Konservatoriai lauks atsakymų

„Jau kreipėmės į Molėtų merą prašydami paaiškinti pateiktą informaciją ir šiandien perduoti abu tarybos narius savivaldybės Etikos komisijos svarstymui. Molėtų tarybos Etikos komisijai vadovauja opozicija, todėl tikiu, kad įvertinimas bus skaidrus ir bus išaiškinta, ar nėra supainioti vieši ir privatūs interesai, kada ir kaip turėjo tarybos nariai nusišalinti nuo balsavimų.

Taip pat mero paprašyta skubiai konsultuotis su Viešųjų pirkimų tarnyba ir išsiaiškinti, ar nėra pažeistos viešųjų pirkimų taisyklės. Jeigu matysime, kad nėra tinkamai reaguojama, patys kreipsimės į VTEK ir neatmetame galimybės situacijos svarstyti TS-LKD Priežiūros komitete“, - teigiama TS-LKD pirmininko G. Landsbergio išplatintame pranešime.

Liberalai partijos nario nevertins

DELFI susisiekus su laikinuoju Liberalų sąjūdžio vadovu E. Gentvilu, jis pateikė kur kas švelnesnę poziciją nei G. Landsbergis. Politikas neskubėjo smerkti savo partijos kolegos Danieliaus Valiaugos. Tiesa, pripažino, kad jis privalėjo deklaruoti savo ryšius su įmone, kurios valdybos nariu yra.

„Ką aš matau iš to, ką jūsų žurnalistas Tomas Janonis parašė: D. Valiauga akivaizdžiai yra padaręs vieną klaidą, tai nedeklaravęs viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje savo santykių su viena įmone. Tai akivaizdu ir jis tą privalo padaryti. Aš manau, jis tą ir padarys. Daugiau aš jo pažeidimų lyg ir nematau. Galima samprotauti, ar moralu, kad verslininkai yra tarybos nariai, ar moralu, kad verslininkai dalyvauja savivaldybės skelbiamuose konkursuose. Bet čia labiau moralinės, ne juridinės atsakomybės dalykai. Dabar žiūrėdamas aš matau formaliai vieną nusižengimą, kad nedeklaruota. Vienas dar implikuojamas, galimai, pažeidimas, kad tarybos posėdyje jis nedalyvavo, o kitame balsavo už programos tvirtinimą. Bet, atseit, kodėl nenusišalino? O kaip jis gali nusišalinti, jei tvirtinama programa ar biudžetas ir jei dar nežino, kad jis kaip įmonė dalyvaus tuose konkursuose? Tai nusišalinti lyg ir per anksti. Juridiškai aš dar negalėčiau įžvelgti kaltės“, - kalbėjo E. Gentvilas.

Be to, priešingai nei G. Landsbergis, Liberalų sąjūdžio atstovas pripažino, kad partija savo partiečio atžvilgiu jokių tyrimų nepradės: „Ar partija ką nors darys? Aš tikrai pasikalbėsiu su Molėtų skyriumi, pačiu D. Valiauga, atnaujinsim pažintį. Bet kažkokį tyrimą pradėti, savivaldybės meras ne mūsų, galimas piktnaudžiavimas iš mero pusės - mes negalim čia tirti, o dėl savo partijos nario skaidrumo - kalbėsim.“

Įmonės laimi viešuosius pirkimus

DELFI skelbė, kad Molėtų savivaldybėje viešųjų pirkimų konkursus laimi įmonės, kurių savininkai arba valdybos nariai yra į tarybą patekę TS-LKD ir Liberalų sąjūdžio nariai. Konservatorius Algimantas Žiukas tuo pačiu yra „Žiuko įmonės" savininkas, o liberalas D. Valiauga eina UAB „Bebrusai" valdybos nario pareigas.

Abi šios įmonės sėkmingai dalyvauja Molėtų rajono savivaldybės skelbiamuose viešųjų pirkimų konkursuose, kurie susiję su gatvių ir kelių remonto paslaugomis.

D. Valiauga privačių interesų deklaracijoje nėra nurodęs savo ryšių su UAB „Bebrusai".

Taip pat abu tarybos nariai dalyvaudavo balsavimuose dėl lėšų skyrimo gatvių ir kelių tvarkymui.

Šie politikai, o kartu ir rajono meras, konservatorius Stasys Žvinys nemano, kad viešųjų pirkimų konkursų eigą lemia tai, kad jie yra valdančiosios koalicijos nariai.