„Man labai keista – kalbėjau su kandidatais – jie visi labai puikūs – nesuprantu, kaip gali būti, kad nė vienas iš mūsų neatitiko reikalavimų? Man atrodo, kad kandidatai buvo aukščiausio lygio, tokia mano nuomonė, keista, kad nė vienas nesurinko minimalaus balo. Manau, pakartotiniame konkurse dalyvaus tie patys žmonės, jeigu dar būtų buvęs kas nors suinteresuotas, jau būtų dalyvavęs. Man čia kažkas keisto“, – DELFI kalbėjo C. Frattima.

Pirmadienį Kultūros ministerijoje vykusiame konkurse LNOBT generalinis direktorius išrinktas nebuvo: komisijos sprendimu, nė vienas kandidatas nesurinko minimalaus balo. Todėl bus skelbiamas naujas konkursas.

C. Frattima kandidatus vertinusiai komisijai priekaištų neturi – esą ji buvo kompetentinga, uždavė tinkamus klausimus, komisijos nariai buvo muzikos, baleto, finansų, kultūros srities specialistai. Jam tik apmaudu, kad prisistatant nebuvo leista rodyti vaizdo prezentacijos.

Italui keista, kad penktadienį turėjęs įvykti konkursas paskutinę minutę buvo nukeltas į pirmadienį (tai Kultūros ministerija padarė po to, kai spalio 18-ąją vykusiame Seimo Kultūros komiteto posėdyje Seimo narys Vytautas Juozapaitis pareiškė, kad turi informacijos apie pretendentus, kuri, kaip jis pats pripažino, yra konfidenciali – DELFI).

„Man pranešė likus pusvalandžiui ir tai truputį keista, nes esu užsienietis, juk man paskutiniu momentu reikėjo atidėti skrydį, ilgiau likti Lietuvoje, nuomotis viešbutį“, – kalbėjo C. Frattima. Dėl pakeistos konkurso datos jis negalėjo keletą dienų dirbti.

„Konkurse dalyvavau norėdamas padėti Lietuvai. Ekonomiškai, aišku, tai neapsimoka, sunku būtų gyventi iš siūlomo atlyginimo. Norėjau Lietuvai padėti, nes čia studijavau dirigavimą, kalbu lietuviškai, angliškai, prancūziškai, vokiškai, itališkai. Gal aš nebuvau geriausias kandidatas, bet kaip gali būti, kad visi kandidatai netiko?“, – nesupranta jis.

Christianas Frattima
C. Frattima pustrečių metų gyveno Lietuvoje. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje jis baigė dirigavimo magistrantūrą pas maestro Juozą Domarką, Rusijoje stažavosi pas dirigentą Valerijų Gergijevą. Milane C. Frattima baigė ekonomikos studijas, taip mat kultūros ekonomikos magistrantūrą, yra kviestinis Vilniaus universiteto profesorius. Italijoje jis vadovauja baroko operos kompanijai „Coin du Roi“ ir dirba garsiajame „La Scala“ teatre.

Konkurso metu C. Frattima sako akcentavęs turįs stiprių ryšių su kultūros mecenatais ir žadėjęs jų pritraukti į LNOBT, netgi minėjęs konkrečias sumas. Jo aiškinimu, užsienyje skelbiant panašius konkursus, atsižvelgiama į vadovo galimą atnešti ekonominę vertę.

Pašnekovas svarsto, kad komisija nesitikėjo konkurse išvysti puikiai lietuviškai kalbantį, „La Scala“ teatre dirbantį ir Lietuvoje galintį gyventi italą. „Gal aš jiems sumaišiau kortas, nors gal per arogantiška taip sakyti, tai tik mano nuomonė“, – teigė dirigentas.

C. Frattimos teigimu, konkurso dalyviai išgirdo neatitikę keliamų kriterijų, tačiau taip ir nesužinojo, kokių. „Žinau, kad galiu atnešti Lietuvai naujovių, tarptautiškumo, pritraukti labai gerų specialistų iš baleto, operos. Lietuvai jaučiuosi skolingas, nes čia būdamas daug išmokau“, – kalbėjo rankų nuleisti neketinantis italas. Jis ketina dalyvauti antrą kartą skelbiamame konkurse. Tik, klausia jis, kokia prasmė skelbti antrą konkursą, kuriame reikalavimai bus tie patys.

Pašnekovui labai keista ir tai, kad konkurse dalyvavo laikinas LNOBT vadovas Sigitas Žutautas. Jis klausia, kaip S. Žutautas, irgi nesurinkęs minimalaus balo, laikinai vėl vadovauja teatrui. „Manau, čia konfliktas, kaip gali leisti vadovauti žmogui, kuris neatitinka kriterijų“, – klausia C. Frattima. Pasikalbėjus su S. Žutautu jam laikinas teatro vadovas pasirodė esantis aukščiausio lygio kandidatas.

Ministerijai nė vienas kandidatas netiko

Kultūros ministerija aiškina nekomentuojanti atskirų pretendentų pasirodymo konkurse.

„Kalbant bendrai, komisija ieškojo pretendento, kuris turėtų ir organizacijų valdymo patirtį, ir išmanytų scenos menų sritį, o taip pat pateiktų kokybišką LNOBT penkerių metų veiklos planą. Komisijos sprendimu, nei vienas kandidatas pirmadienį vykusioje atrankoje visų kriterijų neatitiko. Visi pretendentai buvo supažindinti su konkurso rezultatais.

Taip pat noriu atkreipti dėmesį, kad konkursas nebuvo atšauktas – jis buvo nukeltas iškilus nenumatytoms aplinkybėms. Be abejo, ministerija apgailestauja, jei kuriam nors iš kandidatų ar komisijos narių tai sukėlė nepatogumų. Jei dėl konkurso nukėlimo buvo patirtos papildomos išlaidos, pretendentas ar komisijos narys turi teisę kreiptis dėl šių išlaidų kompensavimo“, – sakoma kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson atstovo spaudai Viktoro Bachmetjevo DELFI pateiktame komentare.

Jo aiškinimu, laikinojo vadovo pagrindinė užduotis – įstaigos veiklos tęstinumo užtikrinimas, tuo metu nuolatinis vadovas renkamas penkerių metų kadencijai, todėl jis turi parengti ir penkerių metų perspektyvinės veiklos planą, numatyti kūrybinę veiklą. „Tad konkurso rezultatai jokiu būdu nereiškia, kad ponas Žutautas netinkamai atlieka savo kaip laikinojo LNOBT vadovo pareigas“, – aiškina V. Bachmetjevas.

Sigitas Žutautas
DELFI primena, kad nuo birželio laikinai LNOBT vadovauja projektų valdymo specialistas S. Žutautas. Jis pakeitė 15 metų teatrui vadovavusį Gintautą Kėvišą, kurį kultūros ministrė atleido iš pareigų dėl supainiotų viešųjų ir privačių interesų. Vėliau šį interesų konfliktą patvirtino teismas.