„Nesu specialistas, kad visiškai pasakyčiau žinantis jo ligą. Manyčiau, kad yra liga, tokiais atvejais klasikinė priemonė yra prisipažinti sau, kad tai liga, o ne kažkokie persekiojimai ar kolegų nemeilė. Žinau, kad pirmas žingsnis – prisipažinimas – yra labai sunkus“, – DELFI kalbėjo E. Vareikis.

2013 m. E. Vareikis neblaivus visą dieną šlitinėjo po Vilniaus oro uostą. Jis taip pat buvo kaltinamas smurtu prieš žmoną. E. Vareikis galiausiai pripažino problemą, gydėsi ir šiuo metu sėkmingai tęsia darbą Seime.

Tuo metu L. Balsio bėdos tik dabar išlindo į viešumą. L. Balsys ketvirtadienį žurnalistams sutiko pasitikrinti alkoholio tikrintuvu ir pripūtė 1,82 prom. Tada jis savo automobiliu paliko Seimą. Apie tai Seimo vadovybė informavo policiją, kuri ieško galimai neblaivaus už vairo sėdusio parlamentaro.

E. Vareikio teigimu, dažnai tokiais atvejais tenka žmogų įkalbinėti, jam aiškinti, kad pasaulyje yra visokių ligų ir žmonės kartais serga dėl netinkamo gyvenimo būdo.

„Alkoholizmas yra tokia liga, kur mes linkę pajuokti, pasityčioti. Tokia šiuo metu visuomenės opinija, kadangi atmosfera tokia, prisipažinti būna sunku“, – sakė su alkoholizmu kovojęs politikas.

E. Vareikis aiškina, kad prisipažinus apie ligą, susikuri filosofiją, kad alkoholizmo slėpti nereikia.

„Man alternatyvos buvo dvi – atsistatydinti, išeiti į pensiją, išvažiuoti į miškus. Tai buvo lengvas kelias, nemažai žmonių jį siūlė. Antras kelias sunkesnis – pasiryžti ir pabandyti sveikti. Aš tokio charakterio žmogus, kad nuotykius mėgstu. Susikūriau tokią filosofiją, kad pasveikti būtų nuotykis. (…) Pabandžiau – iki šiol man sekasi gerai“, – pasakojo parlamentaras.

E. Vareikis spėja, kad L. Balsys dar yra problemos neigimo stadijoje: „Panašu, kad jis yra stadijoje, kai paneigti jau labai sunku, bet vis dar nesiryžti pasakyti, kad reikia gydytis. Tačiau jau kada žengi pirmą žingsnį, jau nieko“.

Parlamentaro teigimu, informacijai išlindus į viešumą, iš skausmo ir nevilties dar labiau norisi išgerti. Apie tai, kad L. Balsys greičiausiai turi problemų su taurelės kilnojimu, žiniasklaida paskelbė trečiadienį.

E. Vareikis siūlo L. Balsiui ateiti pas jį pasišnekėti. Tą reikia daryti tada, kai bus blaivus, geriausia – savaitę negėręs. Pagal „Minesotos“ programą išgijęs E. Vareikis sako, kad 12-as programos žingsnis – įsipareigojimas patirtį perduoti kitiems žmonėms, taigi jis pasiruošęs L. Balsiui pagelbėti.

Pasak L. Balsio, ar likti Seime, ar trauktis, turi būti L. Balsio pasirinkimas.