„Ne, mes nekalbame tokiomis temomis (apie prezidento rinkimus – DELFI). Kalbėjomės apie tikrą, realų Kauno gyvenimą. Apie S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukciją, apie Mokslo salą, apie konkursą Koncertų rūmams. Apie gyvenimą. Apie ūkį ir bites“, – dėstė V. Matijošaitis, DELFI paklaustas apie pirmadienį įvykusį susitikimą su R. Karbauskiu.

LVŽS lyderio ir Kauno mero, vadovaujančio savivaldybių tarybų rinkimus Kaune laimėjusiam visuomeniniam judėjimui „Vieningas Kaunas“, susitikimas vyko neseniai duris atvėrusiame LVŽS frakcijos Seimo narių Kauno biure. Be šių politikų, susitikime dalyvavo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Kaune išrinkti „valstiečiai“, taip pat Kauno vicemeras Povilas Mačiulis ir „Vieningo Kauno“ direktorius Andrius Palionis.

Paklaustas, kieno iniciatyva vyko pokalbis, V. Matijošaitis aiškino, kad dėl jo buvo susitarta dar praėjusią savaitę. „Jie yra įsikūrę mūsų patalpose, labai gražiai susitvarkę. Mes dažnai užeiname. Jie (Seimo LVŽS atstovai – DELFI) pasakė, kad pirmadienį pradės darbą būtent nuo čia, tai todėl mes ir sutarę buvome dar praėjusią savaitę, kad atvažiuosime ir pasikalbėsime. Čia arčiau, negu važiuoti į Vilnių“, – dėstė meras.

Vis dėlto, DELFI šaltinių teigimu, tarp politikų kalbantis nėra apeita ir prezidento rinkimų tema. Prezidento, kaip ir nauji savivaldybių tarybų rinkimai vyks 2019 metais.

Teigiama, kad būsimuosiuose prezidento rinkimuose LVŽS šiuo metu svarsto kelti šios partijos deleguoto premjero Sauliaus Skvernelio kandidatūrą. Varžytis dėl aukščiausio valstybės posto esą būtų linkęs ir V. Matijošaitis.

„Be kita ko, kalba tarp politikų galėjo suktis ir apie tai, kaip galima būtų palankiau pasinaudoti šia situacija. Gali būti, kad V. Matijošaitis kažkuriame prezidento rinkimų etape iš kovos pasitrauktų. Vertinant dabartinę situaciją, tai galėtų būti palanku S. Skverneliui. Galbūt V. Matijošaitis vėliau galėtų galvoti apie premjero poziciją“, – dėstė nenorėjęs būti įvardytas DELFI pašnekovas.

Kaip vėliau DELFI informavo V. Matijošaičio atstovai, konkrečiai šiame susitikime prezidentinė tema nebuvo paliesta.

"Susitikime nuo pradžių iki pabaigos buvo beveik 30 žmonių, ir visi jie gali paliudyti, kad apie prezidento rinkimus (ar panašius dalykus) nebuvo pasakytas nė vienas žodis", - nurodė Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius.

Kaip rodo DELFI užsakymu spalio 20-26 dienomis atlikta „Spinter tyrimų“ apklausa, Lietuvos gyventojai prezidento poste šiuo metu norėtų matyti tris žmones – premjerą S. Skvernelį, Kauno merą V. Matijošaitį arba ekonomistą Gitaną Nausėdą. Apklausos rezultatus vertinę apžvalgininkai pastebėjo aiškų visuomenės pasiskirstymą – S. Skvernelis matomas kaip „paprastų žmonių“ kandidatas, o G. Nausėda kur kas labiau mėgstamas elito.

Spalio pabaigoje portalui Lrt.lt pasiteiravus, kurio iš trijų kandidatų į prezidentus politinė pasaulėžiūra jam asmeniškai artimesnė – V. Matijošaičio, G. Nausėdos ar apklausose taip pat minimoVygaudo Ušacko, R. Karbauskis tuo metu aiškino: „Mums bus artimiausia mūsų kandidato pozicija. Jis arba ji tuos rinkimus ir laimės. O iš tų trijų artimiausia greičiausiai V. Matijošaičio pozicija. Pagal požiūrį į vadybą, o ne užsienio politiką, nes iš jo tokių dalykų (apie užsienio politiką – LRT.lt) nesu girdėjęs“.

Pirmadienį DELFI paklaustas, ar susitikime su V. Matijošaičiu buvo kalbama apie bendrą politinį veikimą, R. Karbausis tai neigė.

„Ne, nebuvo jokios kalbos. Esu atsakęs į tą klausimą, kad niekas jokio partinio darinio nesudarinėja. Manęs jau klausė, kaip vertinti tą faktą, kad mūsų partijos Kauno skyriaus pirmininkė yra „Vieningo Kauno“ narė. Sakiau, kad jai būti visuomeninėje organizacijoje nedraudžia jokie įstatymai. Ji yra ir toje organizacijoje, bet tai savaime nereiškia nei bendros veiklos, nei dar kažko. Mes visi atliekame darbą kartu vardan Kauno ir Lietuvos“, – tikino jis.

LVŽS ir „Vieningo Kauno“ bendradarbiavimas stebimas jau nuo 2016 metų Seimo rinkimų. Juose LVŽS sąraše dalyvavo du „Vieningo Kauno“ atstovai – Aušra Papirtienė bei Gediminas Vasiliauskas. Dar du šio visuomeninio komiteto atstovai Seimo mandatų nesėkmingai siekė su Lietuvos socialdemokratų partija.

Klausimas apie pirmadienio susitikimą, R. Karbauskis DELFI sakė, kad jo metu kalbėta apie Kauno planuojamus projektus ir galimą valstybės paramą.

„Džiaugiamės, kad tie projektai vyksta. Kaunas, atrodo, gerokai aplenks Vilnių, nes įgyvendins visus projektus, apie kuriuos Vilnius svajoja. Tai buvo tiesiog draugiškas pašnekesys apie svarbius valstybei ir Kaunui dalykus. Neformalus pašnekesys“, – pabrėžė LVŽS lyderis.

Jo teigimu, jei jeigu visos valdžios su savivaldybėmis „taip gražiai bendradarbiautų, kaip Kaune“, būtų nuveikta daugiau sėkmingų darbų.

„Juk labai dažnai vyksta politinė konfrontacija priklausomai nuo to, kuriai partijai kas priklauso. Prie ankstesnių valdžių būdavo, kad jeigu tu priklausai ne tai partijai, tai negausi projektams pinigų ar panašiai. Mes taip neskirstome, ir Kaunas galėtų būti pavyzdžiu tampraus ir gražaus bendradarbiavimo“, – sakė R. Karbauskis.