„Nežinau, kuo tai turėtų baigtis, bet pats faktas nėra geras, jei iš karto iš 17 specialistų aštuoni jau yra priešiškai nusiteikę prieš kandidatūrą, kurią siūlo Švietimo ir mokslo komitetas. Galbūt netgi reikėtų ateityje galvoti apie sudėties keitimą, kad ne nuo vieno komiteto tai priklausytų, ar daugiau komitetų galėtų sudaryti, ar kitoks būdas (pasirinktas), bet šiuo atveju susipriešinimas įvykęs ir tai negerai“, - trečiadienį interviu Žinių radijui sakė V. Pranckietis.

„Komisija neturėtų būti koks nors susipriešinimo objektas, vis tik turėtume galvoti, kad turėtume sudaryti komisiją, kuri patarinėtų lietuvių kalbos klausimais, ir jokios politikos ten neturėtų būti. Tas susipriešinimas reiškia, kad susirinkusieji žmonės ieško ir politikos, reikia,kad jie nuo to atsiribotų ir spręstų lietuvių kabos dalykus“, – kalbėjo parlamento vadovas.

Seimui antradienį buvo pristatyta tvirtinti naujos sudėties VLKK ir kandidatas į jos vadovus A. Anatanaitis. Šiai kandidatūrai kritikuodami dėl darbo portale alkas.lt, besiskelbiančiame propaguojant baltiškąją kultūrą ir pasaulėžiūrą, abejodami kompetencija priešinasi dalis opozicijos bei naujosios komisijos narių.

Aštuoni iš septyniolikos naujai išrinktos Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nariai praėjusią savaitę kreipėsi į Seimo frakcijas prašydami A. Antanaičio neskirti pirmininku.

Galutinis balsavimas dėl komisijos ir pirmininko paskyrimo planuojamas kitą savaitę.

Daliai komisijos narių pasipriešinus A. Antanaičio kandidatūrai, ŠMK vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša opoziciją apkaltino politiniais žaidimais, siekiant blokuoti VLKK sudarymą. A. Antanaitį kandidatu vadovauti VLKK slaptu balsavimu išrinko komitetas, jis dviejų balsų persvara nugalėjo dabartinę komisijos pirmininkę Daivą Vaišnienę.

Seimo komitetui išrinkus naują VLKK, jos sudėtis keitėsi iš esmės. VLKK nariais perrinkti Albina Auksoriūtė, Lina Murinienė, Bonifacas Stundžia, D. Vaišnienė ir Rasuolė Vladarskienė. Naujais nariais išrinkti Daiva Aliūkaitė, A. Antanaitis, Vilija Dailidienė, Daiva Daugirdienė, Laimantas Jonušys, Jūratė Katinaitė, Rūta Kazlauskaitė, Andrius Utka, Vidas Valskys, Jolanta Vaskelienė ir Vilma Zubaitienė.

Iš viso VLKK sudaro 17 narių, tačiau vienas paskirtas anksčiau. VLKK nariai skiriami penkeriams metams.

Naujoji komisija gali turėti didelės įtakos sprendimams dėl nelietuviškų pavardžių rašybos dokumentuose, nes VLKK yra ekspertinė įstaiga sprendžiant asmenvardžių klausimą.

Komisijos pirmininku siūlomas A. Antanaitis šiuo metu dirba portalo alkas.lt leidėju ir redaktoriumi, jis anksčiau būdamas „Laisvosios bangos“ radijo žurnalistu kartu dirbo ir europarlamentaro Valentino Mazuronio patarėju, šiam faktui išaiškėjus pareigų atsisakė.