Į naujas Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigas kandidatuoja frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas, šiuo metu einantis laikinojo partijos pirmininko pareigas, ir parlamentaras, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

„Buvo iškelti ar išsikėlė du kandidatai – Vitalijus Gailius ir Eugenijus Gentvilas. Abu nepersigalvojo“, – kalbėjo suvažiavimui pirmininkaujantis Simonas Kairys.

V. Gailius kritikavo partijos reakciją į korupcijos skandalą

V. Gailius, kreipdamasis į partiečius, kalbėjo apie partijai pareikštus įtarimus korupcijos byloje. Jis teigė, kad partija tinkamai nereagavo į korupcijos skandalą, todėl ištikusi krizė tęsiasi iki šiol, o norint ją išspręsti būtina imtis pokyčių.

„Šiandien esame lemtingoje situacijoje, visų mūsų politinę ateitį apspręsiančioje pasirinkimo kryžkelėje. Dėl šių priežasčių nusprendžiau nebebūti stebėtoju ir imtis atsakomybės. (...) Esu pasiruošęs nuosekliai skatinti ir demonstruoti kitokią lyderystės kultūrą partijoje ir Lietuvos politinėje sistemoje“, – teigė V. Gailius.

Jis ragino spręsti ilgą laiką ignoruotas problemas, žvelgti į ateitį ir stiprinti partiją.

„Mes per ilgai buvome patarėjais Lietuvos politinėje sistemoje. Atlikę drąsius ir savalaikius veiksmus, galime tapti politikos formuotojais“, – teigė kandidatas į liberalų lyderius.

Vitalijus Gailius

E. Gentvilas žadėjo neleisti skaldytis į stovyklas

E. Gentvilas dar kartą pabrėžė nesąs susijęs su korupcijos byla. Kalbėdamas apie liberalų ateitį, jis pabrėžė laisvo pasirinkimo visuomenėje svarbą, daug kur didėjant suvaržymams ir kontrolei. Už griežtėjančią kontrolę jis pažėrė kritikos valdančiajai Valstiečių ir žaliųjų sąjungai bei jos lyderiams.

„Šiandien kaip niekad anksčiau iškyla klausimas, kaip gyvens laisvas Lietuvos žmogus. Ar jam bus leista laisvai mąstyti, kalbėti, priimti sprendimus“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis pabrėžė esąs bendramintis ir bendražygis su V. Gailiumi ir teigė neleisiąs partijai skaidytis į stovyklas. Jis taip pat dėkojo Remigijui Šimašiui, liberalams vadovavusiam iki šių metų spalio. Vilniaus meras R.Šimašius partijos vadovo pareigas perėmė prasidėjus korupcijos skandalui, kai tuometiniam partijos lyderiui Eligijui Masiuliui buvo pareikšti įtarimai.

„Ketvirtį šimtmečio esu liberalas. (...) Mačiau bei patyriau išdavystes, o baisiausia iš jų man buvo ta, apie kurią sužinojom pernai, gegužės 12-ąją. Šiandien tikiuosi trečią kartą tapti liberalų pirmininku, pakeisti savo bičiulį, liberalą be išskaičiavimų ir išlygų – Remigijų Šimašių“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Daugiau kandidatų į liberalų vadovus neatsirado. Partijos pirmininkas renkamas dvejiems metams.

Eugenijus Gentvilas

Vertino teigiamai

Per suvažiavimą diskusijoje kalbėjusi parlamentarė Aušrinė Armonaitė teigiamai įvertino liberalų pasirodymą Seimo rinkimuose, tačiau pažymėjo, kad per pusantrų metų, kurie praėjo nuo paskutinio suvažiavimo, partija patyrė ir vis dar patiria nuolatinius išbandymus.

„Tai yra susiję su mūsų partijos praeitimi. Tačiau manau, kad didysis išbandymas mūsų dar tik laukia, ir tas išbandymas, tiesą sakant, man atrodo yra vienybė“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Parlamentarė savo kalboje nevengė kritikos didžiausiai valdančiajai valstiečių – žaliųjų partijai.

„Kartais ir aš net tarp bendražygių partijoje išgirstu, kad esame per daug girdimi viešojoje erdvėje kai kuriomis temomis. Tačiau man atrodo, kad tam reikia drąsos. Mes buvome pirmieji, kurie išdrįsome prabilti apie labai didelę problemą. Ir taip, aš turiu omenyje tą vadinamą žolės temą. Šitas neadekvatus perteklinis požiūris, kai jis visai ne tuos žmones grūda už grotų yra fundamentalus, milicinis šitos valdžios požiūrį į laisvą žmogų – pagauti, nubausti, uždaryti, uždrausti“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Liberalė teigė norinti, kad „liberalai būtų liberalūs“, neslėptų savo požiūrio ir nesudarytų galimybės
politiniams konkurentams naudotis jų laisvės įvaizdžiu.

„Ar pastebėjote, kad tapo labai madinga karts nuo karto pavaidinti liberalą, bet iš tikrųjų juo nesivadinti? Man atrodo, kad mes turime pakankamai drąsos tiek būti liberalais, tiek jais vadintis“, – sakė A. Armonaitė.

Siekė įkvėpti optimizmo

Europarlamentaras Petras Auštrevičius apie nūdienos partijos realijas nusprendė papasakoti pasitelkdamas perkeltinę kalbą ir pasekė partiečiams padavimą apie liberalų kaimą.

„Gražiame miške buvo liberalų kaimas. Tvirtas, geras, žmonės nemėgo ponų – išsivaikė visus, moterys buvo labai gražios, vyrai stiprūs, vaikai lakstė greitai, gyveno gerai. Bet atsitiko taip, kad per neapsižiūrėjimą, užmigimą sudegė grūdai, visi aruodai. Kaimą apėmė neviltis. Ką daryti – sriūbavo, verkė kai kas, kai kas išėjo į kitą kaimą, žmonės pradėjo dairytis aplink“, – kalbėjo P. Auštrevičius.

Perkeltine kalba liberalas kalbėjo ir apie partijos pirmininko rinkimus, tam jis naudojo eglės parinkimo kaimui analogiją. Pasekęs padavimą apie dvi grupes, kurios renkasi gražiausią eglę, jis galiausiai baigė optimistine gaida.

„Liberalų kaime šventė tęsiasi. O kokią eglę pastatysime, šiandien mes matysime“, – sakė P. Auštrevičius.

Negailėjo kritikos saviems

Jaunas liberalas iš Kauno skyriaus Paulius Andriuškevičius nevyniojo žodžių į vatą. Jo nuomone, šis suvažiavimas yra nesąmonė.

„Jo neturėjo būti, mes turėjome kitą vasarą išsirinkti naują pirmininką. Dėl to aš esu žiauriai piktas“, – sakė P. Andriuškevičius.

Liberalas negailėjo kritikos savo partijos nariams.

„Mūsų partijai problemų netrūksta, bet prieš porą mėnesių trys žmonės sugalvojo, kad mums jų gal kiek per mažai ir nusprendė labai skaudžią mūsų partijai dieną pažaisti labai negražų žaidimą – užpykti, išeiti, ir dabar jų dėka mes nedirbsime su Remigijumi Šimašiumi, kaip partijos pirmininku, visą kadenciją. Dabar rinksime pirmininką ir noriu, kad jis būtų patikimas žmogus, kuris yra nuoseklus, stabilus ir esant bėdai nepasitraukia, nepabėga“, – sakė P. Andriuškevičius.

Nemato savęs pirmininku

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius padėkojo partiečiams, kurie jį kėlė kandidatu į partijos pirmininkus, tačiau teigė negalįs šios atsakomybės prisiimti.

„Mano supratimu, dabar reikia kiek kitokio pirmininko dėl dalykų, kurie man patinka ir nepatinka partijoje, bet tokia yra objektyvi realybė. Aš esu tas žmogus kuris būsiu truputėlį liberalesnis nei vienas arba kitas pirmininkas, kuris labiau į priekį eis, jeigu reikės kažką išstumti, pasakyti, ko kiti nedrįs, tai aš galėsiu tai padaryti“, – kalbėjo R. Šimašius.

Pasak jo, šiuo metu partijoje žmonės nori susitelkti, nori ramybės, kurios jis pažadėti negalėtų, dėl to ir nekandidatuoja.

„Tačiau be ramybės reikia ir kitų dalykų, aš noriu paprašyti kai kurių dalykų iš to žmogaus, kuris taps partijos pirmininku, ir iš tų žmonių, kurie bus partijos valdyboje. Vis dėlto susitelkimas yra labai svarbu, ir tai yra rimta, nes aš matau bruzdesį viename ir kitame flange. Aš manau, kad labai svarbu išrinkti žmogų, kuris labiausiai telks“, – sakė R. Šimašius.

Jo nuomone, taip pat svarbu, kad išrinktas pirmininkas būtų „tikras liberalas“.

„Nes aš labiausiai bijau, jeigu iš partijos pradės atskilinėti žmonės, kurie mus stumia į priekį. (…) Asmeninė atsakomybė yra ypatingai svarbi. (…) Linkiu išsirinkti gerus žmones, linkiu tiems žmonėms nepamesti vienybės ir liberalumo“, – sakė R. Šimašius.

Naują pirmininką liberalai renkasi iš dviejų kandidatūrų – Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūno Eugenijaus Gentvilo ir Antikorupcijos komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus.