„Pasinaudodamas turima dauguma, Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša į VLKK pirmininkus prastūmė A. Antanaitį - bene vienintelį naujosios Komisijos narį, kuris yra ne mokslininkas ir ne ekspertas, bet užtat šio nuostabaus leidinio, pagarsėjusio radikalizmu, pseudomokslo sklaida ir šmeižikiškais pareiškimais, leidėjas“, - socialiniame tinkle “Facebook” rašė parlamentaras konservatorius Mantas Adomėnas.

Jo vertinimu, VLKK kaip ekspertinė institucija diskredituota, ją siekiama padaryti politiniu valstiečių įrankiu.

„O valstiečių ideologo Jovaišos tautininkiškas radikalizmas pradeda savo "march through institutions" (ėjimu per institucijas – anglų kalba) - iki kadencijos pabaigos matysime mėginimus "savais žmonėmis", kur svarbu naisietiški įsitikinimai, o ne eksperto gebėjimai ir dalykinis autoritetas, apstatyti ir kitas valstybės institucijas“, - rašė M. Adomėnas.

Atsisakytų institucijos visai

Apžvalgininkas Rimvydas Valatka kritikuoja bendrai principą, kad tokia komisija egzistuoja ir ją vadina nesąmone. Dar didesne nesąmone laiko tai, kad jos pirmininką skiria Seimo dauguma.

„Vadinasi, gimtosios kalbos niuansus, taisykles lemia labai menkai išsilavinusi valstiečių ir dar kokios nors Lenkų rinkimų akcijos, kur lietuvių kalbą žmonės natūraliai moka prasčiau, ir dar kokios nors tvarkdarių frakcijos balsai. Didesnio absurdo XXI amžiuje negaliu sugalvoti“, - sakė R. Valatka.

Pasak apžvalgininko, tik atsitiktinumo dėka anksčiau nebuvo nutikę taip, kad į šios komisijos vadovus būtų skiriamas ne šios srities ekspertas.

Rimvydas Valatka
„Dabar tai yra dėsninga. Man atrodo, kad laikas Seimui apskritai atsisakyti didesnės dalies visokių komisijų. Nes aš nesuprantu, kodėl tokius dalykus kaip kirčiavimą arba kaip pasuose rašyti žmogaus pavardę turi lemti Seimo apmokama ir išlaikoma valstybinė kažkokių specialiai atrinktų kalbininkų komisija“, - kalbėjo R. Valatka.

I. Smetonienė: A. Antanaičiui bus sunku

Buvusi VLKK pirmininkė, Vilniaus universiteto profesorė Irena Smetonienė pažymėjo, kad tokios institucijos vadovui reikia autoriteto.

„Kai 2002 metais ėjau į komisiją, profesorius Povilionis man aiškino: čia reikia žmogaus, pirma, tikro kalbininko, turinčio aiškią savo sritį, turinčio kompetenciją ir mokslinį laipsnį. Tas žmogus turėtų turėti autoritetą. Aš nesakau, kad tada eidama tarp kalbininkų, visuomenėje turėjau tokį didelį autoritetą, tačiau tai įgyjama. Bet vis tiek tu ateini ir gali drąsiai stovėti prieš profesorius, nes tu žinai, kad apsigynei disertaciją, kad išmanai savo sritį, gali diskutuoti“, - sakė I. Smetonienė.

Irena Smetonienė
Pasak jos, komisijos pirmininkas turėtų būti kaip vėliava visomis prasmėmis: ne tik gražiai pakalbėti, bet ir turėti kompetencijos. „Man atrodo, kad A. Antanaičiui bus sunku“, - sakė I. Smetonienė.

Ji taip pat baisėjosi tuo, kad vienu metu keičiamas ne tik institucijos vadovas, bet ir jo pavaduotojas. I. Smetonienė pati prisiminė, kad pradėjusi darbą 2002 m. sulaukė daug pagalbos iš tuo metu jau daug patirties VLKK turėjusios savo pavaduotojos Jūratės Palionytės.

„Pirmą dieną, prisimenu, man tiesiog galva plyšo vakare, kiek ji man pasakojo. (…) Jeigu nori, kad būtų kalbos komisijos darbų tęstinumas, gali pakeisti vieną žmogų, bet ne du“, - įsitikinusi I. Smetonienė.

Premjeras nesibaimina

Premjeras Saulius Skvernelis sako nesibaiminantis, kad nauju Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) vadovu paskyrus portalo alkas.lt redaktorių A. Antanaitį žlugtų jo remiami projektai dėl liberalios asmenvardžių rašybos dokumentuose.

„Aš tikrai nesibaiminu, man teko net susitikti su siūlomu kandidatu, ir manau, kad tas požiūris žmogaus, kaip pirmininko, savo misijos matymas – komisija yra ne vienas žmogus, yra keliolika narių, ir pirmininko tikslas – tinkamai organizuoti komisijos darbą, išklausyti visas puses, daryti ekspertinį vertinimą, bet tikrai vienas žmogus negali apspręsti ir nepakeičia visos komisijos“, – trečiadienį žurnalistams sakė premjeras.

„Aš manau, kad šitas klausimas yra vėlgi susijęs su tam tikru ekspertiniu vertinimu, galutinį žodį vis tiek priima politikai Seime, taip kad tikrai nematau didelės baimės a priori sakyti, kad bus blogai. Tegu pradeda dirbti ir tada bus galima vertinti pagal darbą“, – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pasirinkimą VLKK vadovu siūlyti A. Antanaitį komentavo S. Skvernelis.

Kandidatas jaučiasi ramiai

Kandidatas į VLKK vadovus A. Antanaitis teigė besijaučiąs ramus.

„Visas mano gyvenimas yra susijęs su lietuvių kalbos puoselėjimu. Pirmiausia, aš esu filologijos magistras, antra, aš jau nuo sąjūdžio laikų važinėjau ir mūsų gimtosios kalbos reikalus gyniau lietuvių bendruomenėse, mūsų etninėse žemėse, pietryčių Lietuvoje. Taigi kalbos klausimai man niekada nebuvo svetimi“, - sakė A. Antanaitis.

Kandidatas nemano, kad, pavyzdžiui, akcentologijos disertacija šiuo atveju reikštų daugiau nei jo patirtis kalbos politikoje.

„Kaip žurnalistas aš neišsigąsiu ginti lietuvių kalbos, nes aš nemanau, kad man reikės oponuoti kokiai nors labai sudėtingai mokslinei disertacijai apie morfologijos subtilybes. Kalbos politika ir mokslinis darbas yra truputėlį skirtingi dalykai, susiję, bet nereikėtų jų tapatinti. Mokslas - Lietuvių kalbos institute, kalbos politika – Lietuvių kalbos komisijoje“, - sakė A. Antanaitis.

Jis taip pat nemato problemos dėl autoriteto.

„O dėl autoriteto, tai kalbos reikalus lemia visi Lietuvos piliečiai, juos reikia atiduoti ne vien tik mokslininkams, ir šiuo atveju aš manau, kad bus išplėstas ratas žmonių ir sąmoningai bus pasakyta, kad kalbos klausimai ir kalbos reikalai yra piliečių reikalas, o ne vien kalbininkų“, - sakė A. Antanaitis.

Kaip skelbė naujienų agentūra BNS, Seimo Švietimo ir mokslo komitetas trečiadienį A. Antanaitį išrinko kandidatu vadovauti VLKK. Žurnalistas A.Antanaitis šiuo metu dirba portalo alkas.lt leidėju ir redaktoriumi. Jis anksčiau būdamas „Laisvosios bangos“ radijo žurnalistu kartu dirbo ir europarlamentaro Valentino Mazuronio patarėju, tačiau šiam faktui išaiškėjus, pareigų pas V. Mazuronį atsisakė.

Slaptame balsavime dėl kandidato į VLKK vadovus A.Antanaitis surinko šešis balsus, už jo konkurentę, dabartinę komisijos vadovę kalbininkę Daivą Vaišnienę balsavo keturi komiteto nariai. Valstybinės kalbos komisijos vadovą, taip pat ir visą naują komisijos sudėtį dar turės patvirtinti Seimas.

VLKK yra ekspertinė įstaiga sprendžiant asmenvardžių klausimą, jos poziciją privalu gauti prieš Seimui priimant susijusius įstatymus, komisijos reikšmę yra pabrėžęs ir Konstitucinis Teismas. Naujoji VLKK buvo išrinkta rugsėjo pradžioje. Komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša pažymi, kad komisijos sudėtis pasikeitė reikšmingai. Iš 16 išrinktų naujų narių penki šiuo metu yra VLKK nariai.

D. Vaišnienė VLKK vadovauja nuo 2012-ųjų.