Tiesa, teismas dar paliko 90 dienų terminą galimybei įteisinti statinius, nors tokį pat statybos inspektorių siūlymą išmatuoti žemę, teisėtai sutvarkyti būtinus dokumentus, Nemirsetoje įsikūrusi Haseltonų šeima ignoravo.

Apie dešimtmetį į teismų maratoną įsivėlęs Thomas Milesas Haseltonas ir jo sutuoktinė Natalja Haselton tvoros neskubėjo nugriauti, nors ji pastatyta turint tik detalųjį planą, tačiau neturint statybų leidimo. Tą teisme pripažino ir sutuoktinių interesus gynę advokatai. Tiesa, šis teismo sprendimas dar gali būti apskųstas apeliacine tvarka.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Renata Kleponienė teisme teigė, kad ne vieną dešimtmetį stovinti tvora – ne vienintelis be leidimo atsiradęs statinys. Taip pat sklype atsirado nuotėkų įrenginys ir trinkelėmis išklotas kelias.

Palangos savivaldybės atstovai sako, kad jei kokie dirbę specialistai ir davė leidimą statyti, tie žmonės jau seniai pakeitę darbo vietą, o raštu leidimo statyboms niekas neišdavė.

DELFI primena, kad 2004 gegužę buvo patvirtintas detalusis planas. Juo remdamasis „Minijos naftos“ direktorius su sutuoktine ir paskubėjo su tvoros statybomis. 2013 metais panaikinus detalųjį planą, Haseltonų tvora taip ir liko stovėti. Anot advokatų, namo šeimininkai tvorą pastatė sulaukę pažado, kad valstybinė žemė bus jiems parduota. Tuomet numatyta ir kaina – apie milijonas litų (maždaug 300 tūkst. eurų). Tačiau derinant žemės pardavimus ir tikrinant valstybinės žemės paskirtį 2004 metais paaiškėjo, kad tame žemės plote yra valstybinio miško dalis.

Vėliau Vyriausybės nutarimu esą buvo „išimtas“ tas miškas. Tačiau detalusis planas panaikintas, tad tvora vis tiek pripažinta nelegaliu statiniu ant valstybinės žemės.