Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) vadovo poste socialdemokratą Algirdą Sysą turėtų pakeisti Socialdemokratų partiją palikusi ir šiuo metu valdančiojoje Socialdemokratų darbo frakcijoje dirbanti Rimantė Šalaševičiūtė. O vietoj A. Širinskienės Sveikatos reikalų komitetui vadovautų „valstietė“ Asta Kubilienė.

Didžiausios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskas kol kas nepatvirtino šių planų, tik komentuodamas žurnalistams atsakė, kad klausimas bus sprendžiamas antradienį popiet per susitikimą pas Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį.

Politinė situacija Seime pasikeitė Socialdemokratų partijai rugsėjo pabaigoje nusprendus trauktis iš valdančiosios koalicijos. Dalis ilgamečių partijos narių nepakluso šiam sprendimui ir pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su „valstiečiais“. Jie paliko Socialdemokratų partiją, o frakciją Seime pervadino į Socialdemokratų darbo frakciją. Ši valdančiajai daugumai priklausanti frakcija turi 12 narių.

Dalis socialdemokratų atstovų pakluso partijos sprendimui ir Seime įkūrė naują minimalų septynių atstovų skaičių turinčią opozicinę Socialdemokratų partijos frakciją. Šiai frakcijai priklauso ir iki šiol TTK bei SRDK vadovaujantys J. Sabatauskas bei A. Sysas. Partijai pasitraukus į opoziciją, jie įteikė atsistatydinimo pareiškimus, bet iki šiol komitetai dėl naujų vadovų nebalsavo.

Kadangi Socialdemokratų partijos frakcija pasiskelbė opozicine, jos atstovai iš kairės plenarinių posėdžių salės pusės persodinti į dešinę, šalia konservatorių.

Dėl minėtų pokyčių valdantieji nebeturi formalios daugumos. Seime 57 atstovus su Seimo pirmininku V. Pranckiečiu turinti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 12 narių Socialdemokratų darbo frakcija turi 69 narius – mažiau nei pusę atstovų iš 141.

Be jau minėtų socialdemokratų, Seime opozicinėmis yra pasiskelbusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija su 31 nariu, Liberalų sąjūdžio frakcija su 13 narių, frakcija „Tvarka ir teisingumas“ su septyniais nariais, iš viso – 58 parlamentarai.

Aštuonių narių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija nepriklauso daugumai, bet ji nėra pasiskelbusi ir opozicine. Taip pat šeši parlamentarai dirba Mišrioje Seimo narių grupėje – jai automatiškai priskiriami kitoms frakcijoms nepriklausantys parlamentarai.