečios ir ketvirtos, pašariniai. Geri metai – daugiau gerų, blogi metai – daugiau blogų. Antros klasės grūdai yra biržiniai, jie kraunami į laivą ir keliauja pas arabą. Tikslas taip grubiai – prikrauti arabui kuo daugiau laivų antros klasės. Paimi krūvą visokio š. – džiovini, sijoji, vėtai, mėtai, sumaišai su gerais ir į laivą arabui. Laboratorija tavo nuosava, tiria kiekvieną priekabą, tyrimas apie 10 eurų. Ūkininkui visada atrodo, kad jį apipi**nėja, laboratorijos atestuotos,yra ir nepriklausomų, tik nėra kada į jas važinėti – javapjūtė. Populiariausia maustyti ant drėgnumo, didelių gudrių niekas neišdurinėja, o jei mažesnis ir durnesnis – ką aš žinau.
Nu, jei mano gydytojo atlyginimas priklausytų nuo mano leukocitų skaičiaus, atsargiai aš žiūrėčiau į tuos kraujo tyrimus.

Vieni krauna tik į laivą, kiti dar turi gyvuliukų, treti malūną ir gyvuliukų. Gal pamaišo kvietrugių, iki 2% arabui tinka. Įdomioji dalis – suskaičiavus tonas ir klases in, suskaičiavus tonas ir klases out, matosi kaip tu dirbi. Didelis pelnas savaime nieko nerodo – gal labai kokybiškai miksuoji, o gal ir žemdirbius api**sinėji. Bet geras senas insaideris, žinodamas kokie metai, pasakys iš karto, kiek ir kaip. Viską jie apie vienas kitą žino, čia įdomių istorijų girdėjau.

Dar yra nekondiciniai grūdai, tai jie kažkur dingsta. Jie netinka nei žmonių, nei gyvulėlių mitybai, bet kažkur dingsta. Čia mano pašnekovai pradeda lyg mykti, lyg ką. Nu, gal nežino. Karvei ir kalakutui šūdo neatkiši, spėriai padvės. Kiaulės ir vištos... Nu ką aš žinau, jos ir taip trumpai gyvena. Jas mes suvalgome.

Apie glifosatus. Maistinius grūdus glifosatais purkšti galima, reikia tik išlaukti, kol glifosatai suirs. Va čia ir prasideda dalykai, bet mieli Himalajų druskos valgytojai ir skiepų abortų liekanos, nepradėkite čypti iš anksto. Suskyla glifosatai gerai ir greitai, skilimo produktai vėl suskyla, kaip ir nieko ten labai baisaus. Nu aš kai varau samagoną sau, tai ekologiškų rugių nusiperku, o kai pardavimui, tai bet kokių kvietrugių, geriau bėga. Čia toks patikrinimui, iki kur daskaitėt.

Nepurškia ekologiškų pasėlių, nepurškia sėklinių. Purškia ne visi ūkininkai, kainuoja 10 eu hektarui, be purškimo išlaidų. 100 ha ūkis gali nupurkšti 5-6 labiausiai žolėtus ha., kad paprasčiau nukulti. 1000 ha ūkis gali nupurkšti 500 ha, kad greičiau kultusi, optimaliau kombainai dirbtų. Labai geri metai, pasėliai nežolėti, orai geri – gali ir niekas nepurkšti, bet gali ir purkšti. Žodžiu, viskas ore, viskas ant sąžinės. Yra toks purškimų žurnalas, gali patikrinti. Ar tikrina? Nu, tipo tikrina. Nu, čia kaip santykiai su tikrintoju. Čia apie žurnalo pavartymą kalba eina, ne apie laboratorinius tyrimus. Tikri tyrimai brangoki, ilgai trunka. Juos daro, blogo nieko lyg nerado.

Mano galva durna, aš ne specialistas, bet spręsčiau problemą paprastai – privalomai tirti kiekvieną priekabą in, kas kad rezultatai vėluos. Olimpiečių šlapimas irgi vėluoja. Jeigu valstybė atims išmokas, o supirkėjas išieškos su antstoliais pinigus už grūdus, laikysis visi purškimo terminų kai bitės.

Buvo dar Ramūnui toks klausimas apie ūkininkų nuvarymą nuo žemės, trąšas ir chemiją skolon dalinant. Vaidino Ramūnas gerajį samarietį, sakė, čia socialinė veikla, labdaros forma tokia. Geriau būtų, bl###, patylėjęs. Šiaip aš retai keikiuosi. Čia bus pilni batai kraujo, jei žmonės pradės į kamerą šnekėti.

Dėl rašybos klaidų nepykit, sergu gripu, geriu arbatas ir aspiriną. Nelabai yra ką veikti jau antra diena, nuobodu, tai rašinėju.

Kritinių klaidų gal irgi yra, specialistai padiskutuokit, pataisykit. Karmos taškai už pasidalijimus sekmadienį dvigubinasi“, – socialiniame tinkle dėstė H. Mackevičius (kalba netaisyta – DELFI).

Sekmadienio vakarą įrašu buvo pasidalinę per 500 vartotojų, jį pamėgo keli tūkstančiai.

R. Karbauskio verslo nagrinėjimas prasidėjo po to, kai žurnalistas Edmundas Jakilaitis pranešė, kad laukia atsakymų į keliasdešimt klausimų.

Apie R. Karbauskį H. Mackevičius rašė ir šeštadienį – apie tai skaitykite čia.