„Stojimo į partiją klausimo tikrai nėra mano aktualioje darbotvarkėje. Kol kas sprendimas šiuo klausimu - nepriimtas“, - DELFI teigė Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis. Jis savo poziciją perdavė per patarėją Tomą Beržinską.

Klausimas – ar žada ir kada prisijungti prie jį į Vyriausybę delegavusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, premjerui buvo užduotas paaiškėjus gyventojų apklausos rezultatams.

Praėjusį savaitgalį bendrovė „Baltijos tyrimai“ paskelbė Seimo, Vyriausybės ir atskirų politikų vertinimo apklausos reitingus.

„Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa rodo, kad tik vos daugiau nei trečdalis, 36 procentai, šios Vyriausybės veiklą įvertino gerai: 2 proc. – labai gerai ir 34 – greičiau gerai. Ir beveik pusė, 48 proc., Lietuvos gyventojų blogai vertina S. Skvernelio koalicinės vyriausybės veiklą: 9 proc. – labai blogai ir 39 – greičiau blogai. 16 proc. nuomonės neturi.

Tos pačios apklausos duomenimis, rinkimus laimėjusią ir Seimą bei vyriausybę kontroliuojančią Valstiečių ir žaliųjų sąjungą gerai ir greičiau gerai vertina 31 proc. apklaustųjų, blogai ir greičiau blogai vertinančiųjų gerokai daugiau – 52 proc.

DELFI primena, kad su LVŽS į Seimą patekęs ir šios politinės partijos į Ministrus Pirmininkus deleguotas S. Skvernelis nepriklauso jokiai partijai.

Ar premjero prisijungimas prie „valstiečių“ partijos galėtų pakelti jau keletą mėnesių smunkančius jų reitingus?

Pats LVŽS pirmininkas, Seimo narys Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad į apklausų rezultatus žiūri ramiai.

Pasak politiko, jo atstovaujamos partijos reitingai „ne krenta, o kaip tik stabiliai laikosi ties pirma – antra vieta apklausų rezultatuose“.

Anot R. Karbauskio, minėtos apklausos „iš dalies yra ne objektyviai situaciją atspindinti, o viešosios nuomonės formuotojų peršama nuomonė“.

Paklaustas, ar premjero S. Skvernelio narystė „valstiečių“ partijoje galėtų turėti įtakos ir kokios jos populiarumui, R. Karbauskis sakė šio klausimo net nesvarstęs.

„Tai ne mano reikalas, o S. Skvernelio – stos jis į partiją ar ne, ir kada stos. Aišku, jis visuomet yra čia laukiamas, bet nemanau, kad tai dabar turėtų būti pagrindinis valstybės klausimas“, - DELFI sakė R. Karbauskis.

Jis teigė, kad sureikšminant šį klausimą, „tiesiog nukreipiamas visuomenės ir gyventojų dėmesys nuo mūsų daromų reformų“.

Profesionalų Vyriausybę po Seimo rinkimų žadėję „valstiečiai“ ministrų kabinete turi tik vieną partinį – LVŽS priklauso žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Nepartinis yra ir blogiausiai gyventojų vertinamas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Tačiau pats LVŽS pirmininkas R. Karbauskis jį vadina geriausiai dirbančiu šios Vyriausybės ministru.

Paskutinė iš Seimo narių į LVŽS įstojo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė. Tai įvyko prieš keletą mėnesių.

„Aš pirštu nenurodinėsiu ir balso nekelsiu. Stoti ar nestoti – čia jų (Seimo ir Vyriausybės narių – red.)reikalas. Gruodį ar kovą ir ar iš viso (stoti – red.) – jokio skirtumo, diktato pas mus nėra ir nebus. Esame vieningi ir be narystės, ir tai tiesiog siutina opoziciją. Pasakysiu tik tiek – jei kitose partijose narius vienija, taip sakant, bilietas kišenėje, tai mus vienija vertybės“, - DELFI teigė R. Karbauskis.

Rugsėjį svarstė stoti

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis rugsėjo pabaigoje pranešė svarstantis stoti į jį delegavusią Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

Anot premjero, apie tokią galimybę jį skatina galvoti smūgis partinei sistemai, kai teisėsauga politinės korupcijos byloje pateikė įtarimus opoziciniam Liberalų sąjūdžiui ir frakcijos Seime neturinčiai Darbo partijai.

„Kalbant apie partinės sistemos stiprinimą, skaidrinimą, tokios diskusijos vyksta ir pas mus, bet manau, kad tai turėtų būti bendras sprendimas ne vien mano, o galbūt visų Seimo narių, kurie ėjo su „valstiečių“ sąrašu kaip nepartiniai“, – žurnalistams tada Vyriausybėje sakė S. Skvernelis.

„Galiausiai labai svarbus yra ir pačios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos apsisprendimas“, – pridūrė jis. Pasak ministro pirmininko, klausimas dėl galimybių jam tapti „valstiečių“ pirmininku kol kas yra per ankstyvas. Šiuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklauso 33 iš 56 „valstiečių“ frakcijos Seime narių.