Reformos


Seimas birželį sugriežtino alkoholio kontrolę - nuo kitų metų bus draudžiama alkoholio reklama, jis bus parduodamas tik nuo 20 metų, trumpės pardavimo laikas. Sprendimas dėl specializuotų parduotuvių atidėtas.


Parlamentarai liepą atvėrė kelią urėdijų reformai - valstybinių miškų valdymas bus sutelktas vienoje įmonėje. Reformos įgyvendinimas priklausys nuo Vyriausybės sprendimų.


Po kai kurių pataisų liepą naujas Darbo kodeksas, palengvinęs darbuotojų atleidimą.
Vasarį Seimas įstatymu įtvirtino fizinių bausmių vaikams draudimą, o rugsėjį patvirtino vaiko teisių apsaugos reformą.


Seimas stiprino įsitraukimą į NATO: ratifikavo sutartį su JAV dėl karių buvimo, padidino gynybos biudžetą ir netrukus ketina patvirtinti karių siuntimą į Artimuosius Rytus.


Skandalai


Teisėsauga dėl galimos politinės korupcijos pareiškė įtarimus Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai. Anksčiau įtarimai buvo pareikšti „Tvarkai ir teisingumui“. Įtarimų sulaukęs parlamentaras Gintaras Steponavičius pasitraukė iš liberalų gretų.


Dėl įtartintų ryšių su Rusija socialdemokratui Mindaugui Basčiui pradėta apkalta. Šiuo metu laukiama Konstitucinio Teismo sprendimo.


Seimo narys Kęstutis Pūkas sulaukė kaltinimų seksualiniu priekabiavimu. Dėl apkaltos kreiptasi į Konstitucinį Teismą ir svarstoma panaikinti jo neliečiamybę, kad politikas galėtų būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.


Seimo antikorupcijos komisija pradėjo tirti socialdemokrato Artūro Skardžiaus šeimos interesus energetikoje ir galimą interesų konfliktą.


Žiniasklaidos dėmesio centre ilgą laiką buvo „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio ir vėliau iš Seimo pasitraukusios Gretos Kildišienės santykiai.


Iššūkiai


Iš koalicijos nusprendus trauktis daliai socialdemokratų, „valstiečiai“ gali susidurti su iššūkiu užsitikrinti daugumos paramą svarbiems sprendimams.


Politikams didėja spaudimas imtis ryžtingos mokesčių reformos, kad sumažintų didžiulę socialinę nelygybę.


Seimas birželį patvirtino abstraktų planą dėl aukštųjų mokyklų pertvarkos, tačiau reali reforma galėtų įvykti tik priėmus konkrečius sprendimus ir pakeitus įstatymus.


Įvertinę Konstitucinio Teismo poziciją ir emigrantų lūkesčius, parlamentarai turės apsispręsti dėl dvigubos pilietybės praplėtimo ir nelietuviškų raidžių asmens dokumentuose įteisinimo.
Seimo darbotvarkėje netrukus atsidurs valstybės tarnybos reforma, tačiau Vidaus reikalų ministerijos projektas jau sulaukė daug kritikos.