Ministerija pirmadienį pranešė, jog prašo įvertinti, ar Alytaus pataisos namų direktoriaus ir kitų šios įstaigos darbuotojų veiksmuose nėra nusikaltimų požymių.

„Tarnybinis patikrinimas dėl Alytaus pataisos namų direktoriaus galimų tarnybinių nusižengimų, susijusių su vykdytais viešaisiais pirkimais Alytaus pataisos namuose, buvo pradėtas spalio pradžioje. Teisingumo ministerijoje atliekant patikrinimą, kilo pagrįstų abejonių, kad tiriama situacija gali turėti nusikalstamos veikos požymių, susijusių su piktnaudžiavimo, tarnybos pareigų neatlikimo, dokumentų suklastojimo ir kitais panašiais aspektais“, – pranešime sakė teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Tarnybinis patikrinimas Teisingumo ministerijoje buvo pradėtas, kai Kalėjimų departamente sudaryta komisija konstatavo, kad Alytaus pataisos namuose vykdytas nuteistųjų maitinimo ir kitų paslaugų viešasis pirkimas atliktas pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymą.

Teisingumo ministerijoje atliekamas tarnybinis tyrimas dėl viešųjų pirkimų Alytaus pataisos namuose yra sustabdytas iki bus priimtas Generalinės prokuratūros sprendimas dėl baudžiamojo persekiojimo.

Maitinimo paslaugą Alytaus pataisos namuose teikė įmonė „Niklita“. Ši bendrovė tapo žinoma šių metų pradžioje, kai Teisingumo ministerija atliko tyrimą Kauno tardymo izoliatoriuje. Pareigūnai ano tyrimo išvadose nurodė, jog izoliatoriaus vadovai nuolatos sudarinėjo sąlygas „Niklitai“ laimėti viešuosius pirkimus.

Kalėjimų departamentas spalio pradžioje pasiūlė Alytaus pataisoms namams nutraukti maitinimo paslaugų sutartį su minėta įmone, nustačius, kad šios paslaugos pirkimas vykdytas pažeidžiant įstatymus. Nutraukti sutartį su „Niklita“ buvo pasiūlyta ir Marijampolės pataisos namams.

Alytaus pataisos namų vadovas K. Jasmontas teigė su kreipimosi į teisėsaugą turiniu nesąs susipažinęs, o tyrimą vykdančiai ministerijai atsakinėjo į klausimus dėl maitinimo paslaugų pirkimo.

Pareigūnas į šį konkursą tvirtino nesikišęs ir neturėjęs su juo nieko bendra.

„Kaip aš galiu turėti, juk yra viešiesiems pirkimams paskirta grupė, jie yra atlieka viešuosius pirkimus. Aš jų negaliu kontroliuoti, jie yra nepriklausomi“, – BNS sakė K. Jasmontas.

Jis nurodė, kad pataisos namai jau ėmėsi nutraukti sutartį su „Niklita“ dėl maitinimo paslaugų, tačiau galutinai tai padarys, kai centralizuotą pirkimą įvykdęs Kalėjimų departamentas suras naujus tiekėjus. Pasak K. Jasmonto, taip siekiama užtikrinti nepertraukiamą nuteistųjų maitinimą.

Pareigūnas tvirtino, kad Teisingumo ministerija kol kas nekėlė klausimo dėl jo likimo pareigose. Pats Alytaus pataisos namų vadovas atsistatydinti irgi neketina.

K. Jasmontas įstaigai vadovauja nuo 2002 metų.