Lietuvos medikų sąjūdžio vadovas Vytautas Kasiulevičius prieš susitikimą su Vyriausybės vadovu aiškino, kad kyšių problema ir medicinos finansavimas yra susiję klausimai.

„Mes manome, kad tas procesas pajudėtų teigiama linkme labai smarkiai todėl, kad yra daug tokių netiesioginių veiksnių, kurie atveda prie to , kad mažėja kyšininkavimas, tai yra jaunų žmonių pasilikimas sistemoje, neemigravimas, o likimas Lietuvoje dirbti. Jie ateina su labai stipria nuostata antikorupcine“, - dėstė V. Kasiulevičius.

Pasak mediko, taip pat padidėjus atlyginimams viešajame sektoriuje liktų geri gydytojai ir slaugytojos, kurie šiuo metu išvyksta arba į užsienį arba pereina į privatų sektorių.

„Antras dalykas, tai būtų susitarimas su visuomene, kuri sako , kad mes finansuojame mediciną daugiau ir išskiriame ją kaip prioritetą, tačiau reikalaujame įsipareigojimų iš medikų bendruomenės būti skaidriems. Mes tam pasiruošę“, - sakė V. Kasiulevičius.

Nori pasiekti atlyginimų vidurkį

Medikai reikalauja, kad nuo kitų metų gydytojų atlyginimai kiltų 30 proc., tai yra vidutiniškai 400 eurų „į rankas“.

„Mūsų tikslas 2020 metais pasiekti gydytojo atlyginimą 2600 eurų, tai yra ES vidurkis. Jeigu mums tas pavyktų, tai iš esmės lygiai taip pat prie to prisirištų ir slaugytojos atlyginimo didėjimas panašiu procentu. Taip pat mes kalbėtume apie šio darbo užmokesčio susiejimą su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu, pageidautina pramonės sektoriaus“, - sakė V. Kasiulevičius.

Be atlyginimų klausimo medikai taip pat prašo spręsti darbo krūvio, baudų, kvalifikacijos kėlimo problemas. Jie norėtų dėl pokyčių sveikatos sistemoje kitąmet pasirašyti nacionalinį susitarimą.

Medikų peticiją jau pasirašė 42 tūkst. žmonių.