Penktadienio vakarą tokių žvakelių buvo uždegta keli šimtai, jas dažniausiai dega jauno amžiaus žmonės.

„Svarbu prisiminti Lietuvos partizanus. Šiandien daug skaitėme internete, žinome, kad žmonės eina čia. Čia kaip Lietuvos vienybės diena“, - BNS sakė žvakes uždegę 22 metų Gerda ir 23 metų Jurgis.

Leidykla „Alma littera“ penktadienį pranešė, kad nutraukia bendradarbiavimą su rašytoja Rūta Vanagaite ir išima visas jos knygas iš prekybos dėl jos nepriimtinų pasisakymų apie su sovietų okupacija kovojusį partizanų vadą Adolfą Ramanauską - Vanagą. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ penktadienį taip pat informavo nutraukiantis prekybą šios autorės knygomis.

„Rūtos Vanagaitės pasisakymai mums yra nepriimtini ir nesuderinami su „Alma litteros“ leidyklos vertybėmis, todėl nusprendėme nedelsiant nutraukti bendradarbiavimą su R.Vanagaite ir išimti visas „Alma littera“ išleistas jos knygas, įskaitant ir ką tik pasirodžiusią knygą „Višta strimelės galva“, – pranešime spaudai teigė leidyklos „Alma littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė.

„Alma littera“ taip pat pranešė, kad atsiriboja nuo bet kokių R. Vanagaitės pareiškimų.

Rašytoja, viešųjų ryšių specialistė pastarosiomis dienomis sulaukė daug kritikos, kai remdamasi KGB dokumentais pareiškė, esą A. Ramanauskas - Vanagas nebuvo kankinamas, o pats bandė nusižudyti. Istorikai teigia, kad šie teiginiai neatitinka tikrovės.

Alytaus mokytojų seminarijoje dėstęs A. Ramanauskas partizanu tapo 1945 metais. Po poros metų jis ėmė vadovauti Dainavos apygardai, o 1948 metais paskirtas Pietų Lietuvos partizanų srities vadu. 1956 metais Kaune A. Ramanauskas ir jo žmona buvo suimti, po metų nuteistas mirties bausme.

Minint jo šimtąsias gimimo metines, Seimas kitus metus ketina paskelbti Adolfo Ramanausko - Vanago metais.