Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus gausite, jei antradienį 22:30 įsijungsite LRT televiziją ir žiūrėsite „Istorijos detektyvus“ su Virginijumi Savukynu!

Arkadijus Vinokuras – puikiai žinomas Lietuvoje žmogus, politikos apžvalgininkas, veidas, kuris dažnai šmėžuoja viešojoje erdvėje. Maža to, šis žmogus turi išskirtinį požiūrį į Lietuvos istoriją – „Istorijos detektyvų“ laidos autoriui Virginijui Savukynui pokalbio pabaigoje teko pripažinti, jog toks požiūris į Lietuvos istorijos įvykius, kokį turi Arkadijus Vinokuras – išties išskirtinis.

Kodėl pašnekovas žavisi lietuviškąja Žana D`Ark – Emilija Pliateryte? Kokius nesenus Lietuvos istorijos įvykius norėtų pakeisti Arkadijus Vinokuras? Kodėl, jo nuomone, didžiausias mūsų istorijoje nelaimėlis – Prezidentas Antanas Smetona?

Kita istorija – apie 104-erių sulaukusį kaunietį Joną Murauską, kuris atsimena dargi Nepriklausomybės kovų įvykius. Būdamas šešerių, Jonas buvo apgyvendintas su seneliais, jų dvare Kėdainių apylinkėse. Būtent ten 1919 m. įvyko besiveržiančios Raudonosios armijos susidūrimas su Lietuvos kariuomene ir saksų savanoriais bei samdiniais, kurie kovojo lietuvių pusėje. Netrukus prasidėjo kvapą gniaužiantys įvykiai...

Kodėl piemenys vos nesukėlė rimto susišaudymo? Apie kokius karo siaubus pasakojo iš Karaliaučiaus grįžę sovietų kariai? Kodėl keturmetis Jono sūnus, į namus atvažiavus enkavedistams, pradėjo džiūgauti? Atsakymus sužinosite jau greit – antradienį 22:30 įsijunkite LRT televiziją ir žiūrėkite „Istorijos detektyvus“!

Jonas Murauskas