Vienas E. Jakilaičio klausimų kandidatams į partijos pirmininkus buvo įvardinti tris didžiausius prezidentės Dalios Grybauskaitės kaip politikės trūkumus.

„Na, manyčiau, kategoriškumas, kuris kai kam buvo nesuprantamas. Beje, antroje kadencijoje, sakyčiau, jis šiek tiek sušvelnėjęs. Tas kategoriškumas pirmoje kadencijoje persimetė ir į užsienio politikos dalykus, kas yra pirmiausia prezidentės daržas. Žinoma, atsisakymas į Prahą su Obama vakarieniauti, gerai, kad ji tik ką buvo tapusi prezidente, man atrodo, dar nebuvo labai kritiškai įvertintas tas dalykas“, – atsakė laikinasis partijos pirmininkas E. Gentvilas. Kaip žinoma, šalies vadovė 2010 m. atsisakė vykti į Prahą, kur vyko Vidurio ir Rytų Europos valstybių vadovų susitikimas su JAV prezidentu Baracku Obama.

Juokaudamas jis pasakė ir trečią dalyką: „Na nereikia ministrų egzaminuoti, ar moka anglų kalbą, ar ne, ji ir taip žino, gali sužinoti iš patarėjų. Nereikėjo skirti kai kurių ministrų“. Kaip žinoma, Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės ministrus D. Grybauskaitė asmeniškai egzaminavo, ar šie moka užsienio kalbas. Tokį žinių patikrinimą turėjo ir E. Gentvilo sesuo Virginija Baltraitienė, kurią prezidentė atsisakė skirti švietimo ir mokslo ministre.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius prezidentės veikloje pasigedo vienijimo.

„Manau, kad prezidentės vienijimo politika nėra aukštumoje, aš manau, kad prezidentė su savo autoritetu labiau galėtų telkti visus ir neturėti kažkokių kraštutinių pažiūrų. O už jos užsienio politiką aš iš tikrųjų gerbiu prezidentę ir pasisakau už tokią jos politiką, manau, kad jos autoritetas užsienio politikos kontekste Lietuvą daro žinomesnę ir patrauklesnę“, – teigė V. Gailius.

Pozicijos skiriasi ir prostitucijos, ir gėjų, ir eutanazijos klausimais

E. Jakilaitis kandidatus į partijos pirmininkus egzaminavo ir vertybiniais klausimais.

Klausiamas apie nepagydoma liga sergančio asmens teisę į eutanaziją, E. Gentvilas kalbėjo, kad Belgija ir Nyderlandai tokią galimybę turi. „Pačiais žiauriausiais, pačiais aiškiausiais, nebeišvengiamiausiais atvejais aš pasisakyčiau taip. Taip, skauda širdį, žinau visas kontroversijas, kokios reakcijos bus, bet ką daryti artimiesiems, kurie gyvena be vilties ir kartais be galimybės bendrauti su tuo artimuoju, kuris nekomunikuoja, o guli ir niekada nepramerks akių. Jeigu jie sutinka, ir medikai nustato – aš už“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Tuo metu V. Gailius sakė, kad prieš pusmetį būtų palaikęs kolegos nuomonę, tačiau per patirtį atėjo žinojimas. „Liberalas, mano geras pažįstamas, buvo ilgalaikėje komoje, koma buvo vertinama nuo 10 iki 3, iš esmės jau buvo sprendžiamas donorystės klausimas. Bet šiandien jis aktyvus, vairuoja automobilį, gyvena. Neįsivaizduoju, kaip išvengti klaidos“, – aiškino V. Gailius.

Klausiant dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės, liberalų pozicijos išsiskyrė.

„Kaip Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys, dalyvavau Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) asamblėjoje ir, visų pirma, Lietuva, pasirinkusi Europos šeimos kelią, turėtų įgyvendinti EŽTT sprendimus, kalbu apie konkrečią bylą L prieš Lietuvą. Ir tuomet galėsime kalbėti jau apie kitus žingsnius. Šiandien liberalų iniciatyva yra svarstomi projektai, kuriuos priėmus mes galėsime žengti kitus žingsnius, o pradžiai mes įgyvendinkime EŽTT sprendimus“, – aiškino V. Gailius.

Paprašytas pasisakyti „taip“ ar „ne“, V. Gailius teigė pasisakantis už EŽTT sprendimo, kuris „apie tai pasisako“, įgyvendinimą.

DELFI patikslina, kad V. Gailius susipainiojo: EŽTT sprendime kalbama ne apie vienalyčių porų partnerystės įteisinimą, o transseksualaus piliečio L. teisių pažeidimus, kada Lietuva įteisino lyties keitimą, bet nepriėmė tokią procedūrą reguliuojančio įstatymo.

E. Gentvilas irgi pasisakė už EŽTT sprendimo įgyvendinimą, tačiau patikslino, kad liberalai teikia projektus ir balsuoja už abiejų lyčių civilinę partnerystę. „Deja, daugumos nesurenkame“, – apgailestavo E. Gentvilas.

Klausiamas apie prostitucijos legalizavimą, E Gentvilas tai vadino šeštaeiliu uždaviniu. „Tikrai negalvoju, sakyčiau, galėtų būti legalizuota, bet, manau, tai galėtų būti nebent specifinėse zonose. Tiesą sakant, tai nėra mano brandus atsakymas. Aš bijau, kad legalizavus prostituciją, atsiprašau, kur nors Šeduvoje ar Gaidžiūnuose atsiras tokios salos. Manau, tai turi būti civilizuoti kvartalai, kaip yra daugelyje pasaulio miestų“, – dėstė E. Gentvilas.

Tuo metu V. Gailius sakė, kad šiuo metu valstybėje turime kur kas rimtesnių problemų. „Šiame kontekste, manau, pirma turėtume apsaugoti prostitutes aukas ir ta kryptimi mes turime dirbti ir teisėkūros srityje – inicijuoti teisės aktus, kurie maksimaliai apsaugotų prostitucijos aukas, žmones, įtraukiamus į prostituciją ir maksimaliai griežtintų atsakomybę asmenims, kurie verčiasi tuo verslu. Visų pirma, tai yra organizuoto nusikalstamumo verslas“, – sakė V. Gailius.

DELFI primena, kad teisėsaugos įtarimų sulaukusi partija pirmininką rinks šeštadienį. Dėl šio posto greičiausiai varžysis Kovo 11-osios akto signataras E. Gentvilas ir buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V. Gailius. Naująjį pirmininką rinks partijos suvažiavimas.