Jos teigimu, spalio 16 dieną LNK kanale rodytoje laidoje „KK2“ nurodoma, kad Seimo narys A. Matulas galimai daro poveikį sveikatos apsaugos sistemos vadovams ir „prašo posto žmonai“. Reportaže sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino, kad „yra buvę keletas pokalbių“.

Pasak A. Širinskienės, tai ne pirmas atvejis, kai viešai skelbiamos žinios apie galimai neetišką ir neteisėtą Seimo nario A. Matulo veiklą. „Pavyzdžiui, rugpjūčio 26 dieną „Laisvės piknike“ vykusioje specialistų diskusijoje A. Matulas savo pasisakymu pripažino, kad galimai darė poveikį sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojams ir davė nurodymus „aukštiems pareigūnams“ dėl konkrečių asmenų hospitalizacijos ir priežiūros“, - sako A. Širinskienė.

Ji pastebi, kad viešame Seimo Sveikatos reikalų komiteto spalio 25 dieną vykusiame posėdyje A. Matulas nurodė dar vieną atvejį, kai Seimo narys teikė nurodymus dėl vieno paciento hospitalizavimo ir priežiūros.

„Vis pasikartojanti informacija apie galimai neetiškus ir neteisėtus A. Matulo bandymus daryti poveikį sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams galimai reikalaujant posto savo žmonai, nurodinėjant pažeisti pacientų aptarnavimo tvarką bei kiti atvejai mažų mažiausiai šokiruoja. Tokia informacija kelia klausimus apie parlamentaro galimą piktnaudžiavimą savo, kaip Seimo nario, tarnybine padėtimi, kai Seimo nario mandatas naudojamas asmeniniams tikslams - žmonos karjerai ar sau artimų pacientų pirmenybei užtikrinti - pasiekti. Dar daugiau - tai yra akivaizdi nepagarba rinkėjams ir jų pasitikėjimo sveikatos apsaugos sistema žlugdymas“, - teigia A. Širinskienė.

Jo teigimu, pasikartojantys atvejai turi būti vertinami itin skrupulingai vien dėl to, kad Seimo narys yra ilgametis Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys ir dalyvauja formuojant valstybės sveikatos apsaugos politiką aukščiausiu lygiu. Įtariamas piktnaudžiavimas diskredituoja ne tik Seimą, kaip instituciją, bet ir jo Sveikatos reikalų komitetą, pamina kitų pacientų teises, pažeidžia lygių galimybių, pacientų lygiateisiškumo principus sveikatos apsaugos sistemoje. „Toks politiko elgesys sukuria klaidinamą įspūdį, kad visuomenėje yra normalu, jog sveikatos priežiūros kokybė gali būti siejama su įvairių atsakingų politikų ar pareigūnų užtarimu ar protekcijomis“, - sako A. Širinskienė.

Kaip ELTA jau skelbė, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama įvertinti Seimo nario Antano Matulo elgesį. Pareiškime prašoma įvertinti parlamentaro viešojoje erdvėje skleidžiamus kaltinimus SAM dėl neva neskaidrios veiklos.