Informacija apie tai, kaip nutiko, kad K. Pūkas pasiūlytas į Kultūros komitetą, feisbuke pasidalino valstiečių-žaliųjų frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Pagal jos įrašą, viskas prasidėjo nuo to, kad konservatorius Vytautas Juozapaitis apsiskelbė, kad jis prašyte prašosi iš Kultūros komiteto perkeliamas į Kaimo reikalų komitetą ir reikalaus, kad dėl to būtų balsuojama.

„Tačiau dėl nežinomų priežasčių šį savo prašymą Seimo narys registruoja senai Seimo nutarimo dėl komitetų sudėties versijai, kuri net nebuvo pateikta plenariniame posėdyje. Sunku patikėti, kad ne pirmą kadenciją dirbantis Seimo narys nežinotų, kad tokiu atveju nebus svarstomas ir jo pasiūlymas. Lemtinga klaida ar noras tik patriukšmauti, išliekant užtikrintu, kad kėdė Kultūros komitete išliks? Žinoma, jei V. Juozapaičio noras dirbti Kaimo reikalų komitete yra toks nuoširdus, kaip jis skelbėsi, Seimo narys dar spėtų savo pasiūlymą perregistruoti ir Seimas tada jį svarstytų. Svarstant ypatingos skubos tvarka terminai bus išlaikyti“, - rašė A. Širinskienė.

Parlamentarė taip pat atkreipė dėmesį, kad B. Matelis viešai apsiskelbė, kad su Kultūros komiteto pirmininku R. Karbauskiu susitarė dėl to, kad V. Juozapaitį Kultūros komitete pakeistų K. Pūkas ir dėl to registravo savo pasiūlymus keisti Kultūros komiteto sudėtį.

„Tačiau B. Matelio registruotas pasiūlymas sako ką kita: Mišrios grupės prašymu K. Pūkas yra braukiamas iš Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komiteto sudėties ir kaip aštuntas narys perkeliamas į Kultūros komitetą, Kultūros komitete dirbti paliekant ir V. Juozapaitį“, - rašė A. Širinskienė.

Parlamentarė taip pat atkreipė dėmesį, kad esą Arūnas Gelūnas Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojo postą paliko esą valstiečių-žaliųjų reikalavimu.

„Liberalų sąjūdžio frakcija (LSF) pagal kvotas Seime (jos paskaičiuojamos proporcingai pagal frakcijų dydį) turėjo dvi komitetų pirmininkų pavaduotojų kvotas, nors faktiškai LSF nariai iki šiol buvo užėmę net tris pavaduotojų postus. Natūralu, kad atsiradus naujai socialdemokratų frakcijai, tas kvotas teko peržiūrėti“, - rašė A. Širinskienė.

Pasak jos, seniūnų sueigos metu liberalai buvo paprašyti atsisakyti vienos pavaduotojo kvotos ir paraginti patys pasirinkti, kurio posto nesieks išlaikyti.

„Liberalų sprendimą jau žinome – liberalai Seimui pranešė, kad apsispręsta atsisakyti daug kultūros labui nuveikusio A. Gėlūno posto Kultūros komitete. Deja, S.Gentvilo postas Aplinkos apsaugos komitete ir K.Glavecko postas Biudžeto ir finansų komitete liberalams pasirodė svarbesni“, - rašė A. Širinskienė.

Nepritaria dėl siūlymų į komitetus

Parlamentaras B. Matelis patvirtino, kad posėdžio metu V. Juozapaitis paprašė pereiti į Kaimo reikalų komitetą.

„Atėjo pas mane Rima Baškienė, tai buvo po pietų, sako: mes čia frakcijoje sutarėme su Ramūnu visi - ar galėtum pateikti K. Pūko kandidatūrą į Kultūros komitetą? Aš sakau: kokiu pagrindu? Jums gali būti problemos. (…) Tai jie sako: taip, mums labai reikia, mes viską sudėliojome“, - pasakojo B. Matelis.

Parlamentaras teigė tą pačią dieną neprisiskambinęs K. Pūkui, tačiau tai jam pavyko padaryti kitą dieną. Iš jo esą gavo patvirtinimą, kad Ramūnas Karbauskis esą jį jau seniau kvietė į Kultūros komitetą, bei paaiškinimus, kad jis turi patirties formuojant kultūros politiką.

„Per tą savaitgalį kilo triukšmas – socialiniuose tinkluose pasipiktinimą reiškė menininkai. Aš įsivaizduoju, kad jeigu R. Karbauskis persigalvotų ,jis turėjo tada man skambinti, ir sakyti, kad galbūt nebenori. Bet jie man neskambino, nieko neprašė, kad nori atšaukti Pūką, jis yra pateiktas, įtrauktas į balsavimą. Aš suprantu, kad jiems tinka K. Pūko kandidatūra, ir jie ją teiks tvirtinti“, - sakė B. Matelis.

Jis pats neslėpė nesimpatizuojantis tokiam pasiūlymui, kaip ir dar keliems kitiems pasiūlymams į kitus komitetus.

„Mano asmeninė pozicija yra tokia, kad aš abejočiau dėl K. Pūko darbo Kultūros komitete, aš abejoju ir dėl pono Skardžiaus darbo Ekonomikos komitete, aš abejoju ir dėl Algirdo Butkevičiaus darbo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, kuris svarsto Artūro Skardžiaus, Mindaugo Basčio klausimus. Mes savo poziciją išsakome, bet jų yra dauguma, jie paleis balsavimo mašiną ir padarys, kaip jie nori“, - sakė B. Matelis.