Abiejų ministerijų atstovai sako sutariantys, kaip koreguoti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą, bet aiškina, kad stringa derinimas žemesnėse institucijoje.

„Užstrigome tame etape, kad pirmas Vyriausybės protokolinio nutarimo punktas nėra vykdomas. Kultūros paveldo departamentas, nors mes turėjome derinimosi dar naują raundą ir pasiekėme susitarimus, panašu, kad to susitarimo nesilaiko, dėl to mums stringa tas etapas“, – BNS po susitikimo sakė aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė.

Jos teigimu, Kultūros paveldo departamentas (KPD) stabdo plano korekcijų suderinimą su savivalda.

Kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius savo ruožtu teigė, kad Kultūros ministerija pritaria Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos siūlomiems plano pakeitimams, bet negali spausti KPD.

„Per kelis tarpinstitucinius pasitarimus, man atrodo, buvo pasiektas bendras sutarimas, bet turime šiandien tokią situaciją, kad KPD Klaipėdos teritorinis skyrius pateikė raštu savo poziciją, kad „derina, išskyrus...“, o verčiant į lietuvių kalbą tai reiškia, kad nederina. Mes, kaip steigėjai, ėmėmės visų įmanomų priemonių, kiek mums leidžia Teritorijų planavimo įstatymas, kalbėtis su sau pavaldžia įstaiga, mes jiems net pasiūlėme kompromisinius variantus, kaip jie galėtų derinti iš esmės be pastabų, bet jie turi įstatyme nustatytą diskreciją – nei kultūros viceministras, nei aplinkos viceministras į ją negali kištis, ir iš esmės jie priėjo prie kitos pozicijos“, – sakė viceministras.

Premjeras Saulius Skvernelis yra nurodęs iki spalio vidurio baigti derinti šio plano korekcijas.

Spalio pradžioje Aplinkos ministerija įregistravo siūlymą keisti 2012 metų Vyriausybės nutarimą dėl Kuršių nerijos ir šiame dokumente iš naujo aprašyti, kas leidžiama jautriose kurorto vietose. Pavyzdžiui, būtų keičiama nuostata, kad prie pastato Juodkrantėje, L.Rėzos g. 26A, prie gyvenamojo namo galimas tik vienas priklausinys, nebūtų reikalaujama Nidoje, Lotmiškio g. 1, statinius grąžinti į 2003 metų dydį – reikėtų griauti mažiau pastato dalių nei numetė ankstesnis planas ir t.t.

„Teikiamu projektu siūloma pakoreguoti galiojantį Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą, kas sudarytų prielaidas taikos sutartims“, – teigia Aplinkos ministerija, pažyminti, jog tai leistų ir užbaigti teisminius ginčus bei sumažinti valstybes biudžeto išlaidas.

Tačiau R. Brandišauskienė pabrėžia, kad be plano korekcijų suderinimo tarp institucijų Vyriausybei šio nutarimo teikti negalima.

2012 metų birželį tuometinė Vyriausybė patvirtino Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą. Pagal jį UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis objektus, kai kuriuos iš jų sudaro po kelis statinius. Vėliau buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė inicijavo plano pakeitimą – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba plano korekcijas bando suderinti nuo 2015 metų rudens.

Iki šiol iš penkių griauti pasmerktų objektų nugriautas tik vienas – Juodkrantėje stovėjęs bendrovės „Meirona“ valdytas jachtų klubas ir žuvų restoranas.