Trečiadienį vykusiame Vilniaus savivaldybės tarybos posėdyje iš vicemero pareigų atleistas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Valdas Benkunskas. Už jo atleidimą pasisakė 31 Vilniaus politikas, prieš - niekas, 10 tarybos narių susilaikė, vienas nebalsavo.

Į jo vietą išrinkta LLRA ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ frakcijos narė, buvusi švietimo ir mokslo viceministrė Edita Tamošiūnaitė.

Slaptame balsavime už šią kandidatę pasisakė 42miesto politikai, prieš buvo 5.

Tokių pokyčių prireikė po to, kai Vilniaus liberalai praėjusią savaitę paskelbė nutraukiantys darbą su konservatoriais dėl esą nuolatinio trukdymo priimti sprendimus. Konservatoriai savo ruožtu tvirtino, kad LS, sulaukusio teisėsaugos įtarimų dėl stambaus masto prekyba poveikiu ir kyšininkavimo, netenkina jų keliami didesni skaidrumo reikalavimai.

Apie koaliciją - tiesiai

E. Tamošiūnaitė tarybos narius kvietė dirbti kartu, tačiau aiškiai pareiškė - taip, LLRA lieka opozicijoje. "Tai nėra neįprastas dalykas", - sakė ji.

Edita Tamošiūnaitė

Opozicinės Lietuvos laisvės sąjungos (LLS, liberalų) seniūno Žilvino Šilgalio paklausta, kaip ji ir jos partija, deklaruojanti skaidrų veikimą, įsivaizduoja bendradarbiavimą su įtarimų korupcija draskomu LS, kandidatė į vicemerus atsakė: "Ateiname palaikyti gerus darbus miestiečiams. O dėl korupcinių skandalų - LLS irgi nedaug atslieka."

Kandidatė į vicemerus vardijo prioritetus: gražėjantys miesto pakraščiai, gerinama infrastruktūra, didelis dėmesys švietimui.

Negailėjo priekaištų liberalams

Atleidžiamas V. Benkunskas tarybos posėdyje konservatorių pašalinimą iš koalicijos siejo su LS pareikštais įtarimais korupcija. "Mes ryžtingai sakėme, kad principinga pozicija, reikšta dėl įtarimų sulaukusių partijų, negali būti kitokia partnerių LS atveju. Nelinkime kolegoms bloga, nes nuo to labiausiai nukentės vilniečiai. Todėl šiandien negalime skelbtis opozicija, nes nežinome, kas bus dauguma. Todėl būsime konstruktyviai veikiančia frakcija", - sakė jis.

Opozicinės Lietuvos laisvės sąjungos (LLS, liberalų) frakcijos seniūnas Žilvinas Šilgalis reikalavo: meras turi aiškiai pasakyti, kas šiuo metu yra Vilniaus valdančioji dauguma.

"Jei yra būtų paskelbta, kas yra dauguma, būtų logiška atleisti V. Benkunską ir paskirti kitą vicemerą. Tačiau mes šiuo metu einame į chaosą", - tvirtino jis.

Tą patį kalbėjo ir iki šiol daugumoje buvusios partijos "Lietuvos sąrašas" lyderis Darius Kuolys. "Nėra aišku, ar toliau broliai liberalai tęs tuos darbus, kuriuos numatėme kažkada, rengdamiesi dirbti koalicijoje. Dabar norėtųsi aiškumo - ar darbai bus vykdomi, ir jiems trukdė tik V. Benkunskas, ar bus kita programa, kita švietimo, kita energetikos politika", - klausė jis.

Tuo metu R. Šimašius buvo lakoniškas: "Darbai bus tęsiami. Dar daug ką liko nuveikti Vilniaus mieste".

„Lenkai“ delsė iki paskutinės minutės

E. Tamošiūnaitės kandidatūrą į vicemerės pareigas LLRA pateikė antradienį, formaliai neprisijungusi prie valdančiosios koalicijos. Išrinkta vicemere, ji būtų atsakinga už už švietimą ir energetiką.

Savo oficialią poziciją, ar jungsis prie valdančiųjų, LLRA slėpė iki pat trečiadienio tarybos posėdžio. Kelios valandos iki jo DELFI kalbintas „lenkų“ frakcijos atstovas Jaroslavas Kaminskis tvirtino, kad sprendimą dėl koalicijos priima ne partijos atstovai savivaldybėje, bet LLRA taryba bei Vilniaus skyrius.

Paklaustas, koks tai sprendimas, J. Kaminskis sakė: „Aš nežinau. Jis bus praneštas laiku. Prieš tarybos posėdį“.

„Galima visko tikėtis“, – tvirtino jis.

Dar pirmadienį DELFI kalbintas LLRA lyderis V. Tomaševskis teigė, kad su LS yra sutarta dėl prioritetinių veiklos krypčių – didesnio dėmesio iki šiol apleistiems Vilniaus priemiesčiams, taip pat dėl didesnio skaidrumo panaudojant Vilniaus organizacijų potencialą.

„Tai aptarėme penktadienį ir mūsų nuomonės sutampa, čia nebus problema“, – aiškino politikas. Jis leido suprasti, kad įpusėjus šios tarybos kadencijai – iki naujų savivaldybių rinkimų belikus 16-kai mėnesių, LLRA ne itin veržiasi tapti viena iš miestą valdančių partijų.

Politikai nesupranta, kas yra dauguma

Iki pašalinant konservatorius iš Vilniaus valdančiosios koalicijos, ją sudarė 31 politikas iš 51. Tai – 15-ka LS atstovų, keturi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) nariai ir tiek pat „Lietuvos sąrašo“ atstovų, taip pat 8 TS-LKD nariai.

Prieš miesto tarybos posėdį aiškų pasirengimą dėtis prie LS buvo deklaravę trys partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TT) atstovai Vilniuje. Kaip DELFI sakė TT frakcijos seniūnas Gediminas Rudžionis, „tvarkiečiai“ sutinka su tikslais, keliamais naujai buriamos valdančiosios koalicijos.

Su liberalais dar dirba ir socialdemokratai, kurių lyderis Gintautas Paluckas eina vicemero pareigas. Jo teigimu, sprendimą, ar lieka koalicijoje Vilniuje, LSDP frakcija priims po Vilniaus skyriaus tarybos posėdžio. Jis planuojamas po savaitės.

Paramos valdantiesiems nebežada „Lietuvos sąrašas“. Kaip DELFI sakė šios partijos frakcijos Vilniuje narys Liutauras Stoškus, ši partija yra aiškiai deklaravusi, kad prie valdančiųjų jai „nebe labai yra kaip dėtis“.
Liutauras Stoškus

„Labai keista situacija susidaro: programa, kurią patvirtinome (koalicijos sutartis – DELFI), kaip ir lieka galiojanti, visi koalicijos partneriai lyg ir įsipareigoja ją vykdyti. Naujos koalicijos programos nėra, bet atsiranda naujas žaidėjas – LLRA su Rusų aljansu, kurie lyg ir deleguoja savo kandidatę į vicemerus, bet tarsi lieka opozicijoje. Tokioje neapibrėžtoje situacijoje net nelabai aišku, prie ko reikėtų dėtis“, – kalbėjo jis.

Pasak L. Stoškaus, „Lietuvos sąrašas“ yra pasirengęs toliau įgyvendinti patvirtintą programą, kuri nėra atšaukta. Jis taip pat aiškino, kad ši tarybos frakcija kol kas nesirengia skelbtis opozicine.

„Skelbtis opozicija galima tada, kai yra aišku, kas yra pozicija. Dabar aiškumo nėra. Pats klausinėjau visų, visi teikia skirtingą informaciją, o jokių oficialių skelbimų nėra. Tokioje neapibrėžtyje, kai neaišku, kas kokią programą įgyvendina, ir kas su kuo dėl ko yra susitarę, tikrai miesto valdymui skaidrumo neatneša. Tada atsiranda pagrindo ir įtarinėjimams, ir visokiems užkulisiniams susitarimams“, – tvirtino jis.

Siūlys pasitikrinti visiems

Apie galimus užkulisinius susitarimus, derantis dėl miesto valdžios, antradienį laidoje „Dėmesio centre“ prabilo konservatorius V. Benkunskas.

„Šiandien, praėjus dešimčiai dienų po šio pareiškimo (apie koalicijos su konservatoriais nutraukimą – DELFI) turime visišką chaosą. Savivaldybėje dabar prasideda politinė prekyba tam, kad suformuotų 26 narių daugumą. Siūlomi įvairūs postai, įtakos. Tie gandai labai vaikšto, ir matyt jie nėra be pagrindo. Tikėjausi, kad jau gyvename be šitų dalykų“, – kalbėjo jis.

Pasak V. Benkunsko, Vilniaus savivaldybėje šiuo metu vyksta prekyba postais. „Deja, grįžtame į senus laikus. Kalbame apie vicemerus, apie įtakas įmonėse, girdėjau, kad kai kurie politikai personalo departamento jau prašo laisvų etatų sąrašų savivaldybėje ir t. t. Iki rinkimų liko 16 mėnesių, kažkokios didelės politinės naudos nėra, tai matyt į šias pozicijas einama gerai pagyventi“, – svarstė konservatorius.

Trečiadienį kalbėdamas su DELFI jis sakė, kad oficialių susitarimų dėl Vilniaus valdančiosios koalicijos dar teks palaukti.

„R. Šimašius aiškina, kad valdančioji dauguma yra, koalicija yra, nors viena didžiausių partnerių, 10 mandatų turinti LLRA skelbiasi, kad ji yra opozicinė frakcija, tik delegavusi savo atstovą į vicemero pareigas“, – aiškino V. Benkunskas.

Tokioje situacijoje Vilniuje opozicijoje esanti Artūro Zuoko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga (LLS, liberalai), savivaldybėje vienijanti 6 atstovus, trečiadienį pradėjo rinkti miesto politikų parašus, siūlydami surengti interpeliaciją ir kitiems sostinės vicemerams – socialdemokratui G. Paluckui bei LS atstovui Linui Kvedaravičiui.

Jei pavyktų surinkti 17 parašų, kitame tarybos posėdyje, kurio data dar nepaskirta, mero pavaduotojams būtų siūloma pasitikrinti, ar jie dar turi daugumos pasitikėjimą.