Vadinamasis NB6 formatas, apimantis Lietuvą, Latviją, Estiją, Daniją, Suomiją ir Švediją, buvo sukurtas po Baltijos šalių įstojimo į ES. Šeši vadovai prieš kiekvieną Europos Vadovų Tarybą susitinka derinti savo pozicijų.


Diplomatai BNS patvirtino, kad ketvirtadienį Briuselyje prie jų pirmą kartą prisijungs Airijos ir Nyderlandų premjerai, bet kol kas nenumatoma, kad toks formatas taptų nuolatiniu.


Anksčiau glaudesnius ryšius su Baltijos ir Šiaurės šalimis mėgino užmegzti Britanija, jos iniciatyva surengti keli Baltijos, Šiaurės šalių ir Jungtinės Karalystės premjerų susitikimai, bet britams nusprendus trauktis iš ES ši iniciatyva sustabdyta.


Šiaurės, Baltijos šalis su airiais ir olandais gali vienyti panašus požiūris į laisvos prekybos svarbą, siekis išlaikyti glaudžius ES ryšius su britais ir atsargus požiūris į prancūzų ir vokiečių siūlymą kurti „kelių greičių“ Europą.


Ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančiame ES viršūnių susitikime daugiausia dėmesio turėtų būti skirta britų pasitraukimui iš ES ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pasiūlytai ES reformai. Susitikime Lietuvai atstovaus prezidentė Dalia Grybauskaitė.