DELFI primena, kad biudžeto priėmimo išvakarėse dėl biudžeto protestavo ir dėstytojai. Kaip feisbuke rašė vienas iš Lietuvos medikų sąjūdžio aktyvistų Vytautas Kasiulevičius sprendimo dėl Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lauks ir daugiau kaip 40 tūkst. Lietuvos medikų bendruomenė.

Premjeras Saulius Skvernelis prieš posėdį patikino, kad biudžetas daugiau plėstis nebegali.

„Kas jau gali plėstis, jau viskas išsiplėtė, jau ir dešimtys eurų sumos yra išieškotos ir padėtos. (…) Aš tikrai norėčiau, kad būtų visų poreikiai patenkinti 100 proc. ir daugiau, bet reikia suvokti, kokios yra realios galimybės ir pagal realias galimybes elgtis“, - sakė S. Skvernelis.

Kalbėdamas apie dėstytojų ir medikų padėtį premjeras atkreipė dėmesį, kad jų atlyginimai jau nebuvo kelti eilę metų.

„Pagalvokite, jeigu bent paskutinius ketverius ar aštuonerius metus po 5 proc. būtų dėstytojams keliamas atlyginimas – prie mūsų 20 proc., šiandien turėtume jau 60 proc., tačiau ilgus metus buvo iš viso nekreipiamas dėmesys. Ir mes turime paradoksą, kad kai mes keliame 20 proc. sakoma, kad tai yra aukštojo mokslo laidotuvės, nors prieš tai, ir dar prieš tai buvusi Vyriausybė nieko nedarė, kad šitą klausimą spręstų iš esmės“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras priminė, kad 2017 metų pradžioje Vyriausybė numatė ir skyrė mažiausiai uždirbančių mokslininkų atlyginimų padidinimui 3,1 mln. eurų, kitiems metams numatyti 22,6 mln. eurų, ir dėl to pilnu etatu aukštojoje mokykloje dirbančio dėstytojo atlyginimas turėtų vidutiniškai didėti 20 procentų.

Panaši situacija, pasak Vyriausybės vadovo, yra ir su medikais. „Buvo septyni, penki procentai, tai dabar numatyta, greičiausiai tai bus nuo gegužės 1 dienos kelti apie 20 proc., kalbant apie rezidentus, tikiuosi, kad pavyks užtikrinti biudžeto priėmimą ir nuo sausio 1 dienos (atlyginimai kils – DELFI) 10 proc. “, - sakė S. Skvernelis.

Protestavo nevyriausybininkai, atėjo pareigūnai

Prieš Seimo posėdį dėl nepakankamo finansavimo pagalbai smurto artimoje aplinkoje aukoms protestavo socialdemokratai ir nevyriausybininkai.

„Vietoj 4 mln. eurų skiriami 666 tūkst. eurų, o mūsų visų prašymu galbūt bus pridėtas 100 tūkst. eurų. Tai štai vietoj 10 eurų metams pagalbai, galbūt, bus skirta 12 eurų metams padėti smurto aukoms. Kaip gali veikti Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, jeigu pinigai, kurie yra jam skiriami, yra pasityčiojimas“, - sakė socialdemokratų frakcijos Seime atstovė Dovilė Šakalienė.

Ji pažymėjo, kad suma nėra pakankama, nes vien viena psichologo konsultacija kainuoja 30 eurų. Su plakatais prieš televizijos kameras stovintys protestuotojai nustebino premjerą S. Skvernelį. Pamatęs tarp jų socialdemokratų lyderį Gintautą Palucką jis paklausė, kodėl jis ne darbe Vilniaus savivaldybėje. Politikai apsikeitė pora frazių, tačiau į didesnį konfliktą tai neišvirto.

Gausų būrį pareigūnų pasiklausyti, kaip priiminėjamas biudžetas atsivedė Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vladimiras Banelis. Pasak jo, pareigūnams nerimą kelia tai, kad sprendžiant problemas kitose srityse, „sutriks jų pažanga“.

„Tai yra nepriimtina. Tikrai nėra tokia padėtis, kad būtų galima užtraukti rankinį stabdį tam, kas liečia teisėsaugą. Mes turime judėti ir 2018 metais į priekį“, - sakė V. Banelis.
Pasak jo, pareigūnai su savo reikalavimais nenukrypsta nuo jau sutartos programos.

„Mes kalbame apie tikslines lėšas, pavyzdžiui, kalbant apie pasieniečius, ugniagesius gelbėtojus, pataisos įstaigos pareigūnus, kurių padėtis šiandien yra prasčiausia. Startinėse pozicijose kai kurie jų net 500 eurų negauna, (…) kalbant apie pirmines pozicijas, mes manome, kad reikia greičiau tą tempą kelti, nes 2019 metais reikės po 300-400 eurų jiems duoti per vienerius metus. Tai mes manome, kad iki 100 eurų turėtų didėti šiais metais“, - sakė V. Banelis.

Kaip rašė naujienų agentūra BNS, Seimas antradienį tvirtins svarbiausią kitų metų valstybės pajamų ir išlaidų planą, kuris, valdančiųjų teigimu, yra socialiai orientuotas ir padės sunkiausiai gyvenantiems visuomenės sluoksniams bristi iš skurdo. Kitąmet didės mažiausiai uždirbančiųjų, šeimų, auginančių vaikus bei pensininkų pajamos, o taip pat augs krašto apsaugos finansavimas.

Seimas taip pat tvirtins 2018 metų „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetus. Valstybės biudžetas kitąmet numatomas deficitinis, o socialinio draudimo ir savivaldos biudžetai – pertekliniai.

2018 metais valstybės pajamos turėtų siekti 9,071 mlrd. eurų (įskaitant beveik 2,304 mlrd. eurų Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšų), išlaidos – 9,558 mlrd. eurų (2,101 mlrd. eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)