Optimizuojamos Vilniaus miesto klinikinės ligoninės (VMKL) vadovas Narimantas Markevičius spalio 10 dieną sulaukė sostinės savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos (SRS) departamento direktoriaus Jono Bartlingo rašto „Dėl pateiktos VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės struktūros, valdymo struktūros ir pareigybių sąrašo projekto“.

Kaip žinia, šiuo metu VMKL yra pertvarkoma, prie jos prijungiant Antakalnio filialą – buvusią vadinamąją spec. ligoninę, o tuo pačiu pertvarkant padalinių administracijas, kurios šiuo metu dubliuoja daugelį funkcijų.

Rašte VMKL vadovui savivaldybės departamentas reiškė pritarimą pačios ligoninės pasiūlytam būsimosios struktūros projektui, o tuo pačiu informavo: „Siūlome pareigybių sąrašą papildyti 3-5 VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktoriaus patarėjo pareigybėmis“.

Idėja – naujiena administracijos viršūnėms

VMKL direktorius N. Markevičius DELFI tvirtino tokio būrio patarėjų savivaldybės neprašęs.

„Gavę departamento raštą, išsiuntėme jiems savo poziciją, kad ligoninei tikrai nereikalingos tokios pareigybės, kadangi esame gydymo, o ne politiką formuojanti įstaiga. Lapkričio pabaigoje Vilniaus taryba turėtų patvirtinti nuolatinę VMKL struktūrą: mūsų siūlymu, suderintu su profesinėmis sąjungomis, joje turėtų būti vienas patarėjas“, – tvirtino ligoninės vadovas.

Apie tokią savivaldybės administracijos departamento iniciatyvą iš anksto nebuvo informuoti nei sveikatos priežiūros klausimus kuruojantis Vilniaus vicemeras socialdemokratas Gintautas Paluckas, nei sostinės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė.

„Su manimi toks siūlymas visiškai nebuvo derintas – apie jį sužinojau tik iš jūsų, – DELFI sakė šiuo metu mero Remigijaus Šimašiaus iniciatyva iš pareigų bandoma atleisti A. Vaitkunskienė. – Tai, kad reikėtų 3-5 patarėjų, man yra visiška naujiena“.

Vilniaus vicemeras G. Paluckas SRS departamento siūlymą vadino „neadekvačiu ir visiškai nereikalingu“.

„Noriu pasakyti, kad tokie siūlymai nebuvo su manimi derinti, apie juos išgirdau tik iš ligoninės vadovo, ir noriu pabrėžti, kad nesutinku su tokiais struktūros pokyčiais“, – tvirtino jis.

Paklaustas, ar pokyčiai VMKL galėjo būti derinami su kitais aukšto rango Vilniaus politikais, G. Paluckas sakė: „Nežinau, šito komentuoti negaliu“.

Atvedė pretendentus į pareigas

DELFI šaltinių Vilniaus savivaldybėje teigimu, papildomų patarėjų VMKL idėja sietina su šios gydymo įstaigos direktoriaus pavaduotoju Eduardu Pabarčiumi. Vienu iš Liberalų sąjūdžio steigėjų prisistatantis medikas viešai skelbiamoje savo biografijoje rašo ilgus metus buvęs Seimo nario Eligijaus Masiulio (jam teisėsauga yra pareiškusi įtarimus stambaus masto korupcija – DELFI) visuomeninis padėjėjas. Anksčiau jis buvo įvardytas kaip Liberalų sąjūdžio šešėlinis sveikatos apsaugos ministras.

„Truputėlį pro šalį“, – DELFI paklaustas, ar tai jo iniciatyva savivaldybės SRS departamento rašte ligoninei atsirado siūlymas įdiegti iki penkių patarėjų etatų, sakė E. Pabarčius.

Direktoriaus pavaduotojas tvirtino, kad tai būtent jis ligoninės administracijos susitikime bandė visus įtikinti, kad racionaliausia ligoninei turėti vieną patarėją ir tris direktoriaus pavaduotojus.

„Tai buvo mano asmeninė pozicija. Turbūt nelabai populiaru, ir nelabai kas buvo suinteresuotas dėl mano pozicijos, kad vienas patarėjas ir trys pavaduotojai – galbūt čia dėl to tokie dalykai“, – aiškino E. Pabarčius.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialas

VMKL vadovas N. Markevičius šią pavaduotojo poziciją įvertino trumpai: „Na, jau. Čia jis neteisingą informaciją skelbia. Tą raštą – prašymą (dėl to, kad ligoninei tereikia vieno direktoriaus patarėjo – DELFI) pats vežiau vicemerui G. Paluckui, ir su juo asmeniškai apie tai kalbėjau“.

N. Markevičius DELFI tvirtino nenorintis veltis į politines intrigas, tačiau nepaneigė, kad E. Pabarčiaus iniciatyva buvo supažindintas su pretendentais užimti dar tik planuotus steigti patarėjų postus.

„Nesu politikas, aš esu direktorius. Galiu tik pasakyti, kad galimus patarėjus man ir buvo atvedęs pavaduotojas“, – sakė jis.

Paklaustas, ar susitikimas su pretendentais įvyko prieš gaunant savivaldybės SRS departamento raštą, ar po to, N. Markevičius atsakė: „Kartu“.

Siejo su politiniais pasistumdymais

Vilniaus savivaldybėje kalbama, kad planuotos VMKL direktoriaus patarėjų pozicijos buvo numatytos bent dviem Liberalų sąjūdžio atstovams. Kaip tokie minimi šiuo metu sostinės tarybos Liberalų sąjūdžio frakcijoje dirbantys Vaidas Kukarėnas bei Mindaugas Mačernis.

V. Kukarėnas pagal išsilavinimą yra gydytojas higienistas, M. Mačernis – fizinių mokslų daktaras. Pastarasis priskiriamas liberalsąjūdiečio Vidmanto Martikonio „sparnui“.

Šis politikas prieš kelias savaites prabilo ketinantis Vilniaus Liberalų sąjūdžio frakcijoje kurti atskirą politikų grupę, o paskui pagrasino trauktis į opoziciją, jei meras Remigijus Šimašius ir toliau neatsisakys minties atleisti iš darbo savivaldybės administracijos direktorę A. Vatkunskienę. Savivaldybės politikai šnibždasi, esą žadėdami naujas pareigas, Liberalų sąjūdžio vadovai tokiu būdu galėjo bandyti sustabdyti sostinės taryboje kilusias maišto nuotaikas.

Paklaustas, ar pastaruoju metu su jam buvo siūlomos pareigos VMKL, V. Kukarėnas tai neigė.

Tačiau DELFI pasiteiravus, ar tokie pokalbiai galėjo vykti anksčiau, politikas sakė: „Tai Dieve, minčių visokių yra. Kai buvau išėjęs iš tarybos nario pareigų (jis Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu šių metų pavasarį buvo pašalintas iš Vilniaus miesto tarybos dėl gyvenamosios vietos deklaravimo kitoje savivaldybėje, ir sugrįžo, kai mandato atsisakė įtarimų korupcija užkluptas liberalsąjūdietis Šarūnas Gustainis – DELFI), tada žinoma, galvojome apie tai, kažkur darbintis reikėjo. Bet pastaruoju metu niekas negalvoja apie tai“.

DELFI pradėjus domėtis šia istorija, savivaldybės SRS departamentas skubiai atšaukė savo siūlymą dėl papildomų patarėjų etatų ligoninėje.

„Atsižvelgdami į tai, kad nebūtų didinamas su vadovavimu susijusių pareigybių skaičius, SRS departamentas spalio 23 d. raštu rekomendavo VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktoriui VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės valdymo struktūros, struktūros ir pareigybių sąrašo projektus koreguoti nustatant tik 3 direktoriaus pavaduotojų pareigybes ir vieną patarėjo pareigybę. Atsakydama į tai, spalio 24 d. ligoninė raštu sutiko su pateiktais siūlymais nustatyti tris direktoriaus pavaduotojus ir vieną patarėją“, – tokį SRS departamento J. Bartlingo atsakymą į išvakarėse DELFI pateiktus klausimus perdavė savivaldybės komunikacijos specialistai.