„Pirmiausia aš nemačiau teksto, aš tik girdžiu gandus ar informaciją iš žurnalistų, todėl adekvačiai reaguoti į „valstiečių“ fantazijos proveržius negaliu. Į kaltinimus reikia rimtai atsakyti. Tie kaltinimai, sakyčiau, yra tokie sezoninio pobūdžio, nes nežinau, ar lietus paveikė, ar šiaip kokie nors skysčiai... Tai rimtai atsakyti aš į tai negaliu, nes jokio pagrindo nesuteikiau nei praeitą kadenciją, tuo labiau per šiuos metus. Tai ką jie ten sugalvojo, turėčiau pamatyti, ir turėtų jie patys pateikti kažkokius įrodymus“, - pirmadienį žurnalistams sakė V. Juozapaitis.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija inicijuoja apkaltą konservatoriui V. Juozapaičiui. Šios frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad šiuo metu yra renkami parašai po apkaltos tekstu.

Neoficialiais duomenimis, apkaltos tekste keliamas klausimas, ar Seimo Kultūros komiteto narys V. Juozapaitis nesulaužė priesaikos ir šiurkščiai nepažeidė Konstitucijos dėl savo koncertinės ir pedagoginės veiklos.

V. Juozapaitis atmeta kaltinimus dėl koncertinės veiklos ir atlygio sakydamas, kai „tai sveiku protu nesuvokiama“. Pasak jo, tokių problemų neįžvelgė ir Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, nes Seimo valdyba pritarė jo kelionei į Rygą birželio 20-21 d. dalyvauti Rygos festivalio iškilmingame koncerte. Parlamentaras Eltai sakė, kad atlygis už kūrybinę veiklą yra deklaruotas Viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje.

Apkaltos priežastis, V. Juozapaičio nuomone, yra jo kaip parlamentinės kontrolės vykdytojo nuolatinė veikla kontroliuojant, stebint kultūros ministrės Lianos Ruokytės Jonsson darbą, taip pat jo inicijuotas grupės parlamentarų kreipimasis į Konstitucinį Teismą dėl Vyriausybės nutarimo, kuriame kalbama apie dabartinio Operos ir baleto teatro vadovo įdarbinimą. V. Juozapaitis mano, kad apkalta jam susijusi ir su jo pozicija dėl Operos ir baleto teatro vadovo konkurso.

V. Juozapaitis taip pat įtaria, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R. Karbauskis „nebepakęsdamas šalia ekspertinės nuomonės tiesiog po vieną bando eliminuoti komiteto narius iš komiteto, o tuo pačiu - ir iš Seimo“.

Kaip jau skelbta, dėl galimo parlamentaro V. Juozapaičio uždarbiavimo Seimo posėdžių metu Seimo narė Agnė Širinskienė kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją.

Kreipimesi nurodoma, kad šių metų kovo 3 d. Seimo valdyba pritarė V. Juozapaičio kelionei į Rygą birželio 20-21 d. dalyvauti Rygos festivalio iškilmingame koncerte ir susitikimuose su Latvijos kultūros veikėjais. Valdybos sprendime nurodomas tikslas - „stiprinti Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimą kultūros srityje“.

„Turimais duomenimis, Seimo narys V. Juozapaitis bendradarbiavimo stiprinimo veikla neapsiribojo ir Rygoje vykusiame koncerte už atlygį atliko baritono partiją. Už koncertą V. Juozapaičiui galimai buvo sumokėta 1100 eurų. V. Juozapaitis šiame koncerte dalyvavo šių metų birželio 21 d., t. y. tada, kai tiesiogiai turėjo atlikti savo pareigas Seime: 2017 m. birželio 21 d. Seime vyko Kultūros komiteto posėdis. Jį Rygoje uždarbiaujantis Seimo narys praleido“, - sako A. Širinskienė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad išvyka į Rygą nėra vienintelis epizodas, kai Seimo narys V. Juozapaitis užsiima kita, nei Seimo nario, veikla.

Pasak A. Širinskienės, Konstitucijos 60-ajame straipsnyje konstatuojama, kad „Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse“.

Todėl, kalbant apie V. Juozapaičio veiklą, jos nuomone, tenka svarstyti, ar jis nepažeidžia Konstitucijos, Konstitucijoje įtvirtintų Seimo nariui keliamų reikalavimų.

Operos solistas prof. V. Juozapaitis yra Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Vyčio Kryžiaus ordino karininko kryžiaus kavalierius.