Nors vaistininkai ėmė raminti, kad panikos kelti nereikia, mat kone kiekvienas vaistas turi begalę nereceptinių alternatyvų, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienio vakarą atsitraukė – pusmetį vaistininkams baudos nebus taikomos.

Tiesa, gatvėje DELFI užkalbinti praeiviai tiesiog negali suprasti, kodėl tvarką iš viso buvo reikalinga keisti, jei rimtų problemų dėl šiuo metu galiojančios nebuvo kilę.

Jie taip pat įvardijo, kiek laiko tenka laukti eilėse pas šeimos gydytojus, kurie ir išrašo receptus.

Recepto vaistams neprašė jau dvejus metus

„Baisu. Baisu ta sistema“, – pakeitimus įvertino senjoras Gediminas.

Jis pripažino receptų vaistams neprašęs jau dvejus metus – sukdavosi be to.

„Kažkada gal nuo kraujo spaudimo... Bet dvejus metus nepirkau vaisto su receptu, gal net daugiau. Nors esu pagyvenęs, verčiuosi be recepto“, – DELFI pripažino pašnekovas.

Anot jo, šiandieninė situacija rodo, kad gydytojus norime užversti esą bereikalingu darbu.

„Aišku, kad nepatogumai. Tada reiktų eiti pas gydytoją, o dabar nuėjai į vaistinę ir nusipirkai“, – dėstė Gediminas.

Eilėje pas gydytoją laukė 3 savaites

Tvarka pasipiktinusi ir kita pašnekovė, kuri rūpinasi vaistais tėčiui, vartojamais po insulto.

„Tai yra biurokratinė procedūra, praktiškai. Ne pas ligonį eina į namus apžiūrėti, o aš einu, kad išrašytų mėnesiui ar pusantro, jei lėšų yra, ir dviem mėnesiams, vaistų. Registracija pradedama 20 dieną kitam mėnesiui, tai, jei suspėji, dar pradžioje kito mėnesio gauni, bet man teko ir daugiau nei tris savaites laukti eilėje“, – sakė Birutė.

Jos teigimu, gydytojai nėra linkę priimti pacientus, kuriems reikalingas tik receptas, be eilės.

Su vaistininkais bendrauja mieliau nei su gydytojais

„Yra tekę susidurti su situacijomis, kai reikalingas vaistas, bet neparduoda be recepto. Tik kažkaip tuomet tiesiog nueini pas gydytoją ir gauni tą receptą – nebuvau susidūrusi su rimtesnėmis problemomis, dėl kurių vaistų reikėtų skubiai“, – pripažino DELFI kalbinta mergina.

Anot jos, eilėje pas gydytoją tenka palaukti, nes vaikams jos šeimos klinikoje taikoma pirmenybė – tenka juos ir užleisti.

„Pasitikiu vaistininkais. Labai dažnai tenka klausti jų nuomonės. Su jais kartais mieliau pabendrauju nei su gydytojais, nes kartais tikiesi, kad, na, nereikės laukti eilėje – nueisi pas vaistininką ir pasakys, kokių vaistų reikia“, – atskleidė pašnekovė.

13 receptinių vaistų

Norėjo padėti, o tapo ragana?

Savo ruožtu vaistininkė Vida pripažino, kad dalį vaistų be receptų jie pardavinėdavo jau eilę metų, tad dabartinė pacientų reakcija – visiškai tikėtina.

„Nusikaltimo tikrai nedarėme. Daug žmonių kenčia skausmą, turi lėtinių ligų, kurias išgydyti nėra prasmės. Tam kartui jis išgeria, skausmas ir uždegimas sumažėja. Aišku, reikia neviršyti dozės“, – mokė ji.

Tiesa, vaistininkė priminė, kad dalis receptinių vaistų gali būti parduodami be recepto, tačiau būtina registracija.

„Mes parduodame, tada užregistruojame į žurnalą. Užsirašau aš jo adresą, o, jei nutiktų kas blogo, reiškia, aš – ta ragana, kuri neatsiklaususi gydytojo pardavė tablečių“, – sakė Vida.

Anot jos, besiskundžiantys sveikata vaistininkais pasitiki, tačiau iš ministerijos pasitikėjimo esą trūksta – neva kovojama dėl pigesnių vaistų kainų.

A. Veryga atsitraukė: žada sudaryti lankstesnes galimybes pacientams

DELFI primena, kad penktadienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad bus taikomas pereinamasis pusmečio laikotarpis (iki kitų metų gegužės 1 d.), kurio metu vaistinėse apsilankę ir pažeidimų užfiksavę Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) slapti pirkėjai nebaus vaistininkų piniginėmis baudomis. Tokiais atvejais bus taikomi tik įspėjimai.

Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, toks sprendimas priimtas įvertinus vaistinių veiklos trūkumus, susikaupusius per daugybę metų, kurie išryškėjo nuo lapkričio įsigaliojus naujovėms, nors iki šiol dar nė vienoje vaistinėje nebuvo apsilankęs joks slaptas pirkėjas.

„Su ekspertais nusprendėme, kad šiuo atveju geriausias sprendimas būtų taikyti pusmečio pereinamąjį laikotarpį, kurio metu visi galėtų deramai pasiruošti pokyčiams. Pirmiausia, reikia nuraminti pacientus – jie neturėtų nerimauti, nes vaistų išdavimo ir išrašymo taisyklės nesikeitė. Jos – tokios pat, kaip iki šiol. Skirtumas tik tas, kad iki šiol vaistinės jų nesilaikė, o dabar nusprendė tai daryti kruopščiai, bijodamos slaptų pirkėjų vizitų. Tad raginame pacientus pasitarti gydytojais, pasirūpinti reikiamais receptais“, – sako ministras A. Veryga.

Per šį laikotarpį esą bus sudarytos lankstesnės galimybės pacientams, nepatiriant nepatogumų, įsigyti reikiamus vaistus. Pavyzdžiui, numatyta įdiegti naujoves, kurios leistų gydytojams prasitęsti receptus telefonu, sudaryti galimybes vaistininkams tam tikrais atvejais patiems pratęsti receptus arba skirti receptinius vaistus.

Aurelijus Veryga

SAM primena, kad pastarosiomis dienomis paaiškėjo, kad dauguma vaistinių ilgą laiką pažeidinėjo vaistų išdavimo taisykles ir neprašydavo iš pacientų receptų tam tikriems vaistams, nors privalėjo tai daryti.

Tuo metu VVKT viršininkas Gintautas Barcys sako, kad dar nė vienoje vaistinėje nebuvo atlikti kontroliniai pirkimai (slaptų pirkėjų vizitai), kurie atliekami tik gavus skundus arba kitos institucijos pavedimą ar prašymą patikrinti konkrečius atvejus.

„Atkreipiame dėmesį, jei vaistinėse apsilankę slapti pirkėjai fiksuos kokių nors pažeidimų, vaistininkams pusmetį bus taikomi tik įspėjimai, o ne piniginės baudos. Mūsų tikslas nėra bausti, mes norime, kad pacientai gautų kokybiškas farmacines paslaugas, konsultacijas, tad esame pasirengę bendradarbiauti ir konsultuoti pacientus bei vaistines“, – sako G. Barcys.

Jo teigimu, vaistininkai irgi turėtų būti budrūs – VVKT slapti pirkėjai neprašo susimokėti baudų prie kasos, tad jei taip nutinka, reikėtų kreiptis į policiją. Kilus klausimams, galima kreiptis į VVKT nemokamu telefonu 8 800 73568 arba pranešti el. paštu vvkt@vvkt.lt.