„Vienas iš klausimų buvo, ar buvo atsižvelgta į praeityje padarytas klaidas. Valstybės kontrolės kritinės ataskaitos ir praeityje padarytos klaidos nebuvo vertinamos. Projektai buvo akcentuoti ne į galutinį vartotoją, o į įsisavinimą lėšų. Svarbiausia buvo panaudoti lėšas“, - spaudos konferencijoje Seime konstatavo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Pasak komisijos pirmininko pavaduotojo Dariaus Kaminsko, viena didžiausių ydų e.sveikatos kūrime buvo galutinio vartotojo – tai yra mediko, vaistininko, kurie dirba su šita e.sistema, neįtraukimas į šitą procesą.

„Pradedant nuo pat pradžių (…) praktiškai medikai nedalyvavo. ESPBI testavimo etape dalyvavo tik penki sveikatos priežiūros specialistai. Paradoksas, bet vaistinių informacinių sistemų kūrime patys informacinių technologijų specialistai imituodavo save, kaip gydytoją, bandydavo išrašyti receptą“, - pasakojo D. Kaminskas, kuris pats pagal išsilavinimą yra gydytojas.

Pasak jo, komisija susidarė išvadą, kad taip procesas vyko tam, kad paimti pinigus, nes „kuo daugiau informacinių technologijų ir visokių išplėstinių funkcijų, tuo buvo didesni pinigai“.

Komisijos pirmininko pavaduotojas turėjo pastabų ir dėl mokymų dirbti su e.sveikata, kurie, pasak jo, tebuvo formalūs.

„Netgi galiu iš savo praktikos pasakyti, kad atvažiavus į gydymo įstaigą būdavo sukviečiama didžiulė grupė žmonių, kurie net nematydavo kompiuterio. Buvo pasakyta: šitas dar neveikia, tas neveikia, šitą toliau dar pasimokysit, jus pamokys. (...) Buvo tik paimti pinigai mokymams, bet galutinio rezultato jie nepasiekė“, - sakė D. Kaminskas.

Išvadose įvardinti atsakingi asmenys

Komisijos pirmininkas patikino, kad išvadose yra įvardinti politiniai pasitikėjimo pareigūnai ir asmenys, kurie buvo atsakingi už skirtingus etapus, kurie priiminėjo sprendimus.

„Taip pat mes pasisakėme dėl tų politinio pasitikėjimo pareigūnų, kurie buvo prie ištakų, valdymo modelio, pamatų šitos sistemos kūrimo, ir po to naudodamiesi jau ir dabar, mūsų nuomone, užimamomis pareigomis, savotiška kepure Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, dirba arba yra susiję su juridiniais asmenimis, kurie diegia šitą sistemą sveikatos priežiūros įstaigose, organizuoja mokymus, ir tarpusavyje bendradarbiauja“, - sakė V. Gailius.

Komisijos pirmininkas per spaudos konferenciją pavardžių nevardijo, tik paminėjo, kad tarp jų yra „ ministrai, viceministrai, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kancleriai, kurie ir šiandien šitoje srityje aktyviai dirba“.

„Dėl kaltės mes kreipėmės į Generalinę prokuratūrą, prašydami pasisakyti šituo klausimu. Nes matome požymius, kad buvo galimai neteisėtų veiksmų. Kaltės klausimas yra sprendžiamas teismuose. Mūsų išvados yra politinės, ir mūsų tokia nuomonė, kad šitie asmenys, kalbant apie buvusius SAM politinio pasitikėjimo pareigūnus, tiesiogiai atsakingus už šitą sistemą, jų veiksmai turėtų būti vertinami“, - sakė V. Gailius.

Pasak jo, tie veiksmai galėjo būti vertinami jau 2008 metais, bet tuo metu audito ataskaitas Generalinė prokuratūra išmetė į šiukšlių dėžę, o prokuroras tyręs ir vertinęs Valstybės kontrolės išvadas po to buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už kyšininkavimą.

Sveikatos priežiūros sistemą diegė ir istorikas

Pasak V. Gailiaus, komisija savo išvadose prideda ir ryšių schemas, kuriose minimos ir konkrečios bendrovės.

„Šioje schemoje pavaizduoti UAB „Diavera“ (buvusi UAB „e-sveikata“) viešieji pirkimai, jų bendra vertė 3 mln. eurų ir išvardintos sveikatos priežiūros įstaigos nuo 2008 metų iki 2013 metų. Taip pat yra pridedama UAB „Varutis“ (buvusi UAB EHS) pirkimai nuo 2009 metų iki 2017 metų, taip pat atvaizduota UAB „Hisas“ pirkimai nuo 2012 metų iki 2015 metų“, - išvadose pateiktas lenteles rodė V. Gailius.

Pasak jo, šios schemos yra vertinamos Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), kuri taip pat nustatė asmenis, kur masiškai sudarinėjamos autorinės sutartys.

„Sakykime istorikas diegė sveikatos priežiūros įstaigos informacinę sistemą. Aš nieko prieš humanitarus, bet turbūt turėtų būti vertinamos ir galimybės tokio žmogaus ar tai yra iš tikrųjų produktas sukurtas už kurį sumokėti pinigai, ar tai yra, mano patirtis šnibžda, pinigų išgryninimo modelis. (…) Daug autorinių sutarčių buvo sudaroma su giminystės ryšiais susijusiais asmenimis arba šeimos nariais“, - kalbėjo V. Gailius.

Ministrui pasiūlė pasidomėti savo patarėjo veikla

Komisijos pirmininkas taip pat patvirtino informavęs sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą ir apie iš sveikatos priežiūros įstaigų vadovų, viešuosiuose pirkimuose dalyvavusių juridinių asmenų gautą informaciją, kad jo patarėjas Audrius Daunoravičius „viešųjų pirkimų eigoje susitikinėjo su ligoninių vadovais ir su juridiniais asmenimis, kurie diegė šitą sistemą“.

„Mūsų komisijai toks žanras pasirodė įdomus, kad ministro patarėjas susitikinėja su pirkėju ir pardavėju, tarpininkauja. Mes apie tai informavome ministrą. (...) Duomenų, kad jis būtų susijęs su viešaisiais pirkimais mes neturime“, - sakė V. Gailius.

Seimas 2017 metų birželio 20 dieną nutarimu pavedė Seimo Antikorupcijos komisijai atlikti tyrimą dėl e.sveikatos ir pateikti išvadas , ir išvados buvo patvirtintos 2017 metų lapkričio 30 dieną.

Išvados parlamentui bus teikiamos ketvirtadienį.