Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė situaciją kairiajame politikos flange įvardina kaip sumaištį. Pasak ekspertės, naujieji iš senųjų sudaryti socialdemokratai ne tik yra pasirengę sudaryti konkurenciją Gintauto Palucko vadovaujamai partijai, bet ir pasiimti dalį dabartinės partijos narių.

„Apie tai jie kalba savo pareiškime, kad jie tarsi dabar gelbėja tuos, kurie dėl intrigų turi pasitraukti, ir jie sudaro erdvę išeinantiems žmonėms čia ateiti. Natūralu, kad tai yra atsakas ir tam pačiam G. Paluckui, bet čia ir yra klausimas, kokios yra jų galimybės išeiti į viršūnes. Nes balsai pasiskaldys, ir tai gali būti labai nepalanku abiem partijoms“, - sakė R. Urbonaitė.

Politologės nuomone, šioje situacijoje rankomis trina valstiečiai-žalieji, kuriems šis chaosas yra į naudą.

„Savo programa jie atstovavo socioekonominei kairei, ir jie lieka kol kas ganėtinai konsoliduoti, ir jeigu toliau socialdemokratai draskysis, o valstiečiai-žalieji neturės didžiulio fiasko su savo valdymu, tai jie gali sėkmingai tą nišą savintis“, - sakė R. Urbonaitė.

Pasak politologės, nors naujųjų socialdemokratų žiedas vertintinas kontraversiškai, kai kurie rinkėjai dar nori stabilumo, ir jį mato tuose asmenyse.

„Vis dėlto tie žmonės yra pakankamai susikompromitavę, aš jau nekalbu apie tai, kad tarp jų yra ir tas pats Artūras Skardžius , kurio likimas neaiškus iki galo, bet gali būti, panašu, kad liūdnas, neturi didžiulio populiarumo ir Juozas Bernatonis. Kitaip tariant jie nėra tie, kurie visuomenėje būtų vienareikšmiškai vertinami labai gerai“, - sakė R. Urbonaitė.

Nieko gero, pasak politologės, nesuteikia ir painiava socialdemokratų partijų pavadinimuose, ir rinkėjus pasiekianti žinutė apie politinius nesutarimus.

„Manau, kad daug kas tai interpretuos, kaip negalėjimą nesiekti valdžios. Žiūrėsime, koks bus G. Palucko atsakas, nes jau jam reikėtų apie tai irgi susimąstyti“, - sakė R. Urbonaitė.

Peržvelgdama Lietuvos partijų istoriją politologė, kaip pakankamai tuo metu sėkmingą matė tik Liberalų sąjūdžio susikūrimą 2006 metais, visi kiti atvejai, pasak jos, yra pakankamai liūdni.

“Dabar matome kitą dalyką, šie socialdemokratai, kaip juos bevertintume yra ryškūs politikos veidai. Natūralu, kad jie turės pranašumą, bus matomi, nes jie lieka ir valdančiojoje koalicijoje, tai jiems irgi suteikia labiau prieinamą viešą erdvę. Aš manau, kad jie dar pasispardys. Tai yra kova dėl valdžios. Tai yra kartu įžeistų ambicijų kova ir noras parodyti, kas yra kas“, - kalbėjo R. Urbonaitė.

G. Paluckui – didžiųjų išbandymų metas


Lauras Bielinis

Vytauto Didžiojo universiteto politologas Lauras Bielinis irgi nemano, kad dviejų socialdemokratų partijų buvimas turės nors vienai jų naudos rinkimuose.

Pasak politologo, partijų istorija parodė, kad jungimasis visuomet yra į naudą, skaldymasis visuomet yra labai nenaudingas. Tą jis iliustravo liberalų skilimo, ir konservatorių ir krikščionių demokratų apsijungimo pavyzdžiais.

L. Bielinis teigė, kad šioje situacijoje labai svarbu, kad abiejų partijų lyderiai demonstruotų aktyvų ir kūrybingą veiksmą.

„Šiuo atveju, mes matome, kad kol kas G. Paluckas laižosi žaizdas, arba yra sustojęs po pirmosios pergalės, kažko laukia. Bet jam reikia labai aktyviai veikti. Dabar ir prasidėjo tikrasis G. Palucko išbandymų laikas. Šiuo metu jam reikės sutelkti partiją, sukurti struktūrą, pateikti ideologinius principus, kurie išryškintų jį ir jo partiją kaip atsinaujinusį“, - sakė ekspertas.

Tuo tarpu kuriančiųjų naują partiją vietoje jis pasirinktų tarpinį variantą, kuris, pasak politologo, būtų sveikesnis kairiajai minčiai Lietuvoje.

„Taip, jiems reikalinga struktūra, bet jie galėtų sukurti visuomeninį judėjimą, kuris nesipjautų pernelyg ryškiai su partija, jis galėtų atspindėti tą pačią politinę liniją, o ambicijų lygmenyje gali kariauti“, - sakė L. Bielinis.

Kaip DELFI jau rašė, ketvirtadienį Lietuvos registrų centro viešai skelbiamoje juridinių asmenų informacijoje atsirado įrašas apie naujai rezervuotą partijos pavadinimą.

Laikinai, iki 2018 metų balandžio 16 dienos, yra rezervuotas partijos pavadinimas Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Tokiu pačiu pavadinimu socialdemokratų „maištininkais“ pakrikštyti parlamentarai spalio 19 dieną pervadino parlamentinę Seimo frakciją.