Dabar įtarimai pateikti ne tik buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui, bet ir jau iš partijos pasitraukusiam Šarūnui Gustainiui bei narystę suspendavusiam Gintarui Steponavičiui ir, pagaliau, visai liberalų partijai.

Dar E. Masiulio korupcijos demaskavimo išvakarėse buvę populiariausių partijų trejetuke šiandien liberalų reitingai nežada nieko gero. Pastarųjų apklausų duomenimis, Liberalų sąjūdis neperžengtų net 5 procentų ribos, reikalingos partijoms patekti į Seimą.

Žinoma, po vandeniu liberalus gramzdina ne tik teisėsaugos inkriminuojami kaltinimai. Slenkantis Gedimino kalnas, į Kauną šuoliuojantis Vytis bei triukšmingas Vilniaus savivaldybės administracijos direktorės atleidimas taip pat neprisidėjo stabdant reitingų kritimą. Kitaip tariant, liberalai vadovauja miestui, kurį pastaruoju metu papuošė tik stipriai suspindėjusi kalėdinė eglė.

Tačiau liberalams, panašu, ne tik šios problemos kelia didžiausią galvos skausmą. Partijai laikinai vadovaujantis Eugenijus Gentvilas praėjusį penktadienį kalbėjo, kad prie nesibaigiančio liberalų košmaro prisideda teisėsauga, kuri, anot jo, žaidžia neaiškius žaidimus ir manipuliuoja vilkinant bylos nagrinėjimą.

E. Gentvilas aiškino, kad po bene didžiausią rezonansą sukėlusios korupcijos bylos Lietuvoje, kai buvo sulaikytas E. Masiulis, praėjo daugiau nei pusantrų metų, bet jokio teisėsaugos aiškinimo nėra pateikta. Priešingai, akcentavo liberalas, ikiteisminio tyrimo medžiaga yra nutekinta, o kaltinimai partijai įtartinai pareiškiami tada, kai naujo liberalų pirmininko rinkimai ant nosies. Ir visa tai vyksta, pabrėžė E. Gentvilas, kai patys liberalai daro viską, kad bylos svarstymas netruktų ilgai.

Reikia pripažinti, kad korupcijos byloje teisėsaugos naršomai partijai pereiti į kontrataką teisėsaugos atžvilgiu yra ganėtinai rizikinga. Viena yra nesutikti su inkriminuojamų kaltinimų fiziniams asmenims, kaip E. Masiulis, Š. Gustainis ar G. Steponavičius, peradresavimu juridiniam asmeniui - Liberalų sąjūdžiui, kita yra kalbėti apie teisėsaugos manipuliacijas ir politinius Prokuratūros interesus.

Tai, kad kontratakavimas teisėsaugos kryptimi nėra geriausia strategija mano Mykolo Romerio universiteto docentas Virginijus Valentinavičius. Jo manymu, tokia komunikacija yra savotiškas partijos kaltės neigimas, kai visuomenės akyse partijos kaltė yra akivaizdus faktas. Tai, akcentavo MRU docentas, įrodo partijos dramatiškai nukritę reitingai.

Politikos ekspertas abejojo viešai išsakomų E. Gentvilo raginimų greičiau tirti bylą nuoširdumu. Anot V. Valentinavičiaus, labai lengva ir net patogu skubinti reikalą, kai gerai suvokiama, kad sistema niekur neskubės.

„Kur buvo Gentvilas ir liberalai, kai Darbo partijos byla buvo vilkinama 10 metų? Jie buvo valdžioje ir turėjo visas galimybes pagerinti tą sistemą. Tuo tarpu Gentvilas sistema pradeda skųstis tik tada, kai ji asmeniškai paliečia liberalų partiją“, - kalbėjo MRU docentas.

Antra priežastis, kuri, anot V. Valentinavičiaus, verčia skeptiškai žvelgti į E. Gentvilo išsakomas abejones teisėsauga, akcentuojant, kad „kažkas“ iš ten esančių tikslingai žaidžia su teismo slenksčius minančia partija, yra liberalų veiksmai Seime.

Pasak V. Valentinavičiaus, liberalai ir pats Eugenijus Gentvilas „neraudonuoja“ Seime diskutuojant ar netgi siūlant pataisas, kurios susijusios su alkoholiu.

„Manau, - kalbėjo V. Valentinavičius, - kad po E. Masiulio istorijos liberalams, kaip partijai, reikėjo bent penkerius metus nusišalinti nuo visų klausimų, kurie vienaip ar kitaip reglamentuoja alkoholio draudimą ar jo reklamą. Bet jie to nedaro. Vadinasi, partijos kaltė bei atsakomybė iš principo yra nesuvokta“.

V. Valentinavičius pabrėžė, kad liberalų byloje buvęs partijos lyderis yra kaltinamas paėmęs kyšį iš vieno didžiausių alkoholio gamintojų - „MG Baltic“. Ant partijos kritęs šešėlis, anot politologo, dar ilgai temdys liberalų skaidrumą. Dėl to, komentavo V. Valentinavičius, žvelgiant į liberalų partijos narių pozicijas alkoholio politikos atžvilgiu, labai stebina, tai, kad jie krintančio šešėlio visiškai nebijo.

Tuo tarpu MRU politologė Rima Urbonaitė pabrėžė, kad tai, kaip komunikuoja E. Gentvilas, yra ganėtinai logiška. Politologė aiškino, kad bet kokia, su liberalų korupcija susijusi, žinia partijai yra labai kenksminga. Ypač, detalizavo R. Urbonaitė, kai naujienos pasirodo tokiomis „skambančios“ frazėmis, kaip „išplėsti kaltinimai“ liberalų partijai. Dėl to, liberalai bando diskredituoti teisėsaugos darbą, keldami abejones dėl įvairių procedūrų laikymosi ar net galimo manipuliavimo ir užkulisinių žaidimų.

Tačiau MRU dėstytoja pabrėžė, kad kartu E. Gentvilas siekia labai aiškiai pasakyti, jog liberalai yra atviri, kad atsako į visus teisėsaugos užklausimus, kad patys nori kuo greičiau baigti procesą. „Ir išties lyginant su Darbo partijos korupcijos byla, liberalai savo iniciatyva teisėsaugos proceso nestabdo,“ - apibendrino R. Urbonaitė.

Praėjusią savaitę prokurorai konstatavo, kad Liberalų sąjūdis galėjo turėti naudos iš narystę sustabdžiusio G. Steponavičiaus piktnaudžiavimo balsuojant dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo. Iki tol įtarimai sieti su buvusio partijos pirmininko E. Masiulio ir partijos nario Š. Gustainio įtariamu kyšininkavimu bei prekyba poveikiu.

Liberalai nesutinka su kaltinimų „peradresavimu“ partijai ir teigia, kad nusikalstamas veikas buvę bendrapartiečiai atliko kaip fiziniai asmenys.