Įstatymo projektu siūloma pavesti Vyriausybę su visuomenės, kultūros, akademinės bendruomenės ir nevyriausybinių organizacijų pagalba iki 2018 m. balandžio 31 d. parengti ir patvirtinti memorialo ir Vyčio monumento projektą, pagal kurį Lukiškių aikštė būtų galutinai sutvarkoma ir Lietuvos Laisvės kovos įamžinamos ne vėliau kaip iki 2018 m. gruodžio 31 d., užbaigiant Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio jubiliejų.

Taip pat Vyriausybė būtų įpareigota biudžete numatyti lėšas, reikalingas šio projekto įgyvendinimui.

Įstatymo projektą pasirašė Seimo konservatoriai Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas, Jurgis Razma, Irena Degutienė, Žygimantas Pavilionis, Rimantas Jonas Dagys, Gintarė Skaistė, Dainius Kreivys, Sergejus Jovaiša, Edmundas Pupinis, Paulius Saudargas, Arvydas Anušauskas.

Jį taip pat palaikė visas būrys valstiečių-žaliųjų: Arūnas Gumuliauskas, Eugenijus Jovaiša, Aušra Papirtienė, Darius Kaminskas, Arvydas Nekrošius, Laimutė Matkevičienė, Povilas Urbšys, Stasys Tumėnas, Juozas Rimkus, Guoda Burokienė, Aurimas Gaidžiūnas, Viktoras Rinkevičius, Petras Nevulis, Lauras Stacevičius, Valius Ąžuolas, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, Juozas Varžgalys, Rima Baškienė.

Parašus padėjo ir „tvarkiečiai“ Juozas Imbrasas, Petras Gražulis, Rimas Andrikis, Remigijus Žemaitaitis, Vytautas Kamblevičius, socdarbiečiai Rimantas Sinkevičius, Valentinas Bukauskas, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė bei liberalas Ričardas Juška.

Idėjos nepalaiko premjeras ir meras

Kaip rašė naujienų agentūra BNS, premjeras Saulius Skvernelis yra išsakęs nepritarimą, kad Vyčio skulptūros pastatymas Lukiškių aikštėje, Vilniuje, būtų numatytas įstatyme.

„Manau, kad ne įstatymais mums reikia nuspręsti, koks paminklas, monumentas ar architektūrinis kūrinys turėtų būti viename ar kitame Lietuvos mieste pastatytas. Jeigu pradėsime Seime leisti ir priimti įstatymus, reguliuojančius, ką statyti, kaip statyti, dėl ko statyti, nemanau, kad tai yra Seimo pagrindinis ar vienas iš pagrindinių uždavinių“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

„Aš tikrai nepasirašysiu (įstatymo projekto – BNS). Turiu savo nuomonę, esu teisininkas, laukiame teisinių sprendimų ir bet kokiu atveju bus padaryta griežtai laikantis įstatymo“, – pridūrė jis.
Idėjai nepritarė ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

„Svarbūs simboliai ir svarbios erdvės yra ir politikų rūpestis, ir visi turi tarti žodį. Natūralu, kad tai pirmiausiai yra Vilniaus miesto dalis, bet tai yra ir Lietuvos mastu labai svarbi aikštė. Bet kai politikai tampa didžiausiais meno ekspertais, tai, man atrodo, yra šiek tiek iškreiptos visuomenės požymis. Turi būti svarbu visuomenės ir meno ekspertų balsas“, - sakė R. Šimašius.

Konkurse dėl Lukiškių aikštės memorialo nugalėjo kitas projektas - Andriaus Labašausko memorialas laisvės kovotojams partizanų bunkerio motyvais.

Visuomenės apklausoje Vytis nežymiai aplenkė A. Labašausko idėją – už juos sulaukta atitinkamai 11 966 ir 11 919 balsų. Šiuos projektus skyrė tik 47 balsai. Galutinį žodį tarė komisija.