Spalio 23 d.

1925 m. iš Maskvos į Kauną pargabenti 126 iš Lietuvos išvežti bažnyčių varpai. Vien iš Žemaičių vyskupijos į Rusiją jų buvo išgabenta apie 800.

Spalio 24 d.

Prieš 29-erius metus šią dieną 4 val. 17 min. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio (LPS) steigiamajame suvažiavime išrinkta LPS Seimo Taryba – 35 asmenys, daugiausia – Iniciatyvinės grupės nariai. Ją sudarė 35 asmenys. Daugiausiai balsų surinko Romualdas Ozolas. LPS steigiamojo suvažiavimo pabaigoje V. Landsbergis apibendrino: „Tikėkim, kad šios dvi dienos pakeitė Lietuvą“. Giedodamas „Tautišką giesmę“ apie 4 valandą 30 minučių ryto suvažiavimas baigė savo darbą

Spalio 25 d.

1992 m. referendumu priimtas pagrindinis Lietuvos įstatymas – Lietuvos Respublikos Konstitucija. Joje įtvirtinta demokratinė santvarka, valdžios institucijos, valdžių padalijimo principas.

Taip pat šią dieną 1928 m. gimė Antanas Kraujelis – Siaubūnas, žymus Lietuvos partizanas. Jis dirbo partizanų ryšininku, vėliau ir pats išėjo į miškus. 1952 m., žuvus didelei daliai jo būrio, liko vienas ir slapstėsi. Po 4 metų kariuomenės operacijos, kuriai vadovavo KGB majoras Nachmanas Dušanskis, metu slėptuvėje sunaikino svarbius dokumentus ir nusišovė. Partizanavo 17 metų.

Spalio 26 d.

2001 m. JAV prezidentas Džordžas V. Bušas (George W. Bush) tuometiniam premjerui Algirdui Brazauskui atsiuntė sveikinimo laišką Vyriausybės šimtadienio proga. Laiške JAV prezidentas padėkojo Vyriausybei už paramą kovoje su terorizmu.

Taip pat 1993 m. spalio 26 d. Štutgarte, labiausiai ekonomiškai išsivysčiusioje Vokietijos srityje, atidaryta pirmoji Lietuvos prekybos atstovybė Vakarų Europoje.

Spalio 27 d.

1918 m. įkurta Lietuvos karinė žvalgyba. Tuo metu būtent karinės pajėgos buvo Lietuvos nacionalinio saugumo garantas. Kariuomenėje veikusi slaptoji tarnyba iš nedidelės Žinių dalies pavirto gerai organizuota įstaiga – Žvalgybos skyriumi. Pirmasis nepriklausomos Lietuvos specialiosios tarnybos vadovas buvo Jonas Žilinskas. Tai buvo be galo atsakingos pareigos, nes tarnybą kurti reikėjo, pasitelkiant buvusius carinės Rusijos specialiųjų tarnybų specialistus, juos nuolat stebėti ir tikrinti.

Spalio 28 d.

1939 m., po 19 metų trukusios lenkų okupacijos, Vilnius ir Vilniaus kraštas atiteko Lietuvai. Šią dieną Lietuvos kariuomenė prie demarkacinės linijos ties Širvintomis pradėjo savo žygį į Vilnių. Iš čia per radiją tiesiogiai visai šaliai buvo transliuojamas šis iškilmingas įvykis. Prie transliacijos punkto sukurtą laužą supo tūkstantinė minia. Čia sulaužytos demarkacijos liniją žymėjusios gairės ir įmestos į laužą. Po šventinių kalbų sostinėje suskambo Lietuvos himnas, giedamas tūkstantinės minios, sugaudė visų Lietuvos bažnyčių varpai.

Spalio 29 d.

Prieš dešimtmetį prezidentas Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę Niujorke gyvenančiam garsiam menininkui Jonui Mekui. Daugiau nei 50 metų Niujorke gyvenantis menininkas laikomas amerikietiškojo avangardo kino krikštatėviu.

Taip pat šią dieną 1992 m. įsteigtas Valstybinis Lietuvos gyventojų genocido tyrimo centras, 1993 metais pervadintas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru.

Kasdien Lietuvos šimtmečiui svarbias datas galima sekti projekto „Misija Sibiras“ socialiniuose tinkluose, o kiekvieną sekmadienį savaitės datų apžvalga pasirodys naujienų portale DELFI.

Projektą „Misija Sibiras“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija.