„Gūsingas vėjas, lapai, užkišti šuliniai, suprantu, kad visos aplinkybės sukrito taip, kad būtų kuo blogiau, tačiau miestas negali virsti chaosu“, – sakė V. Grubliauskas.

Meras svarsto, kad tokiais atvejais galbūt reikia atšaukti mokiniams pamokas, organizuoti darbus greičiau, nelaukiant, kada prasidės oficiali darbo diena.

„Septyniolikoje mokyklų ir darželių turime sunkesnę situaciją, apsemti rūsiai. Viename iš mokyklų- darželių buvo nutrūkęs elektros tiekimas. Mokinukai buvo paleisti namo, darželio dalyje pertvarkyta taip, kad vaikai prižiūrimi. Keliose mokyklose atėję peršlapę vaikai, pagal galimybes, jei yra kam jais pasirūpinti namuose, išleisti namo“, – sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

AB „Klaipėdos vanduo“ vadovas sako, kad iki pietų 39 registruoti pranešimai, kurie ėmė plūsti dar prieš 6 valandą ryto.

„Devyniose vietose problema likviduota, dar didžiulės problemos pietinėje dalyje. Vandens nubėgimas yra komplikuotas, išleidimo sistema po vandeniu. Dirbama likviduojant padalinius, dirba 21 žmogus, papildomai dirba meistrai-vadovai, kurie tikrina informaciją pagal skambučius“, – sakė įmonės atstovas ir patikino, kad siurblinės dirba visu pajėgumu, tačiau kol kas situacija nėra dar visa suvaldyta.

Anot AB „Klaipėdos vanduo“ gamybos direktoriaus Algirdo Špučio, žmonės pradėjo darbuotis tik maždaug nuo 8-9 valandos ryto, anksčiau darbuotojai į darbą nebuvo iškviesti.

Ugniagesiams teko skubėti į pagalbą kur kas anksčiau. Jie važiavo išpumpuoti vandens iš namų, vienas automobilis plūduriavo su žmonėmis. Ugniagesiams teko rengtis naro kostiumus ir bristi į maždaug metro gylio susidariusią balą. Iš jos automobilį nustūmė į sausesnę vietą.

Sprendžiant, ką daryti, kad miestas nebetvintų, per neeilinį Ekstremalių situacijų komisijos posėdį paskelbta, kad kol kas ekstremali padėtis Klaipėdoje neskelbiama. Tačiau imta ieškoti kaltų, kas nepasirūpino miestu ir laiku nesitvarkė nuotėkų. Ugniagesių skaičiai gana aiškiai įvardijo miesto krizinės padėties priežastis: daugiausia pranešimų dėl užsikimšusių kanalizacijos vamzdžių.

Šlapdribos pasekmės fiksavo ir elektros tinklai. Jie gavo aštuonis pranešimus. Viena įmonė pranešė ir apie interneto dingimą.

Posėdyje aptartos ir meteorologų prognozes: lietus ir šlapdriba rimsta, o antradienį ir trečiadienį kritulių nebežadama. Važiavusieji patys Minijos gatve patarė vairuotojams nevažiuoti į kelius, kurie akivaizdžiai apsemti.

Ima svarstyti ir siųsti žmonėms į telefonus pranešimus apie sudėtingas situacijas, kaip tai jau daroma, kaip prognozuojamas didžiulis vėjas. Tik liūtims apsėmus Klaipėdą, žinutes siųstų Klaipėdos miesto savivaldybės darbuotojai, o ne ugniagesiai.

Kalbos, kalbomis, tačiau apie grėsmę, kad Klaipėdai gresia būtent tokia situacija, vietos gyventojai jau buvo prabilę rugsėjo viduryje. Tuomet LNK žinios pranešė, kad Danės upės vanduo buvo pakilęs apie metrą. Tačiau savivaldybė nesiėmė jokių veiksmų, kad situacija pasikeistų.