„Na, kaip pasakyti tiesiai? Aš tiesmukiškai negaliu sakyti, kad laukėme. Mes, visi jonaviečiai, matėme, kokia buvo situacija Vyriausybėje, matėme, kokia klostosi situacija Socialdemokratų partijoje. Bet nesakyčiau, kad laukėme. M. Sinkevičius yra jonavietis, jis Jonavoje gyvena, jis buvęs meras, buvęs „Jonavos vandenų“ stebėtojų tarybos narys. Jis kompetentingas darbuotojas“, – DELFI paklaustas, ar „Jonavos vandenų“ direktoriaus postas buvo „laikomas“ buvusiam Jonavos rajono merui, rugsėjo pabaigoje iš ūkio ministro posto pasitraukusiam M. Sinkevičiui, sakė įmonės Stebėtojų tarybos pirmininkas Algimantas Dabašinskas.

„Jonavos vandenų“ direktoriumi M. Sinkevičius buvo išrinktas trečiadienį, lapkričio 15 dieną. Konkursas naujam Jonavos savivaldybės valdomos įmonės direktoriui atrinkti buvo paskelbtas spalio 4-ąją, tai yra, praėjus savaitei po po, kai politikas, paklusęs Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), nutraukusios koaliciją su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ir paraginusios savo partiečius palikti postus Seime bei Vyriausybėje, raginimui pasitraukė iš pareigų Ūkio ministerijoje.

Be nuolatinio vadovo „Jonavos vandenys“ buvo nuo gegužės 12 dienos, kai, dalyvaujant ūkio ministro pareigas ėjusiam M. Sinkevičiui, į pensiją buvo išlydėtas ilgametis įmonės vadovas Vytautas Kudokas.

Kiti pretendentai pasitraukė

Paklaustas, kodėl įmonės Stebėtojų taryba net pusę metų neskelbė konkurso naujajam vadovui atrinkti, A. Dabašinskas sakė, kad tai „sudėtingas klausimas“. Jo teigimu, Stebėtojų taryba nusprendė neskubėti.

A. Dabašinskas tokį sprendimą siejo su tuo, kad, vadovaujantis Vyriausybės potvarkiu, savivaldybėms yra pavesta nustatyti naują kontroliuojamų įmonių vadovų skyrimo tvarką, numatančią ribotą jų veiklos kadencijų skaičių.

„Stebėtojų taryba priėmė sprendimą, kad laikinai vadovo pareigas eis įmonės direktoriaus pavaduotojas, taip ir buvo. Matėme, kad laikinai einantis direktoriaus pareigas su pareigomis susitvarkė“, – kalbėjo Stebėtojų tarybos pirmininkas.

Pasak jo, paskelbus konkursą, pageidavimą jame dalyvauti pareiškė dar du rajono tarybos nariai – buvęs ilgametis Jonavos rajono meras, šiuo metu bendrovės „Jonavos paslaugos“ direktoriaus pavaduotoju dirbantis LVŽS atstovas Bronislovas Liutkus bei buvęs vicemeras, bendrovės „ Investicinių sprendimų grupė“ direktorius Remigijus Osauskas, priklausantis šiuo metu opozicijoje rajone esančiam Liberalų sąjūdžiui.

Tačiau lapkričio 15 dieną vykusiame konkurse direktoriaus postui užimti du pastarieji politikai nepasirodė. Pasak A. Dabašinsko, B. Liutkus konkurso dieną atsiuntė pranešimą, kad jame nedalyvaus. R. Osauskas konkurse nepasirodė apie savo motyvus neinformavęs. Susisiekti su šiuo politiku nepavyko ir DELFI.

„Kodėl neapsirodė kiti pretendentai, negaliu atsakyti. Gal galvojo, kad konkurencija didelė“, – svarstė A. Dabašinskas.

Rinkikus paskyrė pats pretendentas

Vienintelis konkurse likęs kandidatas M. Sinkevičius teisingai atsakė į 28 iš 30-ties pateiktų teisinių klausimų ir surinko 9,33 vertinimo balo. Pagal konkurso nuostatus pretendentas turėjo surinkti ne mažiau kaip 5 balus – tik tada jam turėjo būti leidžiama pristatyti savo veiklos programą. M. Sinkevičiaus pristatyta veiklos programa surinko 9,28 balo.

Pretendento pasirengimą vertino atrankos komisija, kurią sudarė „Jonavos vandenų“ Stebėtojų tarybos nariai bei du įmonės administracijos darbuotojai.

Stebėtojų tarybai, be jau minėto pirmininko – Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) atstovaujančio Jonavos rajono tarybos nario A. Dabašinsko, dar priklauso du M. Sinkevičiaus partijos bičiuliai – savivaldybės taryboje veikiantys socialdemokratai Liudas Mediekša bei Vidmantas Šidlauskas. Kaip žinia, Jonavos savivaldybės taryboje valdančiąją koaliciją sudaro LSDP bei į Jungtinę frakciją susivieniję TS-LKD, LVŽS bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai.

Be šių politikų, „Jonavos vandenų“ stebėtojų tarybai priklauso Jonavos rajono savivaldybės administracijos Aplinkosaugos ir civilinės saugos skyriaus vedėja
Rasa Ilonienė bei „Jonavos vandenų“ direktoriaus pavaduotojas, pastarąjį pusmetį laikinai vadovavęs įmonei Romas Keliauskas.

Visi šie Stebėtojų tarybos nariai į šis pareigas buvo paskirti netrukus po savivaldybių tarybų rinkimų – 2015 metų balandžio 15 dieną. Rajono tarybos sprendimą dėl įmonės Stebėtojų tarybos sudarymo patvirtino pats M. Sinkevičius, tuo metu ėjęs Jonavos rajono mero pareigas.

Kaip M. Sinkevičius vertina šią situaciją, DELFI sužinoti nepavyko – politikas ketvirtadienį neatsiliepė į telefono skambučius.

M.Sinkevičius Jonavos savivaldybės tarybai vadovavo nuo 2011 metų. 2015-ųjų pavasarį į šias pareigas jis buvo išrinktas pirmuosiuose tiesioginiuose merų rinkimuose. Jis iki šiol vadovauja LSDP Jonavos skyriui.

Iš mero pareigų politikas pasitraukė praėjusių metų pabaigoje, sutikęs užimti ūkio ministro postą koalicinėje LVSŽ ir LSDP Vyriausybėje.