„Už kiprietę buvo 132 balsai, už Emanuelį - 84“, - BNS pranešė asamblėjoje dalyvaujantis parlamentaras Kęstutis Masiulis.

Lietuvį iškėlė dešiniuosius vienijanti Europos liaudies grupė, tačiau jam nepavyko užsitikrinti daugumos visoje asamblėjoje. E. Zingerio bendražygiai mano, kad tai galėjo lemti jo griežtas požiūris į Rusiją.

E. Zingerį įveikė Kipro atstovė Stella Kyriakides. Ji atsisakė atsiimti kandidatūrą, nors ir pralaimėjo E. Zingeriui frakcijos rinkimuose.

Europos liaudies partijos (EPP) frakcijai priklausanti Kipro atstovė formaliai kandidatavo kaip nepriklausoma kandidatė.

Pirmadienį per du balsavimus asamblėjoje Strasbūre nė vienam kandidatui nepavyko užsitikrinti reikiamos daugumos. E. Zingeris abu kartus atsiliko nuo Kipro atstovės.

Anot K.Masiulio, nors balsavimas yra slaptas, debatai frakcijoje leidžia manyti, kad E. Zingerio nepalaikė parlamentarai, siekiantys sugrąžinti Rusijos deputatus į asamblėjos veiklą. Rusijos narystė buvo suspenduota po Krymo aneksijos.

„Tos valstybės, kurios nori sugrąžinti Rusiją, remia Kipro atstovę. Už Emanuelį yra tos šalys, kurios mano, kad sugrąžinti Rusijos negalima, kol ji nepasitraukė iš užgrobtų Donbaso teritorijų. Emanuelis aiškiai pasakė, kad jei bus pirmininkas, padarys viską, kad Rusijos čia nebūtų, kol ji neįvykdė reikalavimų“, - BNS sakė K. Masiulis.

Jo teigimu, pirmininko pareigos šiuo metu priklauso Europos liaudies partijai, todėl šios grupės oficialiai iškelto kandidato atmetimas griauna nusistovėjusias taisykles.

„Ryt ryte EPP grupėje ji (Kipro parlamentarė) gali būti pašalinta. Šiandien ryte partijos sekretoriatas išplatino pranešimą, kad jei nebus renkamas EPP kandidatas, tai EPP ateityje irgi nesilaikys pirmininkų rotavimo susitarimo“, - sakė K. Masiulis.

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja vienija parlamentarus iš 47 valstybių. Ši institucija daugiausia rūpinasi žmogaus teisių klausimais, jos sprendimai daugiausia yra rekomendacinio pobūdžio.

Asamblėjos pirmininkas Ispanijos parlamentaras Pedro Agramuntas šį mėnesį atsistatydino, kai sulaukė kritikos, kad kartu su Rusijos politikais vyko vizito į Siriją.