A. Vaitkunskienę atleisti sostinės politikams R. Šimašius siūlė prieš dvi savaites, tuomet minimalia persvara administracijos direktorė postą išsaugojo. Slaptame balsavime dalyvavo 47 iš 51 tarybos nario, už direktorės atleidimą balsavo 23, prieš – 24 politikai, vienas biuletenis buvo sugadintas.

Šįkart dokumentą, siūlantį atleisti A. Vaitkunskienę, pasirašė 28 tarybos nariai iš naujai suburtos valdančiosios daugumos: Liberalų sąjūdžio, Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, socialdemokratų bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai, taip pat jokiai frakcijai nepriklausantis tarybos narys Markas Adamas Haroldas.

Pati A. Vaitkunskienė teigia, kad nepaisant pareikšto nepasitikėjimo, trauktis iš pareigų ji neketina.

Pakeisti administracijos vadovę meras nutarė po to, kai nutraukė koaliciją su Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionimis demokratais. R. Šimašius A. Vaitkunskienei priekaištavo dėl prastos vadybos, destruktyvaus požiūrio į komandinį darbą ir personalo valdymą, direktorė taip pat kaltinama modernių ir progresyvių sprendimų stabdymu bei nesuvokimu, „perteklinių biurokratinių darinių“ formavimu savivaldybėje. Tiesa, kiek anksčiau R. Šimašius yra pripažinęs ir A. Vaitkunskienės nuopelnus suvaldant savivaldybės skolas.

Valdančiųjų liberalų atstovas Vidmantas Martikonis, su dar trimis kolegomis įkūręs atskirą frakciją, kaltina merą, jog šis stengiasi surengti posėdį antradienį, kuomet jame dalyvauti negalės dalis A. Vaitkunskienę palaikančios opozicijos. Tradiciškai šios kadencijos Vilniaus savivaldybės tarybos posėdžiai vyksta trečiadieniais. Tarybos sekretorius Simonas Girdzijauskas BNS patvirtino, kad paankstinti posėdį nusprendė naujai suburta koalicija, tačiau kodėl, nenurodė.

Administracijos vadovė kreipėsi į Etikos komisiją prašydama, jog būtų įvertinti mero siųsti raginimai trumposiomis žinutėmis trauktis jai savo noru. A. Vaitkunskienė žinutes vertina, kaip spaudimą, pats R. Šimašius sako, jog tai buvo bandymas taikiai susitarti dėl A. Vaitkunskienės pasitraukimo.

Savo ruožtu R. Šimašius prašo Antikorupcijos komisijos įvertinti vicemero Lino Kvedaravičiaus esą gautą informaciją, kad verslininkai jaučia spaudimą išasfaltuoti gatvės sodų bendrijoje atkarpą, einančią iki A. Vaitkunskienės namų. Pasak mero, įtarimą kelia ir „netipiški, išskirtiniai“ ir galbūt nepagrįsti veiksmai, „turintys panašumų į spaudimą dėl statybų neteisėtumo“.

A. Vaitkunskienė kaltinimus atmeta ir sako, kad sprendimai dėl gatvės asfaltavimo priimti dar 2014-aisiais, jai nedirbant. Ji tikino, kad buvo susitikusi su gyvenamųjų namų kvartalą jos kaimynystėje statančios įmonės „Greitistos statyba“ atstovais dar 2015-aisiais, tačiau atmeta dariusi bet kokį spaudimą. Direktorė tikino, kad apie statybų bendrovės galimą piktnaudžiavimą siekiant išvengti papildomų vietų automobiliams savivaldybę informavo kiti gyventojai, o pažeidimus nustatė Miesto plėtros departamentas.

„Tai šmeižtas ir merui viskas mano išsakyta išsamiai“, – BNS sakė ji.

Į A. Vaitkunskienės postą meras siūlo savo patarėją informacinėms technologijoms Povilą Poderskį.