Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos vadovė Jolanta Radžiūnienė BNS teigia, kad didžiausia grėsmė kyla apie 180 metrų ilgio upės šlaitui šalia Pūčkorių dvarvietės – nuošliaužos jau pasiekė pažintinį taką.

„Paskutinėmis dienomis šlaitas ypatingai čiuožia, jau nučiuožė iki pat kelio. Todėl yra grėsmė, kad gali kelias į upę įkristi. Mūsų noras pradinis buvo sustabdyti eroziją, bet panašu, kad kol atliksime pirkimų procedūras, bus avarinės būklės likvidavimas. Upė labai patvinusi, labai daug vandens, ten yra vingis ir jis labai graužia krantą. Matome akivaizdžią grėsmę žmonėms“, – pasakojo J. Radžiūnienė.

Anot jos, vandens paplautoje šlaito atkarpoje, prie pat kranto upėje bus įkasama per 70 specialių polių siekiant šlaitą sutvirtinti. Tiesa, Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamentas nelinkęs leisti vykdyti darbų iki sausio 1-osios, kol neišnerš čia atplaukusios lašišos.

„Bet jei įgrius asfaltas, tai nešamo asfalto gabalai taip pat gali pakenkti pačioms lašišoms. Dabar dar yra likę 30 centimetrų iki to kelio, bet važiuosime kalbėti su gyventojais, statysime ženklus, įspėjančius apie pavojų, kalbėsimės su kelininkais“, – sakė ji.

Pasak parkų direkcijos vadovės, darbai greičiausiai kainuos keliasdešimt tūkstančių eurų.

Trečiadienį pradėta tvirtinti ir avarinės būklės Pūčkorių užtvanka – vagos viduryje iš smėlio maišų suformuota salelė, žuvys aukštyn upe keliauja per užtvankos šonuose įrengtus žuvitakius. J. Radžiūnienė teigia, kad vilniečių mėgstamo Belmonto komplekso savininkai savo ruožtu yra įrengę šviestuvus su judesio davikliais, taip siekiama apsisaugoti nuo brakonierių.

Užtvanką tvarko bendrovė „Tiltuva“, darbus skubama atlikti iki susiformuojant ledams. Remontui priešinosi aplinkosaugininkai, taip pat tvirtindami, kad tai kenks lašišoms. Šie darbai Vilniaus savivaldybei gali kainuoti apie 200 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)