Kaip DELFI sakė Vilniaus tarybos LS frakcijos narys verslininkas Vidmantas Martikonis, jau artimiausiu metu frakcijos viduje ketinama įsteigti kol kas trijų žmonių grupę, kuri inicijuos aktyvesnį ekonominių klausimų sostinėje sprendimą.

„Yra tokia mintis kurti grupę frakcijos viduje, diskutuojame su keliais kolegomis apie tai. Toks sprendimas gimsta, nes mūsų partija, Liberalų sąjūdis, nuėjo lengviausiu keliu, panėrė į žmogaus teisių reikalus ir panašiai, kas ir taip kiekvienai partijai yra prigimtinis programos dalykas. O kur sudėtingesni, ryžtingesnių sprendimų reikalaujantys klausimai – jie iš viso nejudinami. Tas nepatinka, ir mes tokią grupę galvojame daryti, raginame liberalus sugrįžti prie ištakų, prie ekonominių klausimų sprendimų, šiek tiek nulipti nuo populizmo“, – aiškino V. Martikonis.

Pasiteiravus, ar ši grupė oponuos LS vadovaujančiam merui R. Šimašiui, politikas teigė, kad jie ketina orientuotis į racionalius sprendimus.

„Oponuosime ne merui, o vienam kitam mero siūlymui – gali būti. Bet tai daugiau ūkiniams klausimams, o ne politiniams žaidimams. Pavyzdžiui, mums dabar nelabai priimtina tai, kad jeigu teikia siūlymą kažkas, nepriklausantis dabartinei valdančiajai daugumai, – ar Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA), ar opozicinės Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijų atstovai, ar net iš mūsų frakcijos vidaus žmonės, kurie nelabai patinka, jų sprendimai blokuojami. O jeigu siūlo kažkas iš „savų“ nors ir nelabai gerus sprendimus, vis tiek jie smarkiai palaikomi“, – sakė V. Martikonis.

Paklaustas, ar tuo atveju, jei partiečiai sostinės taryboje neatsižvelgs į teikiamus siūlymus, susikūrusi grupė svarstys pasitraukimo iš LS galimybę, politikas teigė: „Jeigu jausime didelį antagonizmą ar panašiai, tada galima galvoti ir apie kažkokius kitus žingsnius.“

Pasak V. Martikonio, jis buvo ir liks liberalas, tačiau koks bus politinis junginys, tai „nesminis klausimas“.

Reiškia simpatijas A. Guogai

Klausiamas apie artėjančius savivaldybių tarybų rinkimus (jie vyks 2019 metų pavasarį – DELFI), V. Martikonis tikino, kad jiems neketina kurti naujos partijos ar visuomeninio judėjimo.

„Jeigu kažkas atitiks mano bendras nuostatas arba kažkam jausiu nuoširdžią paramą – ar žmogui, kuris kandidatuos į merus, ar liberalai atsinaujins, nes aš nesiruošiu kažkur trauktis, tai kodėl ne?“, – sakė jis.

Ar toks asmuo, kuris sulauks LS frakcijos Vilniaus savivaldybėje viduje steigiamos grupės palaikymo, galėtų būti Antanas Guoga – politikas, pretendavęs tapti LS lyderiu, bet po korupcijos skandalo, supurčiusią šią politinę partiją, iš jos pasitraukęs?
Vidmantas Martikonis

„Gal, kodėl ne? Nes savo laiku jis gan neblogą pasiūlymą buvo pateikęs mūsų partijos valdybai – pasitikrinti melo detektoriumi (tokį siūlymą A. Guoga teikė prieš pusantrų metų, teisėsaugai pateikus įtarimus tuometiniam LS pirmininkui Eligijui Masiuliui ir kilus nerimui, kad įtarimų gali sulaukti visa partija – DELFI). Nors tai buvo daugiau į išorę nukreiptas pasiūlymas, bet kažkodėl po jo A. Guogą iš karto išmetė. Šiaip A. Guoga arti populizmo, bet kartu jis ir darbą padaro. Tai tokia įdomi asmenybė, bet, kad ir kaip būtų, jis dirba“, – kalbėjo V. Martikonis.

Tuo metu Vilniaus LS frakcijos seniūnas Vincas Jurgutis DELFI tvirtino, kad kalbas apie grupės frakcijos viduje kūrimą jis girdėjęs tik iš žurnalistų.

„Šiandien frakcijoje apie tai kalbėjomės. Nė vienas žmogus į klausimą, kodėl žurnalistai domisi, kodėl tokių klausimų kyla, neatsakė. Frakcija nusiteikusi darbingai“, – pažymėjo jis.

Artėja chaoso link

Kaip žinia, 15 tarybos narių Vilniaus savivaldybėje vienijančiai LS šiuo metu – neramios dienos. Po rugsėjo pabaigoje LS, kaip partijai, pareikštų įtarimų, jos suburta Vilnius valdančioji koalicija pradėjo byrėti.

Spalio 2-ąją R. Šimašius paskelbė apie nutraukiamą koalicijos sutartį su partnere Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD), kurie patys svarstė pasitraukimo galimybę.

LS atstovai planuoja, kad susitarimai dėl naujos valdančiosios sostinės daugumos bus priimti iki ateinantį trečiadienį planuojamo Vilniaus tarybos posėdžio. Jau parengtoje jo darbotvarkėje numatyta atleisti TS-LKD atstovaujantį vicemerą Valadą Benkunską ir paskirti kitos partijos atstovą. Tiesa, naujojo kandidato pavardė į darbotvarkę neįrašyta – kas tai bus, iki šiol nesutarta.

Liberalai dėl daugumos bando aktyviai derėtis su europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio vadovaujama LLRA, kuri Vilniaus taryboje turi 10 atstovų. Tačiau ar „lenkai“ dėsis prie daugumos, iki šiol neaišku.
Valdemaras Tomaševskis

Kaip DELFI sakė V. Tomaševskis, su LS yra sutarta dėl prioritetinių veiklos krypčių – didesnio dėmesio iki šiol apleistiems Vilniaus priemiesčiams, taip pat dėl didesnio skaidrumo panaudojant Vilniaus organizacijų potencialą.

„Tai aptarėme penktadienį ir mūsų nuomonės sutampa, čia nebus problema. Bet mums per mažai laiko – dar nespėjome pasikonsultuoti su visomis partijomis ir mūsų gretose yra įvairių nuomonių. Bet mes ir neskubame, labai nežiūrime į šitą reikalą“, – aiškino politikas.

Jei LS dėl bendradarbiavimo pavyks susitarti su „lenkais“, daugumą palikti gali kita partija – keturis narius sostinės taryboje turintis Dariaus Kuolio vedamas „Lietuvos sąrašas“. D. Kuolys anksčiau BNS yra abejojęs, ar tokiu atveju tęs darbą koalicijoje, nes neaišku, kokia ji bus.

Tvirto „taip“ LS nesako ir socialdemokratai. Kaip DELFI teigė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, sprendimą, ar lieka koalicijoje Vilniuje, keturių socialdemokratų frakcija priims po Vilniaus skyriaus tarybos posėdžio. Jis planuojamas po savaitės.

„Dabar laukiame, kol LLRA frakcija apsispręs dėl prioritetų, dėl darbų palaikymo, dėl savo siūlomų kandidatų į vicemero postą. Tada sulauksime LSDP Vilniaus skyriaus tarybos ir ten priimsime sprendimus“, – teigė jis.

Kaip DELFI sakė opozicine Vilniuje tampančios TS-LKD atstovas V. Benkunskas, tai, kad artėjančiam sostinės tarybos posėdžiui teikiamas siūlymas skirti vicemerą, kurio pavardė dar nežinoma, rodo, kad mero R. Šimašiaus veiksmai atskleidžia desperaciją bei negebėjimą suvaldyti situacijos.

„Kol kas, kiek teko girdėti, ir atskiros frakcijos, ir pavieniai Vilniaus tarybos nariai atsisako eiti į LS buriamą naują darinį, išskyrus tris „Tvarkos ir teisingumo“ atstovus. Bent jau tvirto pareiškimo, kad Vilniuje yra nauja koalicija, jau nekalbant apie sutarčių pasirašymą, šiandien tikrai nėra. Ar bus iki trečiadienio – irgi sunku pasakyti“, – sakė konservatorius.