VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas sakė, kad teisininkai jau parengė tvarką, kaip galėtų būti naikinami moksliniai laipsniai. Šią tvarką lapkričio pabaigoje, tikimasi, patvirtins universiteto senatas. Vėliau senatas turėtų spręsti ir dėl konkretaus P. Baršausko atvejo.

„Pagal mūsų statutą, visi akademiniai reikalai sprendžiami senate. Kadangi laipsnių suteikimas eina per senatą, tai ir panaikinimas turėtų, teisininkų požiūriu, būti toks“, – pirmadienį BNS sakė A. Daniūnas.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba spalį pareiškė, kad rengdamas habilitacinį darbą P. Baršaukas nesilaikė citavimo taisyklių ir pažeidė akademinės etikos reikalavimus. Tokią išvadą pateikęs kontrolierius Vigilijus Sadauskas nurodė VGTU atšaukti sprendimą dėl laipsnio P. Baršauskui suteikimo.

Anot A. Daniūno, kontrolieriaus sprendimus universitetai privalo vykdyti, todėl pati procedūra yra labiau formalumas. Pasak jo, sprendimas dėl laipsnio atėmimo galėtų būti priimtas gruodį ar sausį.

Procesą, rektoriaus teigimu, galėtų sustabdyti nebent teismas, jei P. Baršauskui kreipusis į teismą, būtų pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės. P. Baršauskas yra sakęs, kad nepalankią kontrolieriaus išvadą ketina skųsti teismui, tačiau, BNS žiniomis, to iki šiol nėra padaręs.

P. Baršauskas monografiją VGTU apsigynė 2002 metais.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius tyrimą dėl plagiato P. Baršausko monografijoje atliko gavęs buvusio Vytauto Didžiojo universiteto rektoriaus Algirdo Avižienio prašymą.

Dar atliekant šį tyrimą, P. Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti, ši jo prašymą tenkino. P. Baršauskas pripažino, kad jo darbe yra techninių klaidų, tačiau neigė plagijavimą.