Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, tai leistų vykdyti dažnesnę ministerijų kanclerių rotaciją, atleisti iš pareigų pasibaigus pirmajai kadencijai, tačiau ministerijų kancleriai galėtų dalyvauti konkurse, siekiant eiti pareigas antrą kadenciją.

Teikiamais pakeitimais taip pat siekiama numatyti, kad Ministras Pirmininkas ir ministras Seimo sesijoje privalėtų atsakyti ne tik į Seimo nario paklausimus dėl Vyriausybės, ministerijų ar kitų Vyriausybės įstaigų, bet ir dėl įstaigų prie ministerijų bei kitų Vyriausybės įsteigtų biudžetinių įstaigų.

Naujomis nuostatomis numatoma atsisakyti reikalavimo, kad tik Vyriausybės įstaigos, kurių veikla susijusi su keliems ministrams pavestomis atitinkamomis valdymo sritimis, gali turėti kolegiją. Prireikus, siūloma jas leisti sudaryti ir įstaigose prie ministerijų. Pasak projekto iniciatorių, tai padidintų šių įstaigų veiklos skaidrumą ir pasitikėjimą jomis, didėtų vykdomos veiklos ir priimamų sprendimų efektyvumas.

Įstatymo projektu siūloma įtvirtinti nuostatą, kad Vyriausybė gali steigti biudžetines įstaigas, kurios padėtų Ministrui Pirmininkui, Vyriausybei, ministerijoms, Vyriausybės įstaigoms, įstaigoms prie ministerijų ir Vyriausybės kanceliarijai centralizuotai atlikti Vyriausybės nustatytas ministerijų ir Vyriausybės kanceliarijos vidaus administravimo funkcijas.

Be to, pagal teikiamas pataisas Vyriausybės narių kasmetinės atostogos būtų skaičiuojamos ne kalendorinėmis, o darbo dienomis, suderinant tai su naujojo Darbo kodekso nuostatomis.

Po pristatymo už projektą balsavo 57 Seimo nariai, balsavusiųjų prieš nebuvo, susilaikė 41 parlamentaras. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete, papildomu - Socialinių reikalų ir darbo komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti gruodžio 21 d.