„Kvietimas dalyvauti minėtame festivalyje Rygoje, į kurį vykau festivalio vadovybės kvietimu, buvo išsiųstas ne tik man, bet ir Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui dar vasario 24 d. Seimo valdybos sprendimu buvau išleistas atstovauti Lietuvos kultūrai, menui, taip pat Lietuvos Respublikos Seimui“, – pažymėjo prof. V. Juozapaitis.

Pabrėžtina, kad tiek Lietuvos Respublikos Konstitucija, tiek Seimo statutas suteikia teisę Seimo nariams užsiimti kūrybine veikla, taip pat garantuoja galimybę už tai gauti atlygį.

Pats V. Juozapaitis šios Seimo kadencijos Etikos ir procedūrų komisijos viename iš pirmųjų posėdžių klausė, ar jis gali užsiimti kūrybine veikla. Posėdžio metu Seimo Teisės departamento direktorius pabrėžė, kad tokią teisę ir galimybę gauti atlyginimą garantuoja minėti įstatymai, o Seimo narys net neturi pareigos Seimo vadovybės to atsiklausti. Taip pat paaiškino, kad atlygis neturi būti priežastis nedalyvauti kūrybinėje veikloje.

„Prestižiniame tarptautiniame Rygos festivalyje Carlo Orffo kantatoje „Karmina Burana“ atlikau vieną iš sudėtingiausių baritono partijų. Dalyvavimas ir gautas atlygis už kelionę, maitinimąsi deklaruota mano viešų ir privačių interesų deklaracijoje. Todėl nesuprantu, kodėl iš tokios visiškai paprastos situacijos bandoma sukurpti vos ne kriminalinę istoriją“, – stebėjosi prof. V. Juozapaitis pridurdamas, kad tai daro valdančiosios koalicijos Sveikatos apsaugos komiteto pirmininkė, kurios veikimas panašus į tendencingą puolimą dėl kritikos galimai neskaidriai valdančiųjų veiklai.

Prof. Vytautas Juozapaitis yra Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Lietuvos Respublikos Vyčio Kryžiaus ordino karininko kryžiaus kavalierius. Operos solisto, kultūros, visuomenės veikėjo V. Juozapaičio tarnystė Lietuvos valstybei įvertinta daugiau nei prieš 10 metų. Būdamas Seimo narys jis ir toliau tęsia šią savo misiją, skleisdamas Lietuvos meną ir atstovaudamas tiek mūsų šalies kultūrai, tiek Lietuvos Respublikos Seimui.