Apie tai viešai prabilo žurnalistas Marijus Gailius. Jis tikino norintis įspėti, kad aptariamas vyras lieka laisvėje ir gali dar kam nors pakenkti.

Savo ruožtu pats galimas kaltinamasis DELFI tenurodė, kad ne visi M. Gailiaus aprašytoje istorijoje išsakyti faktai atitinka tiesą.

„Nuo tolesnio komentaro susilaikysiu“, – sakė jis.

M. Gailiaus teigimu, nukentėjusi mergina jau penktą parą ieško teisybės, apklausoje ji dalyvavo ir ketvirtadienio vakarą. Pati su žiniasklaida bendrauti atsisako.

Tikina, kad mergina buvo brutaliai išžaginta

„Tris dienas dvejojau, ar kalbėti. Bet jeigu nekalbės žurnalistai ir specialistai, tuomet dauguma aukų išvis niekada neprakalbės. Liks su savo skausmu, su gėda ir kalte.

Sekmadienio paryčiais buvo brutaliai išžaginta mano bičiulė. Jos liudijimu, tai padarė mūsų bendras pažįstamas. Po keturias valandas trukusio laukimo ir apklausos policijoje, ji pasijuto dar kartą pažeminta ir atsiėmė pareiškimą“, – situaciją dėstė M. Gailius.

Anot jo, jau trečia kartą mergina kreipiasi į medikus, prašydama ją apžiūrėti, kaip rekomendavo policijoje. Tačiau, pasirodo, jei prievartą patyręs asmuo kreipiasi į teisėsaugą, bet dėl įtampos nutraukia kaltinamuosius parodymus, jis netenka net galimybės patekti pas gydytoją.

„Neįtikėtinas sistemos defektas: „Nieko negalim padaryti.“ Šitaip jau penkta para. Šitaip veikia Lietuva. Institucijos pešasi ne tik dėl Lukiškių aikštės. Institucijos nesusitaria dėl moters kūno tabu. Šiandien anksčiau išėjusi iš darbo ir davusi parodymus pakartotinėje apklausoje, rytoj nukentėjusioji bandys dar kartą (penktą) patekti pas ginekologą įprasta tvarka ir apsispręs, ar atnaujinti kaltinimus“, – stebėjosi žurnalistas.

Kentė sužalojimus

Pasak jo, aptariamas įvykis nutiko sekmadienio paryčiais – šeštadienį jiedu su draugais dar linksminosi bare.

Tiesa, kitos dienos pavakarę iš draugės jis sulaukė žinutės, kurioje buvo teigiama, kad ji nežino, ką daryti, nes vienas asmuo persistengė ir „buvo daug prievartos“.

Mergina esą prievartaujama buvo naudojant aštrų daiktą, ji kelias dienas kentė kraujuojantį sužalojimą.

Siuntė iš vienos vietos į kitą

„Pavyko ją išklausyti. Pavyko susitarti dėl tolesnių veiksmų – kreiptis į policiją. Kai pirmadienį po darbo valandų paskambinome į III-ojo komisariato duris, akimoju prisistatė du ekipažai su švyturėliais ir sirenomis. Veiksmas atrodė efektingas ir net juokingas: pasirodo, taip veikia sistema, jeigu pasibeldi pas pareigūnus pavakare.

Nuvykome į II-ąjį komisariatą, kur nukentėjusioji užpildė pareiškimą ir kur spirgėjome kėdėse laukdami kriminalistės, kad, jos sulaukus, tektų pareiškimą atsiimti. Įstatymo raidė yra geležinė ir nepaiso, kad nukentėjusiajai emociškai sunku – netgi nepakeliama – duoti parodymus. Nieko nepadarysi.

Tyrėja nukreipė į Vilniaus gimdymo namus ir Santaros klinikas atlikti ginekologinę apžiūrą: abiejose šiose įstaigose buvo kažkaip nesuvokiamai atsakyta, kad reikia kreiptis dar kažkur. Netrukus nuvežiau bičiulę į Santaras antrajam bandymui“, – kalbėjo jis.

Sistema dar nepajėgi spręsti tokius jautrius klausimus?

M. Gailiaus teigimu, pareigūnai kėlė pasitikėjimą, jis dėkoja patruliams Beatai su Arnoldu, kad per minutę įveikė spūstis ir rodė empatiją. Žurnalistas tikino suprantantis ir kriminalistę, kuri, nors ir griežtai laikydamasi įstatymo, vis vien turėjo atjautos.

„Beje, nukentėjusioji gavo iškvietimą į pakartotinę apklausą kriminalistų biure. Pats kol kas nesusigaudau, kaip visa tai, ką dabar glaustai atpasakojau, įmanoma“, – nurodė jis.

Tiesa, pasak M. Gailiaus, nors kampanija #metoo įgalino geriau atpažinti seksualinį smurtą ir į jį reaguoti, akivaizdu, kad teisinė sistema Lietuvoje yra nepajėgi humaniškai įtraukti į procesą tokį sunkų ir sunkiai įrodomą nusikaltimą.

„Kaip vienprasmiškai užsiminė pati tyrėja, šalies teisinė kultūra ir inercija yra žiauri prievartą patiriančių moterų atžvilgiu“, – pripažino jis.

Papasakojo apie įtariamąjį

Įtariamąjį M. Gailius tikino pažįstantis kaip nuolatinį mėgstamo baro lankytoją ir iki šiol jį laikęs simpatišku keistuoliu.

„Dabar manau, kad su savo motina gyvenantis brandaus amžiaus vyras, gausiai vartojantis svaigalus ir kiekvieną kartą vulgarokai asistuojantis baro klientėms, gali būti pavojingas. Yra pavojingas. Todėl privalau įspėti“, – nurodė jis.

M. Gailius pripažino pats raginęs nepasitikėti žmonėmis, kurie pirmu taikymu kaltina auką, akimirką net sudvejojęs draugės pasakojimu, tačiau dabar negalintis tylėti.

„Nei aš, nei nukentėjusioji nelinkime įtariamajam supūti kalėjime. Jis toks ne vienintelis. Tokių žmonių labai daug. Jie iš lėto pasiduoda dvasinei tamsai ir tada į tamsą įtraukia kitus, ypač pažeidžiamiausius – tuos, kurie pavojingai priartėja prie tamsos ribos“, – įžvalgomis pasidalijo jis.

Apkaltintas ir Š. Bartas

DELFI primena, kad kilus iniciatyvai #metoo seksualine prievarta apkaltintas ir žymus režisierius Šarūnas Bartas.

Aktorė Julija Steponaitytė teigia tapusi seksualinio užpuolimo auka po aktorių atrankos studijoje, dailininkė Paulė Boculaitė nurodė nuo režisieriaus nukentėjusi jo sodyboje.

Pats jis pareiškė nesutinkantis su tokiais kaltinimais.

Apie seksualinį priekabiavimą prabilo ir fotografė Neringa Rekašiūtė. Darbo pokalbio metu žymus fotografas esą jai tiesiog pademonstravo savo lytinius organus. Tai vyko prieš šešerius metus Londone.