Gediminas Kirkilas siūlo nešaukti šeštadienį tarybos posėdžio ir prakalbo apie teorinę galimybę, kad parlamentarai galėtų sustabdyti sprendimą dėl frakcijų valdančiosios koalicijos su valstiečiais. Esą stabdyti posėdžio dar ne vėlu, nes, pasak G. Kirkilo, dalis skyrių net nenori į jį atvažiuoti.

„Galima yra tarybos posėdį suspenduoti, ir mes galime savo sprendimą suspenduoti, bet šiandien yra valstybės reikalai, valstybė yra valstybė, yra Vyriausybė, yra biudžetas, niekas mūsų neverčia verstis per galvą, bet jei norime pašalinti kitaminčius, politinius konkurentus savo partijoje, dėl to taip ir elgiamasi. Jei nori pasiekti kompromisą, reikia jo siekti“, - sakė G. Kirkilas.

Jis taip pat užsiminė, kad socialdemokratai gali nesiekti išlaikyti ūkio ministro posto.

„Formaliai žiūrint mes įvykdėme tarybos reikalavimą, mes išėjome iš Vyriausybės, šiuo metu mūsų nėra Vyriausybėje. Reikės tartis, ar mes iš tikrųjų dalyvaujame Vyriausybėje, gal mums nebūtina, jeigu mes turime tik frakcijų koaliciją”, - sakė G. Kirkilas.

M. Basčio sprendimo trauktis iš valdančiosios koalicijos jis nedramatizuoja.

“Normaliai vertinu, kiekvienas yra tokioje situacijoje, kad turi galvoti apie savo ateitį. Jis turbūt tą ir daro. Jis turbūt galvoja, kad eis į rinkimus, jam reikia matyt jo skyriaus paramos, o skyrius, kaip žinote, prieštarauja šitai koalicijai“,- sakė G. Kirkilas.

Jis nemano, kad daugiau parlamentarų paseks M. Basčio pėdomis. „Manau, kad visi dalyvausime tarybos posėdyje“, - sakė G. Kirkilas.

Sprendimo priėmimą siūlo perkelti į suvažiavimą

Apie kompromiso variantą kalba ir Artūras Skardžius, esą jis galėtų būti toks, kad sprendimą dėl partijos dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje, priimtų suvažiavimas.

„Mes ieškome kompromiso ir norime, kad kompromiso būtų iš partijos pirmininko, o ne tik revoliuciniai šūkiai su durtuvais einant prieš frakciją Seime. Kompromisas yra įmanomas toks, kad tarybos posėdis, kuris įvyko ne taip seniai, jo sprendimą perkelti į suvažiavimą . Skaldyti partijos vien dėl to, kad to nori konservatoriai, nederėtų“, - kalbėjo A. Skardžius.

Tarybos posėdžio nenukelinės

Socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas nėra linkęs nukelti Tarybos posėdžio datos.

„Šeštadienį vyksta Taryba, iki šeštadienio atšaukti savo parašus ir įgyvendinti Tarybos sprendimą tikrai turi visi galimybę“, - sakė G. Paluckas.

Partijos pirmininkas nebuvo linkęs veltis į diskusijas, kad sprendimus bandoma priimti skubotai.

„Aš nesivelsiu į tas diskusijas ir samprotavimus. Partija tikrai nebus amžinai įklampinta į beribius ir begalinius samprotavimus ir išvedžiojimus. Sprendimai bus priiminėjami šeštadienį, taip kaip siūlo Etikos ir procedūrų komisija. Visi kiti veiksmai iki pat paskutinės akimirkos yra galimi, siekiant įgyvendinti Tarybos sprendimą“, - sakė G. Paluckas.

Persidalys komiteto postus

Valstiečių – žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis neabejoja, kad reikalingiems sprendimams priimti Seime jiems užteks balsų.

„Mes palaikymą turėsime biudžetui didesnį nei turėjome praeitais metais, tą mes žinome, o daugiau mums nieko nereikia“, - kalbėjo R. Karbauskis. Esą šis palaikymas bus iš visų partijų.

Jis taip pat neatmetė, kad ateityje, paaiškėjus dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje proporcijoms, gali būti persiskirstomi komitetų vadovų postai.

„Taip, komitetus gali tekti performuoti“, - sakė R. Karbauskis.

Rugsėjo pabaigoje LSDP taryba priėmė sprendimą pasitraukti iš koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet devyni Seimo socialdemokratai prieš partijos tarybos valią balsavo už tai, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas su „valstiečiais“.
Už tai buvo Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, I. Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas. Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas ir Juozas Olekas buvo prieš. Julius Sabatauskas susilaikė, dar trys Seimo socialdemokratai posėdyje nedalyvavo.Iš partijos buvo siūloma šalinti ir M. Bastį, nes jis pasirašė susitarimą dėl frakcijų koalicijos.

Valdančiajai koalicijai iki šiol nepritarė šeši socialdemokratai Seime. Prie jų prisijungus M. Basčiui, kuris taptų septintu nariu, jie jau teoriškai galėtų sudaryti atskirą frakciją Seime.