Iš viso Lietuvos žmonės jau padovanojo 500 dovanų Lietuvai ir savanorystei skyrė 277 tūkstančius valandų. Jų iniciatyvos buvo pačios įvairiausios – kažkas mokė neatlygintinai anglų kalbos bibliotekoje, kiti pagelbėjo senukams, kūrė radijo laidą.

29 metų mažeikiškis Donatas Vaičiurgis į kompaniją pasitelkęs žmoną, jos sesę su vyru ir bičiulį iš studijų laikų Tadą Šukšterį sukūrė mobilią aplikaciją „Švęskime Lietuvą“. Parsisiuntę šią aplikaciją kiekvieną dieną, 12.30 val., gauna priminimą apie svarbiausią tų metų įvykį nuo 1918 iki 2018 metų. O kitų metų Vasario 16-ąją, 19 val., visų, kurie parsisiuntė programėlę išmaniuosiuose telefonuose turėtų nuskambėti himnas ir atsirasti Lietuvos trispalvė.

„Kadangi kiekvienas šiandien turi po išmanųjį telefoną,, tai mano idėja buvo tokia, kad būtų šaunu Vasario 16 dieną, kad visi pasaulio lietuviai, kurie išsibarstę po visą pasaulį, kad galėtume švęsti vienu metu“, - sakė D. Vaičiurgis.

Į renginį iš Kauno rajono Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos atvykusi mokytoja Žydrūnė Vastienė kartu su dviem savo moksleivėmis įgyvendina iniciatyvą „Atviros širdys“.

„Mūsų šimtmečio dovana yra pagalba kitam žmogui, mes padėjome tvarkytis seneliams sodybas,vaikams dienos centre renginius ruošėme ir dar dabar ruošiame“, - pasakojo mokytoja.

Sveikindamas susirinkusiuosius aktorius Giedrius Savickas pažymėjo, kad kuo daugiau bus savanorių, tuo daugiau bus šimtmečių Lietuvai.

„Mes kiekvienas vakare pasišnekam su savo sąžine. Jūs kiekvienas galit sau vakare pasakyti: „aš buvau geras žmogus“. Lietuvai daugiau nieko nereikia. Kuo daugiau bus jūsų, tuo daugiau bus šimtmečių Lietuvai“, - sakė G. Savickas.

Kvietė didžiuotis Lietuva

Į susirinkusiuosius kreipęsis premjeras Saulius Skvernelis teigė besididžiuojantis visais jais nepriklausomai nuo to, kokius projektus jie įgyvendino, bet tai padarė neverčiami ir didžiuodamiesi tuo, kad yra Lietuvos piliečiai.

„Aš labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi jumis visais ir nuoširdžiai noriu, kad šios mūsų valstybinės šventės nebūtų tik eilinė išeiginė nedarbo, nemokslo diena. Aš tikrai noriu ir manau, kad esame to verti visi, kad mūsų valstybinių švenčių dienomis mes keltume patys vėliavas, ne dėl to, kad yra parašyta kad vėliavą reikia iškelti, arba dėl to, kad yra sankcijos numatytos už šitos pareigos neatlikimą“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas kreipdamasis į tuos, kurie galbūt turi kažkokių nuoskaudų, netapatinti valdžios ir valstybės sąvokų.

„Valstybė tai esame mes visi žmonės, piliečiai, ir mūsų žemė, tauta, mūsų oras, ir tai yra mūsų tėvynė, kokios kitokios mes niekada neturėjome ir neturėsime, ir nereikia prieš tėvynę protestuoti. (…) Įvertinkime tai ką turime ir didžiuokimės, kad esame Lietuvos Respublikos piliečiai, turime tėvynę, laisvę, nepriklausomą demokratinę Lietuvą, o visi kiti sunkumai praeis. Valdžios keičiasi, pasikeis, čia nieko tokio nėra, bet valstybė, piliečiai, žmonės išlieka“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Pilietinis projektas „Dovana Lietuvai” tęsiasi. Iniciatyvos idėja – sutelkti šalies gyventojus dovanoti gerus darbus savo šaliai ir taip drauge kurti šaunesnę Lietuvą. Šio sumanymo partneriai yra šimtai nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių, savivaldybių ir socialiai atsakingų įmonių.