Tai patvirtinta įsiteisėjusiu Šilutės rajono apylinkės teismo baudžiamuoju įsakymu. Jis prilygsta teismo nuosprendžiui.

Šis baudžiamasis įsakymas priimtas dar liepos 10 dieną. Juo piniginėmis baudomis nuo 225 iki 451 euro nubausti devyni asmenys, jie pripažinti kaltais dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise. Tarp nuteistųjų – keturios moterys.

Baudų sulaukė Andrius Žičkus, Deividas Šmitas, Ričerdas Eglynas, Julius Vaznys, Vytautas Račkus, Dovilė Eidėnaitė, Daiva Eidėnienė, Gintarė Sobutaitė ir Jolanta Sudeikienė.

„Jie sutiko su prokuroro siūlomomis bausmėmis, prašymų peržiūrėti negavo, tas įsakymas yra įsiteisėjęs“, – BNS sakė baudžiamąją įsakymą priėmusi teisėja Virgina Pankauskienė.

Ikiteisminį tyrimą atlikęs Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Aivaras Velutis BNS sakė, kad įtarimai šioje byloje iš viso buvo pateikti 14 asmenų.

Devynių asmenų atžvilgiu byla baigta minėtu baudžiamuoju įsakymu, šie asmenys kaltę pripažino.
Dar penkių asmenų atžvilgiu tyrimas nebaigtas, tačiau ši byla artėja link pabaigos ir netrukus bus perduota teismui. Tarp įtariamųjų baigiamoje byloje yra ir Šilutės gyventojas 49 metų Šarūnas Gaižauskas, jis tyrimo pradžioje pernai spalį buvo suimtas.

Teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad vienu atveju rinkėjams papirkti perduota ne mažiau kaip 40 vienetų pusės litro talpos butelių degtinės bei 20 pakelių cigarečių, taip pat pinigų.

Bylos duomenimis, 2016 metų spalio 5, 6 ir 9 dienomis įkalbinėjant bandyta papirkti ne mažiau kaip 30 asmenų. Rinkėjams taip pat siūlytas atlygis – 10 eurų, 5 eurai.

Kitu atveju spalio 5 ir 6 dienomis rinkėjams siūlyta ne mažiau kaip 29 pusės litro talpos alkoholiniai gėrimo buteliai ir 33 pakeliai cigarečių. Įkalbinėjant lenkta balsuoti ne mažiau 26 asmenų, rašoma teismo baudžiamajame įsakyme.

2016 metų spalio 5 dieną vienai iš papirkinėtojų perduota 80 eurų ir ikiteisminio tyrimo metu nenustatytas kiekis partijos „Tvarka ir teisingumas“ reklaminių lankstinukų su rinkimų biuletenių žymėjimo pavyzdžiais, kurių grafoje „Pirmumo balsai“ greta skaičių „1“, „2“, „5“, „50“, esančių pirmuose keturiuose langeliuose ir atspausdintų spaustuvėje, virš penktame langelyje užtušuoto skaičiaus, rankraštiniu būdu įrašytas skaičius „88“.

Buvo ieškoma rinkėjų, sutiksiančių už penkis eurus, duodamus iš karto arba po susitarimo balsuoti nurodytu būdu įvykdymo, 2016 metų rinkimų į Seimą metu daugiamandatėje Šilutės rinkimų apygardoje Nr. 32 balsuoti už politinę partiją „Tvarka ir teisingumas“, o vienmandatėje rinkimų apygardoje balsuoti už K. Komskį, taip organizuotas trukdymas asmenims realizuoti savo teisę rinkti, skelbiama Šilutės teismo baudžiamajame įsakyme.

Vienas kaltinamųjų D. Šmitas pareigūnams pasakojo, kad 2016 metų spalio mėnesio pradžioje jam būnant namuose pas tuometinę sugyventinę, ši pasiūlė balsuoti už partiją „Tvarka ir teisingumas“ bei jos narį K. Komskį, už tai gaunant penkis eurus. Moteris prašė paklausinėti bendradarbių, ar ir jie nenorėtų balsuoti už atlygį. Vyras sutiko ir kitą dieną balsavimą už atlygį pasiūlė trims bendradarbiams. Visi jie po darbo nuvažiavo balsuoti, jiems buvo duoti minėtos partijos lankstinukai, t. y. pavyzdžiai, kaip reikia balsuoti ir kokius skaičius pažymėti.

Lankstinukuose buvo keli skaičiai, atspausdinti gamykliniu būdu, ir vienas skaičius įrašytas ranka.
D. Šmitas sakė išvis neplanavęs eiti balsuoti, tačiau už atlygį sutiko balsuoti, tai jam padarė įtaką. Pamena, kad nuėjęs balsuoti pažymėjo kryžiuką ties partija „Tvarka ir teisingumas“ bei pažymėjo visus skaičius, kaip buvo nurodyta lankstinuke. Kitą dieną minėtiems savo bendradarbiams davė po penkis eurus, iš viso 20 eurų.

Balsų pirkimo Šilutėje skandalo dalyvis Š. Gaižauskas pernai žiniasklaidai sakė, kad balsų pirkimas tebuvo provokacija, o tapti policijos tyrimo objektais jie nesitikėjo. Š. Gaižauskas aiškino, kad degtine ir cigaretėmis pirkdamas rinkėjų balsus „tvarkiečių“ ir socialdemokratų naudai jis siekė pakenkti šioms partijoms.

„Įtaria, kad aš organizavau balsų pirkimą. Atvirai pasakysiu, nuo ko viskas prasidėjo: pernai per savivaldos rinkimus mes norėjome, kad laimėtų Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) ir labai geras mano pažįstamas Arvydas Jakas. Jis kandidatavo į merus. Bet mes pralošėme „tvarkiečiams“, o į mūsų savivaldybę sulindo jie ir socialdemokratai“, – pernai dienraščiui „Lietuvos rytas“ sakė Š. Gaižauskas.

Jis teigė sumanęs paleisti tokią „antį“, kad „tvarkiečiai“ ir socialdemokratai už degtinę ir cigaretes per Seimo rinkimus perka balsus. Vyras sakė nesitikėjęs, kad pareigūnai pradės tyrimą.

„Tvarkietis“ K. Komskis dėl galimo balsų pirkimo prarado laimėtą Seimo nario mandatą – pernai spalį susipažinusi su ikiteisminio tyrimo medžiaga, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vienbalsiai panaikino jo pirmumo balsus per partijos sąrašo reitingavimą rinkimuose ir išbraukė jį iš „tvarkiečių“ kandidatų sąrašo.

K. Komskis VRK nurodė su balsų pirkimu niekaip nesusijęs, apie jį žinantis tik iš žiniasklaidos, sakė tai esant provokacija.

Buvęs parlamentaras dabar teisiamas byloje dėl piketo prie prokuroro Irmanto Mikelionio namų.
K. Komskis BNS yra sakęs, kad dabar esą partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys bei valdybos narys.