Ar gali būti, kad psichikos liga nesergantis, blaivas medžiotojas šautuvo buože trenktų į veidą moteriai?

„Nežinau? Bet aišku, kad medžiotojai jaučiasi padėties šeimininkai“, - taip į savaitraščio „Alio, Raseiniai“ klausimą atsakė Navininkų kaime (Raseinių r. Betygalos sen.) gyvenanti ūkininkė, į kurios daržus ir sodą ne kartą yra atlėkę medžiotojų persekiojami elniai.

Plačiai nuskambėjęs konfliktas tarp medžioto Romo Muro ir privačios valdos savininkės Reginos Šileikienės įvykio praėjusį šeštadienį apie 14 val. Iš karto po konflikto feisbuke pasirodžiusi nuotrauka su krauju aptekėjusiu R.Šileikienės veidu žaibiškai apskriejo socialinius tinklus. Konflikto aplinkybės jau ne pirmą dieną ypač karštai aptarinėjamos Betygaloje, nes daug žmonių čia neblogai pažįsta ne tik R.Šileikienę bei R.Murą, bet ir apylinkėse savo valdas turintį medžiotojų būrelį.

„Nieko bloga negaliu pasakyti nei apie Reginą Šileikienę, nei apie Romą Murą. Bet apie medžiotojų būrelį – kita kalba“, - savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė netoli R.Šileikienės valdos nedidelį ūkį turinti moteris (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Ji tvirtino, kad medžiotojai yra nušovę į lapę labai panašų jos šunį, o jai pačiai tik per atsitiktinumą pavyko išvengti kulkos.

„Bet kada tai buvo. Juk jau daug metų praėjo. Ar verta apie tai dabar šnekėti“, - įsiterpė į pokalbį pašnekovės mama.

„Verta, nes visi žino, kad tvarka medžiotojų būreliuose nesikeičia. Sakyčiau, kad ji blogėja. Pasižiūrėkime, kas dabar darosi. Juk šeštadieniais net į mišką nebeiname, nes gali netyčia nušauti? Ar ne teisybę sakau?“, - kreipėsi pašnekovė į mamą.

„Teisybę“, - patvirtino toji ir daugiau nebepertraukinėjo pasakojimo.

„Ne tik nušovė mano šunį, bet ir kailį jam nunėrė. Tai buvo apie 1995 metus. Dieną atsimenu puikiai, nes buvo vasario 16-oji. Esu mačiusi, kaip elnią nušovė iš važiuojančio automobilio. Per paskutiniuosius dešimt metų tokių baisių dalykų lyg ir nepasitaiko. Bet ką aš šneku – yra iki kaklo. Išėję pasivaikščioti prie Dubysos ne kartą esame radusios išmėsinėtų gyvūnų. Pavyzdžiui, išpjautos tik stirnų šlaunys, o visa kita palikta pūti. Tokių kraupių radinių aptinkame kasmet. Ar gali būti, kad stirna nugaišo, o tada medžiotojai ją išmėsinėjo? Kažin, ar tuo kas patikėtų“, - svarstė ūkininkė.
Ne tik nušovė mano šunį, bet ir kailį jam nunėrė. Tai buvo apie 1995 metus. Dieną atsimenu puikiai, nes buvo vasario 16-oji. Esu mačiusi, kaip elnią nušovė iš važiuojančio automobilio.

Išgirdusi žurnalistų nusistebėjimą, kad moterys bijo šeštadieniais dėl medžiotojų nueiti į netoliese esantį mišką, pašnekovė sakė: „Mes nežinome, kada jie pradeda medžioti. Paprastai apie medžioklės pradžią praneša rago gausmas, bet jie net netrimituoja, - atkreipė dėmesį ūkininkė.
Ji užsiminė, kad policija dėl medžiotojų veiksmų į Navininkų kaimą buvo iškviesta ir anksčiau – prieš kelis metus. Tokių priemonių ėmėsi R.Šileikienė.

„Policiją buvau iškvietusi dar 2014 metais, nes buvo peržengtos visos ribos. Vieną kartą atvykę į sodybą savo kieme pamatėme apie 15 medžiotojų automobilių, lakstė šunys. Iškviečiau policiją. Tada medžiotojai buvo išprašyti lauk. Bet, kaip matote, nuo jų ne taip lengva apsiginti“, - sakė R.Šileikienė (su ja kalbėjomės telefonu).

Netoli R.Šileikienės gyvenanti moteris pasakojo, kad prasidėjus medžioklės sezonui stirnos ir elniai stengiasi slėptis jos sode.

„Jie yra protingi padarai ir žino, kaip saugotis. Ne kartą mačiau, kaip laukuose buvo nušautas gražus elnias. Tai labai baisus vaizdas. Rėkiau: vyrai, ar būtų smagu, jei jus šaudytų dėl to, kad turite didelius ragus!“, - slegiančiais prisiminimai dalijosi moteris.

Medžiotojų būrelio vadovas: nežinau, kodėl jis taip padarė

Ūkininkės išsakytas pastabas ir dėl R.Muro kilusį konfliktą paprašėme pakomentuoti medžiotojų būrelio „Luknė“ (R.Muras yra jos narys) pirmininko Gedimino Žiūko.

„Komentuojant dėl medžioklės rago, norėčiau pabrėžti, jog nėra taisyklių, reikalaujančių rago trimitavimu paskelbti medžioklės pradžią. Kai kurie žmonės į medžiotojų veiksmus reaguoja, švelniai tariant, labai jautriai. Kai reikia pervažiuoti netoli R.Šileikienės gyvenančios vienos smulkios ūkininkės keliu, turime problemų, nors tas keliukas yra servitutinis. Kai važinėja ūkininkų traktoriai, viskas gerai. Bet kai tik pamato medžiotojus, tuojau atbėga su pagaliu ir rėkia: „Nešaudykite mano stirnikių“, - kalbėjo medžiotojų būrelio vadovas.

Paprašytas pakomentuoti įvykį, kai buvo nušautas šuo, G.Žiūkas sakė tokio incidento neprisimenantis.

„Galiu pasakyti, kad tokių nesusipratimų būna. Iš žolių lenda rusvas žvėriukas... Gali būti, kad sumaišė. Bet tai turėjo būti toli nuo namų. Patikėkite, prie namų niekas nešaudo“, - patikino patyręs medžiotojas.

Jis kategoriškai atmetė įtarimus, kad prie Dubysos randamos išmėsinėtos stirnos – medžiotojų aukos.

„Joks medžiotojas taip nepadarys. Taip daro brakonieriai, kuriems reikia greito grobio“ – pabrėžė G.Žiūkas.

Paklaustas, kokias išvadas medžiotojų būrelio nariai padarė po krauju aplaistyto konflikto su moterimi, G.Žiūkas sakė, jog situacija buvo išsamiai aptarta.

„Mūsų klubo medžiotojai puikiai žino, kad po sodybų teritorijas galima vaikščioti tik pasiklausius savininko. Manau, R.Muras šiai taisyklei nenusižengė. Prie R.Šileikienės sodybos jis privažiavo servitutiniu keliuku, sustojo prie užtvaro ir ieškojo šuns. Medžiokliniai šunys dažnokai nuklysta. Būna, kad nusiveja žvėrį ir neberanda, kur pareiti. Tada medžiotojai važinėja po sodybas ir klausinėja. Kito būdo nėra. Visi dabar piktinasi, kad įžengdamas į R.Šileikienės teritoriją R.Muras pažeidė privačią valdą. Bet kaip tuomet užeiti į sodybą ir paklausti: ponia, ar jūs nematėte čia bėgiojančio šunelio? Ar čia kriminalas? Kaimynas pas kaimyną irgi neateina iš anksto raštu suderinęs“, - svarstė G.Žiūkas.
Mūsų klubo medžiotojai puikiai žino, kad po sodybų teritorijas galima vaikščioti tik pasiklausius savininko. Manau, R.Muras šiai taisyklei nenusižengė. Prie R.Šileikienės sodybos jis privažiavo servitutiniu keliuku, sustojo prie užtvaro ir ieškojo šuns.

Išgirdęs žurnalisto pastabą, kad R. Muras į privačią teritoriją įžengė su šautuvu, G.Žiūkas pripažino, kad toks elgesys yra klaida.

„Nežinau, kodėl jis taip padarė. Gal jo mašina neužsirakina ir jis pabijojo palikti ginklo nesaugomo. Juk aišku, kad ginklą nešėsi ne todėl, kad būtų norėjęs kažką išgąsdinti. R.Murą pažįstu 30 metų, jis yra absoliučiai nekonfliktiškas žmogus. Niekada negirdėjau, kad kalbėtų pakeltu balsu. O juk susirenkame į krūvą 50 vyrų ir kartais karštai pasiginčijame, pašūkaujame, susipykstame ir susitaikome. Bet, patikėkite, R.Muro nei karto negirdėjau kalbant įsikarščiavus. Jei jis padarė kažkokį veiksmą, turėjo būti žiauriai išprovokuotas“, - tikino medžiotojų būrelio „Luknė“ vadovas.

Medžiotojas pats jaučiasi sukrėstas

Su „Alio, Raseiniai“ žurnalistu kalbėjęs R.Muras sakė, kad iki šiol jaučiasi sukrėstas.

„Aš nežinau, kodėl ta moteris ant manęs taip supyko. Ją šiek tiek pažįstu – Raseinių turguje esu pirkęs jos ūkyje užaugintų uogų. Ir toje sodyboje sakiau, kad ją pažįstu, kad nereikia pykti. Viskas taip susiklostė dėl nereikalingų emocijų. Tikrai aš jai nesmogiau šautuvo buože. Gal bandydamas patraukti šautuvą nuo jos, kažkaip netyčia užkliudžiau. Dėl to dabar jaučiuosi labai blogai“, - negalėdamas nuslėpti jaudulio kalbėjo 68 metų vyras.
Aš nežinau, kodėl ta moteris ant manęs taip supyko. Ją šiek tiek pažįstu – Raseinių turguje esu pirkęs jos ūkyje užaugintų uogų. Ir toje sodyboje sakiau, kad ją pažįstu, kad nereikia pykti. Viskas taip susiklostė dėl nereikalingų emocijų. Tikrai aš jai nesmogiau šautuvo buože. Gal bandydamas patraukti šautuvą nuo jos, kažkaip netyčia užkliudžiau.

R. Šileikienės įsitikinimu, R. Muro paaiškinimai – bandymas išvengti atsakomybės.
„Policija dėl to įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą. Tikiuosi, kad viskas bus objektyviai įvertinta ir padarytos atitinkamos išvados“, - sakė R.Šileikienė.