Už A. Antanaičio skyrimą į šias pareigas slaptame balsavime atiduoti 58 balsai, 25 parlamentarai balsavo prieš ir keturi susilaikė.

A. Antanaičio skyrimą VLKK vadovu aštriai kritikavo dalis opozicijos, abejodami kompetencija jo neskirti vadovu prašė iš aštuoni iš septyniolikos naujosios VLKK narių.

Kandidatūrą išrinkusio Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša opoziciją apkaltino politiniais žaidimais, siekiant blokuoti VLKK sudarymą.

Daugiausiai kritikos A.Antanaitis sulaukė dėl savo darbo portale alkas.lt, kuriame buvo paskelbtas projektą dėl originalios pavardžių rašybos teikiančių Seimo narių sąrašas – jie išvadinti kalbos išdavikais.

A. Antanaitis teigė su šiuo sąrašu niekaip nesusijęs.

A. Antanaičio paskyrimui priešinęsi komisijos nariai nėra vieningi. Vertėjas, publicistas Laimantas Jonušys teigia dar svarstantis, ar likti komisijoje.

„Aš kol kas dar nesu apsisprendęs, ar likti“, – BNS sakė L. Jonušys.

Rašytoja Danutė Kalinauskaitė sako, kad bandys dirbti su naujuoju pirmininku.

„Mus patvirtino, mes kol kas dirbsime, matysime, kaip mums sekasi bendrauti, koks tai pirmininkas. Pareiškime buvo išdėstytos visos dvejonės, bet bus matyti“, – BNS sakė D. Kalinauskaitė.

Kolegės pozicijai pritaria ir vertėja Daiva Daugirdienė, kalbininkė Rasuolė Vladarskienė.

„Buvo susiklosčiusi tradicija, kad kalbos komisijos pirmininkas yra pripažintas autoritetas iš lietuvių kalbos mokslininkų tarpo. Mano pozicija buvo tokia (nepritarti A. Antanaičio skyrimui – BNS) vien dėl to, kad tai nėra lietuvių kalbos mokslininkas. Galbūt jis bus labai geras administratorius – nepadirbėjus sunku ką nors pasakyti. Bet kalbininkas pirmininkas būtų daug geresnis“, – teigė R. Vladarskienė.

Lietuvos žurnalistų sąjungos į VLKK pasiūlytas A. Antanaitis šiuo metu dirba portalo alkas.lt, besiskelbiančio propaguojančiu baltiškąją pasaulėžiūrą, leidėju ir redaktoriumi. Jis anksčiau būdamas „Laisvosios bangos“ radijo žurnalistu kartu dirbo ir europarlamentaro Valentino Mazuronio patarėju, šiam faktui išaiškėjus pareigų atsisakė.