Tai po trečiadienį vykusio uždaro posėdžio pareiškė NSGK pirmininkas valstietis Vytautas Bakas.

„Vienas epizodas labai konkretus – „Lietuvos geležinkelių“ įmonėje keletą pastarųjų metų vykę procesai, konkrečiai tiriamos tam tikros aplinkybės, tam tikros technologinės sistemos, tai yra „Klub-U“ sistema, kurios vertė dešimtys milijonų eurų, kuri, mūsų vertinimu, gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui, kuri susijusi su Rusijos karine pramone“, – žurnalistams sakė V. Bakas.

Jo aiškinimu, tuo pat metu, kai Lietuva priėmė tokius sprendimus, kaimynai elgėsi priešingai.

NSGK aiškinsis minėtos sistemos diegimo aplinkybes, atsakingus asmenis, kokiu lygmeniu sprendimai derinti, ar tuometė Susisiekimo ministerija atliko priežiūrą, ar buvo atliekama parlamentinė kontrolė.

V. Bako teigimu, jei tokios investicijos būtų vykdomos šiuo metu, tai tikrai būtų NSGK dėmesio centre. Jo aiškinimu, priimtus sprendimus reikės taisyti. Tam, kad būtų užtikrinta saugi įmonės veikla, reikės ieškoti „didelių pinigų“.

Komiteto vadovas sakė, kad minėta geležinkelių valdymo sistema diegta 2006-2012 m. V. Bakas nedetalizavo, kaip įdiegta valdymo sistema kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Į tai turėtų atsakyti vykdomas tyrimas.

„Šiandien tokios sistemos tiesiog negalėtų būti diegiamos, iš to, ką mes šiandien išgirdome, kai kurios aplinkybės labai keistos, kalbame apie dešimtimis milijonų eurų vertinamas investicijas ir, tiesą sakant, pasirenkame sprendimus, kurie kelia didžiausią pavojų valstybei“, – kalbėjo V. Bakas.

Kaip rašo BNS, modernizuojant „Lietuvos geležinkelių“ sistemą lokomotyvuose buvo įdiegta Rusijos kariniam pramoniniam kompleksui priklausančios „Iževsko radijo gamyklos“ saugos sistemą „Klub-U“, naudojanti rusišką palydovinę navigacijos sistemą GLONASS. Seime anksčiau keliems konservatorių parlamentarams suabejojus šios sistemos saugumu „Lietuvos geležinkeliai“ buvo patvirtinę, kad ji įdiegta maždaug trečdalyje lokomotyvų.

Trečiadienį komitete lankėsi naujoji „Lietuvos geležinkelių“ vadovybė, taip pat susisiekimo ministras Rokas Masiulis, Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis. Į kitą posėdį bus kviečiami buvę susisiekimo ministrai bei „Lietuvos geležinkelių“ vadovai.

DELFI primena, kad Seimas spalio 19-ąją pritarė valdančiųjų siūlymui įpareigoti parlamentinį Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą per pusmetį atlikti tyrimą, atsakant į klausimus „dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams“.