Už labiausiai patinkantį memorialą iš penkių ekspertų atrinktų projektų beveik mėnesį e.pilietis sistemoje galėjo pasisakyti visuomenė, geriausiąjį rinko ir ekspertų komisija.

Kaip BNS sakė Kultūros ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis, renkant laimėtoją vienodą svorį turės tiek devyni ekspertai, tiek žmonių balsai: kiekvienas ekspertas turės po vieną sprendimo balą, visuomenės balsavimo rezultatai bus taip pat prilyginti 9 balams bei proporcingai paskirstyti.

„Žmonių balsai bus ne apvalinami, o pateikiamas skaičius po kablelio, tad piliečių balsams suteikiama daugiau galių“, – paaiškino jis.

Vasarą iš 32 projektų komisija, susidedanti iš Šiuolaikinio meno centro atstovų, istorikų, menininkų ir meno ekspertų, atrinko 5 geriausius darbus.

Tai – Vyčio paramos fondo projektas „Atminti ir pagerbti“, kurio pagrindinį akcentą – realistinę Vyčio skulptūrą kūrė skulptorius Arūnas Sakalauskas, architektūros teoretiko Tomo Grunskio ir kolektyvo „aexn“ darbas „Šviesti tiesa“, siūlantis Vyčio kryžiaus formos šviečiantį aukurą, reaguojantį į žmogaus prisilietimą ir interaktyvių simbolinių grindinio apšvietimo elementų. Dar vienas darbas – skulptoriaus ir dizainerio Andriaus Labašausko projektas, kuriame siūloma įrengti aikštėje memorialinę sieną medžių motyvais, ji primintų partizanų bunkerius. Kraštotyrininkas Algimantas Lelešius siūlo memorialą su devyniais nedideliais baseinėliais, išdėstytais aikštėje Vyčio kryžiaus forma. Filmų ir meno instaliacijų kūrėjo Dariaus Žiūros siūlomi akcentai – galimybė kiekvienam aikštės lankytojui atlikti simbolinį garbės sargybos veiksmą, skulptūrinės formos statiniuose žmonės būtų filmuojami ir taip papildytų aikštėje nuolat rodomus vaizdus.

Darbus vertino Nacionalinės dailės galerijos vadovė dailėtyrininkė Lolita Jablonskienė, Vilniaus universiteto istorikas profesorius Alfredas Bumblauskas, šiuolaikinio meno kuratorė Virginija Januškevičiūtė, šiuolaikinio meno kuratorė architektūros istorikė Ūla Tornau, dailėtyrininkė Giedrė Mickūnaitė, skulptorius ir filmų kūrėjas Deimantas Narkevičius, Vilniaus savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Lukiškių aikštė baigta rekonstruoti lapkričio pradžioje, darbams skirta 3,8 mln. eurų.

Diskusijos dėl šios aikštės likimo vyksta nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo.