DELFI jau skelbė, kad sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirašytame rašte Vyriausybei siūloma neapibrėžtam laikui atidėti klausimą dėl specializuotų parduotuvių:

„Siekiant pasirinkti tinkamas ir efektyvias alkoholio prieinamumo mažinimo priemones bei taikyti šalies rinkoje kitų šalių rinkos ribojimo priemones, būtina atlikti gilesnę analizę ir tęsti diskusijas bei viešąsias konsultacijas.

Siūlytume atsižvelgti į pateiktus argumentus ir pavedimo vykdymą atidėti, kol bus atliktas visapusiškas priimtų alkoholio kontrolės priemonių ir kitų šalių patirties vertinimas.“

Ministro A. Verygos rašte nurodoma, kad kai kurios įstatymų nuostatos pradės galioti tik nuo kitų metų pradžios. Kaip jos veiks, dar nežinoma. Taigi ir papildomų priemonių, ministerijos nuomone, kol kas neverta rengti.

Neoficialiai kai kurie patikimi šaltiniai DELFI teigė, kad taip iš tikrųjų atsisakoma minties steigti valstybines specializuotas parduotuves. Jei per 2018 m. bus laukiama, koks bus dabartinių priemonių poveikis, oficialūs duomenys apie tai gali būti apdorojami nemažą dalį 2019 m.

Net jei tais metais bus parengti teisės aktų projektai, juos vargiai įmanoma įgyvendinti – t. y. sukurti veikiantį specializuotų parduotuvių tinklą iki 2020 m. Seimo rinkimų.

Vis dėlto pats R. Karbauskis viešai nepripažįsta to, ką teigia, jo paties vertinimu, geriausias ministras A. Veryga, kurio rašte netiesiogiai atsisakoma vykdyti partijos lyderio inicijuotą Seimo protokolinį nutarimą:

„Pavedame Vyriausybei iki 2018 m. liepos 1 d. parengti Alkoholio kontrolės įstatymo bei, jei Vyriausybė matys esant būtina, kitų įstatymų pakeitimo projektus, sukuriančius teisines prielaidas Lietuvoje steigti specializuotas alkoholio parduotuves ir nustatančius tokios prekybos licencijų išdavimo tvarką bei reikalavimus licencijai gauti.“

Vis dėlto R. Karbauskis tikino neatsisakantis rinkimų pažadų steigti valstybines specializuotas parduotuves:

„Aš tai šimtą kartų sakiau: mes pirma turime įvertinti jau priimtų sprendimų įtaką. Tai buvo pasakyta iš karto po to, kai tie sprendimai buvo priimti, o jie įsigalioja nuo ateinančių metų sausio 1 d.

Man labai keista, kad dabar antraštėse skamba, esą „jie atsisako savo planų“. Niekas jokių planų neatsisako. Bet jūs įsivaizduokite: sprendimai pradeda galioti tik sausio 1 d., ir mes negalime daryti išvadų vos po kelių mėnesių nuo jų veikimo pradžios.“

Politiko teigimu, jokia frakcija, jokia partija, joks Seimas savo planų neatsisakė.

„Šiandien mes dar net negalime pasakyti, koks yra pilnas efektas dėl padidintų akcizų. To dar negalime įvertinti, nes rinka buvo ganėtinai iškreipta prieš tai įvykusio pirkimo bumo. Kad tai efektyvu, kad tai veikia, mes jau suprantame, bet kokiu mastu tai paveikė vartojimą, dar reikia pažiūrėti.“

R. Karbauskis vylėsi, kad efektą duos tiek alkoholio reklamos draudimai, tiek prekybos laiko ribojimai ir kitos priemonės.

„Jeigu kas nors mano, kad mes, matydami, jog nėra efekto, atsisakysime idėjos daryti tai, ką padarė Skandinavijos valstybės – tai yra, įvesti specializuotas parduotuves, tai gali nemanyti. Mums paprasčiausiai būtų nelogiška priiminėti sprendimus, neįvertinus ankstesnių žingsnių rezultatų. Tą ir pasakė Vyriausybė.

Mums tikrai laiko šioje kadencijoje užtenka – ir įvertinti priimtų sprendimų įtaką alkoholio vartojimui, ir padaryti kitus žingsnius. Aš suprantu, kad po tokių antraščių šventė yra kai kurių alkoholio prekybininkų namuose, bet ta šventė pasibaigs po mano žodžių. Mums tikrai užteks laiko. Jeigu efekto nebus – bus sprendimai“, – tvirtino valstiečių ir žaliųjų lyderis.

Ramūnas Karbauskis

Vis dėlto jis neatmetė, kad prieš rinkimus žadėtų specializuotų alkoholio parduotuvių gali ir nebūti.

„Jei paaiškės, kad ankstesni sprendimai duoda aiškų rezultatą – kam tada įvedinėti (specializuotas parduotuves – DELFI). Mes tada tikrai to nedarysime. Mes niekada nesakėme, kad būtinai tai padarysime – mes tik sakėme: darome viską iš eilės. Darome tuos sprendimus, kurie paprastesni, nes, kaip suprantate, specializuotos parduotuvės yra labai sudėtingas sprendimas, kuris reikalauja investicijų, reikalauja kitų rinkos pokyčių.

Taigi, mes padarėme paprastesnius sprendimus, pažiūrėsime jų efektą. Alkoholio vartojimas turi mažėti pakankamai ženkliai, kad mes įvertintumėme, jog poveikis yra. Nes jei kas nors galvoja, kad sumažėjus vartojimui 1 proc., mes rankomis plosime ir džiaugsimės – tai ne, su tokiu sumažėjimu mes vis tiek būtumėme pirmoje vietoje pasaulyje pagal suvartojimą“, – aiškino R. Karbauskis.

Jo teigimu, itin svarbu įvertinti, kaip vartojimą sumažins padidinti padidinti akcizai. Be to, naudinga įvertinti, kokia situacija bus ir kaimyninėje Latvijoje, kur akcizai taip pat didinami:

„Iš tiesų buvo labai išpūsta žinia, kad Latvija turi didelę įtaką vartojimui Lietuvoje. Galbūt Lenkija turi sistemiškai ilgą poveikį Lietuvos rinkai, bet per alkoholį neypatingai tas turėtų pasireikšti.

Aš visas pasakas, kad važiuoja autobusais pirkti alkoholio, esu girdėjęs, bet jei neklystu, tas autobusiukas, kur buvo reklamuojama, jog veža į Latviją apsipirkti, tai po savaitės jį uždarė, nes nebuvo norinčių juo važiuoti. Tai nėra ta prekė, dėl kurios visi kraustytųsi iš proto. O akcizų didinimas yra viena iš efektyviausių priemonių, tai patikrinta visame pasaulyje, kad tikrai mažina vartojimą.“

R. Karbauskio nuomone, prekybininkai irgi gali prisidėti prie antialkoholinės kampanijos.

„Juk perėjimas prie nealkoholinio alaus, kitų gėrimų – mes tuos procesus jau matome. Esame girdėję, kad didėja vartojimas nealkoholinio alaus ir panašiai. O pelną prekybininkai nuo jo turi ne mažesnį, negu nuo alkoholinio.

Čia reikia visų mūsų pastangų. Ir pati visuomenė gali prie to prisidėti, kad mums nereikėtų priiminėti sprendimų, apsunkinant prieinamumą, kaip būtų su specializuotomis parduotuvėmis. Bet jeigu prekybininkai nenori, kad taip atsitiktų, reikia ateiti į SAM, tartis, kokiomis dar akcijomis, kokiais būdais galima kovoti už tai, kad žmonės mažiau vartotų alkoholio, kaip jaunimą auklėti.

Man keista būna, kai festivalių rengėjai kalba, kaip jie bankrutuos, jeigu nebus leidžiama prekiauti alkoholiu. Bet prekybininkas realiai iš prekybos vandeniu vasarą turi ne mažiau pelno, nei iš alkoholio. Kam tada žmogui grūsti alkoholį?“ – klausė politikas.